Kun aura-auto työntää lumet pihatielle, ei Ilkka Partisen 81-vuotias äiti pääse ulos pyörätuolilla — Rautjärven kunta on tullut asiassa vastaan ja ohjeistanut urakoitsijaa pitämään liittymä mahdollisimman puhtaana

Auraaminen avaa teitä ja sulkee toisia, tiedetään Rautjärvellä. Pyörätuolilla ei pääse pihasta pois, kun aura sulkee lumella pihatien. Pihatiet ovat lähtökohtaisesti kiinteistön omistajien vastuulla, muistuttaa tekninen johtaja Juho Jylhä Rautjärven kunnasta.

Silva Laakso

Ilkka Partisen kotipihaan on vaikea päästä sen jälkeen, kun aura-auto on työntänyt lumet pihatielle.
Ilkka Partisen kotipihaan on vaikea päästä sen jälkeen, kun aura-auto on työntänyt lumet pihatielle.

Rautjärven asemanseudulla lunta pyryttää sankasti. Parkissa olevan auton ikkunat ehtivät peittyä lumikerroksen alle parissakymmenessä minuutissa.

Lumisade tietää sitä, että pian taas aurataan. Ja auraaminen on tällä hetkellä todellinen murheenkryyni, huokaa rautjärveläinen Ilkka Partinen.

Partinen huolehtii 81-vuotiaasta Eila-äidistään, joka on noin vuoden verran joutunut käyttämään liikkumiseen pyörätuolia. Äidin kanssa olisi mukava ulkoilla enemmän ja käydä kaupassa, kun se on lähellä. Talvi on tehnyt sen kuitenkin hankalaksi.

Kun aura-auto käy aamulla auraamassa rivitaloyhtiön päätien, työntää se samalla pihaan johtavan tien umpeen. Parhaimmillaan valli on ollut metrin luokkaa.

— Mie en jaksa pyörätuolia siitä yli työntää, Partinen harmittelee.

Silva Laakso

Nyt pihatie on lumivallista vapaa, mutta aura-auton käynnin jälkeen tilanne on hankala.
Nyt pihatie on lumivallista vapaa, mutta aura-auton käynnin jälkeen tilanne on hankala.

Esteettömyys ei toteudu

Asia vaivaa muitakin rivitaloyhtiön asukkaita, joita on Partisen laskujen mukaan yhdeksän. Partinen on ollut asiasta yhteydessä Rautjärven kuntaan, mutta sieltä on miehen mukaan kerrottu, että pihateiden putsaaminen on taloyhtiöiden omalla vastuulla. Vallin poiskorjaaminen jää talonmiehen vastuulle.

— Mutta hänellä on paljon muitakin hommia, eli ei hän aina ehdi sitä heti hoitaa, Partinen tietää.

Käytännön vaivan lisäksi Partista kismittää kunnanjohdon suhtautuminen esteettömään kulkemiseen. Partinen kokee sen syrjinnäksi vammaisia kohtaan.

— Kunta on kuitenkin sitoutunut mahdollistamaan esteettömän kulkemisen ja kun tehdään tulppia pihalle, niin eihän se toteudu, Partinen sanoo.

Liittymien puhdistus omistajien vastuulla

Lähtökohta on, että kunta ei puhdista pihateiden liittymiä, toteaa tekninen johtaja Juho Jylhä Rautjärven kunnasta.

— Kiinteistöjen liittymien puhdistus lumesta on lähtökohtaisesti omistajien vastuulla.

Jylhän mukaan kunta yrittää kuitenkin joustaa asemanseudun kaltaisissa tapauksissa, joissa aurauksesta aiheutuu asukkaille iso haitta.

— Tällaisissa yksittäistapauksissa olemme yrittäneet auttaa. Urakoitsijaa onkin ohjeistettu pitämään liittymä mahdollisimman puhtaana.

Jylhä muistuttaa kuitenkin, että kunnan on mahdoton pitää kaikki tonttiliittymät lumettomina.

Luetuimmat