Miljoonayritys aloitti autotallista —3D-tulostimissa ja robottikoptereissa rajana on vain taivas

Portsarina ja monsteriravintoloitsijanakin toiminut imatralaisyrittäjä Arto Koivuharju kehittelee parhaillaan puutulostinta ja haptista hanskaa robottikopterille.

Kaisa Beltran

Arto Koivuharju pitää Imatraa hyvänä paikkana startup-yritykselle, vaikka yhteistyökumppanit koittavatkin houkutella yrittäjåää Helsinkiin.

Startup-yritys Fimatecin ja Rumble toolsin pääosakas Arto Koivuharju syttyy nopeasti. Niin kävi myös vuonna 1998, kun hän lähti Rovaniemeltä Imatralle Kotipizza-yrittäjäksi. Juuri fysioterapeutiksikin opiskellut Koivuharju ei päätynyt alalle, mutta intohimo keksintöihin virisi opintojen seminaarityön parissa.


— Tein selkälihaslaitteen, johon taisin saada patentinkin. Siitä lähtien olen tykännyt kehitellä hyviä ja huonoja keksintöjä.


Huonompi idea oli lapsuudentoveri Tomi Putaansuun, tutummin Lordin kanssa perustettu Lordi´s Rocktaurant. Koivuharjun mukaan monsteriaiheisen ravintolan sisustus oli upea.


— Mönkäänhän se meni. Ihmiset eivät välttämättä halua syödä pääkallo lautasen vieressä, Koivuharju harmittelee.

Imatralainen portsari

Koivuharjulle on tullut tutuksi myös lähes jokaisen imatralaisbaarin tuulikaappi. Yrittäjä näkee eri alojen kokemuksen hyvänä asiana. Yhteistyökumppaneille ideoita esitellessään Koivuharjulta kyseltiin usein diplomi-insinöörin papereita, jolloin hän esitteli itsensä imatralaiseksi portsariksi. Jotkut sulkivat ovensa, ja toiset lähtivät mukaan rakentamaan startup-yrityksen orastavaa menestystarinaa. 

Haaveena puutulostin

3D-betonitulostimen menestys yllätti Koivuharjun. Ideaa kehiteltiin parin kaverin kanssa autotallissa. Rakennuselementtien pursotin lanseerattiin markkinoille viime keväänä. Koivuharju ei ole saanut tarpeekseen 3D-tulostimista.


— Pitkäaikaisena haaveenani on ollut kehittää puutulostin. Uskon nyt keksineeni sen.

Rumble toolsille on tulossa sadan miljoonan euron kauppa vartiointipuolella. Arto Koivuharju


Ideaa on alustavasti testattu suuryritysten kanssa. Kosteus on aina ongelma, kun puhutaan sellupohjaisista tuotteista. Alustavissa testeissä sahanpuru ja hake toimivat paremmin. Puutulostimen patentointi on vielä kesken.


— Hyvän idean syntyessä täytyy miettiä, pystyykö sen patentoimaan. Prosessissa tutkitaan, onko joku toinen jo keksinyt saman. Mun jutuissa valitettavasti niin ei yleensä ole.

Etänä ohjattava koura

Yksi innovaatio johtaa usein toiseen. Näin syntyi robottikoptereille ohjelmistoja kehittävä Rumble toolskin. Betonitulostimen pinnan viimeistelykomponentti vei liikaa tilaa. Koivuharju keksi laittaa sen lentämään.


— Tajusin että koptereilla voi tehdä paljoin muutakin.


Nyt mies kehittelee koptereihin haptista hanskaa, joka kädessä kopterin kouraa voi ohjata etänä. Kiireiden vuoksi kolmannen startup-yritys Code planet saverin ilmanpuhdistajat saavat odottaa kehittelyä.
Yrittäjä toivoo ettei uusia keksintöjä enää syntyisi.


— Molemmilla yhtiöillä on liikevaihtoa, ja nyt alkaa myyntityö. Rumble toolsille on tulossa sadan miljoonan euron kauppa vartiointipuolella, hän paljastaa.


Vähän aikaa sitten Rumble toolsista tarjottiin Koivuharjulle kymmenen miljoonaa. Hän toteaa olevansa kuitenkin sen verran kovapäinen, että haluaa nähdä mihin yritykset kantavat.


— Katson tarjousta aina maanantaisin kun riepoo lähteä töihin.

Robottikoptereiden seuraava askel

Rumbletools julkaisee tänään AID-Platformiksi nimetyn robottikoptereiden alustaratkaisun, joka mahdollistaa koptereiden jatkuvan itsenäisen toiminnan. Drone suorittaa tehtäväänsä telakointiasemasta käsin. Asema vaihtaa kopteriin automaattisesti akun ja suorittaa huoltotoimenpiteitä. Tähän saakka kopterit ovat toimineet vain kymmeniä minuutteja kerrallaan ilman ihmisen apua.


Rumbletoolsin teknologiayhteistyökumppanina on Schneistder Electric ja asiakasedustajana Stora Enso. Stora Ensolla suoritetaan pilottitestaamista joista monet ratkaisut liittyvät turvallisuuteen. Erimuotoiset lentävät, uivat ja pyörillä
liikkuvat dronet ovat nopeasti yleistymässä erityisesti logistiikan, huollon ja turvallisuuspalveluiden käytössä.

Info: Arto Koivuharju


Avovaimo Sonja, ja 7-vuotias poika Viljami, joka sanoo isin olevan kotoisin Lapista, mutta syntyneen avaruudessa.


Imatralla ja Singaporessa toimivissa yksiköissä on yhteensä 27 työntekijää.


Koodareita, ekonomeja ja betoniosaajia on esimerkiksi Uudesta-Seelannista, Kiinasta, Kolumbiasta ja Espanjasta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet