Mitä tehdään, milloin ja millä rahalla, miettii Imatran seurakunnan talousjohtaja –  Imatrankosken kirkko ja Kolmen ristin kirkko suljetaan marraskuun alusta lähtien sisäilmaongelmien takia

Kirkkojen käyttökelpoisiksi saattaminen vaatisi miljoonia euroja.

Otto Ponto

Kolmen ristin kirkossa Imatran seurakunnan kiinteistöpäällikkö Jari Nousiainen.
Kolmen ristin kirkossa Imatran seurakunnan kiinteistöpäällikkö Jari Nousiainen.

Imatran seurakunta teetti reilu kuukausi sitten sisäilmatutkimuksen Imatrankosken kirkon ja Kolmen ristin kirkon sisäilmasta.

– Kolmen ristin kirkossa esimerkiksi osa kuorolaisista ja kanttoreista kertoi saavansa oireita sen jälkeen, kun oli ollut kirkossa tarpeeksi pitkän aikaa. Mutta se oli meille yllätys, että myös Imatrankosken kirkon tilanne on näin huono, kertoo Imatran seurakunnan kirkkoherra Arto Marttinen.

Imatrankosken kirkon sisäilmaa tutkittiin ottamalla näytteitä kirkkosalista, seurakuntasalin alakerrasta, sekä eteisestä. Tällä viikolla näytteitä otetaan myös asuntosiiven kaikista asunnoista, kertoo seurakunnan kiinteistöpäällikkö Jari Nousiainen.

Kolmen ristin kirkon sisäilmaa tutkittiin ottamalla näytteitä alttarin luota, B-salista ja tuloaulasta.

Tutkimuksen tulokset reilu viikko sitten, Nousiainen kertoo. Niissä Imatrankosken kirkkosalista ja seurakuntasalista, sekä Kolmen ristin kirkon alttarin luota löytyi sädesientä.

– Otimme kaksi vuotta sitten näytteitä samoista paikoista. Silloin sädesientä ei vielä ollut, Nousiainen sanoo.

Tutkimustulosten tultua seurakunta kokousti asian tiimoilta heti seuraavana päivänä.

Esimerkiksi jotkut kuorolaiset ovat saaneet oireita oltuaan tietyn aikaa Kolmen ristin kirkossa.
Esimerkiksi jotkut kuorolaiset ovat saaneet oireita oltuaan tietyn aikaa Kolmen ristin kirkossa.

Henkilökunnalle ja seurakunnan lapsiryhmille asiasta on tiedotettu jo aiemmin. Asia tuotiin tiedoksi myös kirkkovaltuuston viime keskiviikkoiseen kokoukseen.

Toiminnot siirretään pääasiassa seurakunnan omiin tiloihin

Seurakunta sulkee molemmat kirkot marraskuun alusta lähtien toistaiseksi. Seurakunta on informoinut asiasta sekä työterveyttä, että Imatran kaupunkia.

Virallisesti kirkkojen sulkemisesta päättää kirkkoneuvosto. Sen seuraava kokous on marraskuun neljäntenä.

Molemmat kirkot ovat auki vielä lauantaina 31. lokakuuta, jolloin kaikissa Imatran kolmessa kirkossa järjestetään Pyhäinpäivän kynttiläkirkon.

Sen jälkeen jumalanpalvelukset keskitetään ainoastaan vasta remontoituun Tainionkosken kirkkoon. Harrastus- ja päiväkerhoryhmät siirtyvät muihin tiloihin.

– Imatrankoskella nämä muut tilat voivat tarkoittaa esimerkiksi Olavinkulmaa ja Vuoksenniskalla Päivärantaa, Marttinen sanoo.

Santeri Tynkkynen

Imatrankosken kirkon tilanne oli meille yllätys, sanoo kirkkoherra Arto Marttinen.
Imatrankosken kirkon tilanne oli meille yllätys, sanoo kirkkoherra Arto Marttinen.

Pääosa toiminnoista voidaan järjestää seurakunnan omissa tiloissa. Ulkopuolisia tiloja ei tarvitse vuokrata ainakaan kovin paljoa, kertoo seurakunnan talousjohtaja ja työsuojelupäällikkö Pasi Tiimo.

Joulunajan tapahtumien järjestämistä ei ole vielä ehditty suunnitella

Jotta suljettavat kirkot pystyttäisiin jälleen avaamaan, sisäilmaongelmat pitäisi korjata.

– Nyt on vakavan pohdinnan paikka. Mitä tehdään, milloin ja millä rahalla, Tiimo miettii.

Kolmen ristin kirkon osalta seurakunnalla on valmiit suunnitelmat. Ne koostuvat kolmesta osasta, joista kaksi on vielä tekemättä. Ja jos myös pappila korjataan, kaiken korjaaminen vaatisi vähintään kahta miljoonaa, Nousiainen kertoo.

Myös Imatrankosken kirkon osalta on olemassa muutama vuosi sitten tehty alustava kustannusarvio. Jotta siellä saataisiin kaikki korjattua, rahaa täytyisi olla noin miljoona, sanoo Tiimo.

– Nämä ovat seurakunnalle tällä hetkellä täysiä mahdottomuuksia, sanoo Nousiainen.

Esimerkiksi tulevan joulunajan järjestelyjä seurakunta ei ole vielä ehtinyt suunnitella – eikä myöskään sitä, mitä tehdä esimerkiksi Imatrankosken kirkon arvokkaalle esineistölle.

– Ne varmaan kestävät olla kirkossa vielä jonkin aikaa. Meillä on vielä miettimisaikaa. Tämä kaikki vaatii nyt luovuutta – mutta onhan meillä luovia ihmisiä, Marttinen sanoo.

Tuija Horttanainen

Kolmen ristin kirkko
Kolmen ristin kirkko

Juttu päivitetty kauttaaltaan 16.10. klo 11. Kello 12.39 korjattu kuvatekstiä.

Uusimmat uutiset