Suljettu lippuäänestys voisi tehdä etäkokouksessa tenkkapoon vaikkapa Imatran kaupunginjohtajan valinnassa – Kuntien johtaminen on toistaiseksi onnistunut etäyhteyksillä ja maskit naamalla

Kaisa Heino uskoo, että korona-ajan kokemukset etäyhteyksien käytöstä voivat tuoda pysyviäkin muutoksia kuntien kokouksiin.

Joonas Tapaninen

Kun Ruokolahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Suna Kymäläinen (sd.) onnitteli Matias Hildeniä kunnanjohtajavalinnasta marraskuun lopussa, oli maskien käyttö jo maan tapa valtuustojen kokouksissa.
Kun Ruokolahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Suna Kymäläinen (sd.) onnitteli Matias Hildeniä kunnanjohtajavalinnasta marraskuun lopussa, oli maskien käyttö jo maan tapa valtuustojen kokouksissa.

Imatran kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että kaupungin joukkueliikenne kulkee seuraavat kymmenen vuotta sähköbusseilla. Osa valtuutetuista istui kaupungintalolla, osa kotona.

– Meillä on käytössä sellainen hybridimalli, että osa kokoukseen osallistuvista on valtuustosalissa ja osa voi olla muissa tiloissa kaupungintalolla etäyhteyksien päässä. Osa osallistuu kokoukseen kotoaan etäyhteyksillä, apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino kertoo.

Etäyhteyksien käyttöä kokouksissa on harjoiteltu Imatran kaupungintalollakin viime maaliskuusta lähtien. Loppukesällä tilanne näytti jo hieman normalisoituvan, mutta syyskuun valtuustossa vähäinen yleisö hätisteltiin valtuustosalista kaupungintalon käytävälle seuraamaan kokousta isolta näytöltä.

Siinä vaiheessa vain harva valtuutetuista käytti kasvomaskia kokouksessa.

Valtuusto kokonaan etäyhteyksillä

Muutamassa kuukaudessa tilanne on muuttunut rajusti. Ruokolahden valtuusto kokoontui joulukuussa jo kokonaan etäyhteyksien avulla.

– Vain minä ja Häkkisen Kaisa oltiin koululla kokoustiloissa, muut olivat etäyhteyden päässä, kertoo Ruokolahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Suna Kymäläinen (sd.).

Ruokolahdella myös kunnanhallituksen kokouksia on pidetty osittain etäyhteyksien avulla.

Ensi maanantaina koko hallitusryhmän on kuitenkin määrä olla kunnantalolla, kun uusi kunnanjohtaja Matias Hilden on ensimmäistä päivää töissä.

– Tarkoitus on kokoontua kunnantalon valtuustosalissa, missä saadaan riittävät turvavälit, Suna Kymäläinen kertoo.

Jarmo Hämäläinen

Imatran kaupunginvaltuusto kokoontui syyskuussa ensimmäistä kertaa kesän jälkeen suljetuin ovin. Kaupungintalon aulasta saattoi ruudulta seurata, kuinka Niina Malm (sd.) johti puhetta kokouksessa.
Imatran kaupunginvaltuusto kokoontui syyskuussa ensimmäistä kertaa kesän jälkeen suljetuin ovin. Kaupungintalon aulasta saattoi ruudulta seurata, kuinka Niina Malm (sd.) johti puhetta kokouksessa.

Suljettu lippuäänestys ongelmana

Imatralla valtuuston kokoukset ovat sujuneet Kaisa Heinon mielestä hybridimallilla melko joustavasti. Etäyhteydet venyttävät kokouksia hieman, jos kuvayhteyden kanssa on ongelmia.

– Esimerkiksi äänestyksissä etäyhteyden päässä olevan valtuutettu pitää aina tunnistaa kuvayhteyden avulla. Jos näin ei tehdä, päätökseen voi jäädä muotovirhe.

Imatralla valitaan keväällä uusi kaupunginjohtaja. Neljä vuotta sitten kaupunginjohtajan valintaan tarvittiin suljettu lippuäänestys.

Kaisa Heinon käsityksen mukaan nykyisellä järjestelmällä suljetun lippuäänestyksen järjestäminen ei etäyhteyksillä Imatran valtuustossa onnistuisi.

Jos suljettua lippuäänestystä tarvitaan, valtuutettujen pitäisi olla paikan päällä. Imatran kaupungintalolla kyllä tyhjää tilaa riittää isommankin joukon turvaväleille.

Korona-aikana etäyhteyksien järjestämiseen on tehty omia uusia kehitysmalleja. Suna Kymäläinen kertoo, että Liikenneturvan hallituksen etäkokouksessa oli jo käytössä malli, jolla suljettu lippuäänestys olisi voitu järjestää.

– Kukaan ei kuitenkaan vaatinut suljettua lippuäänestystä, joten ei nähty kuinka s malli olisi toiminut.

Etäyhteydet säästävät aikaa ja rahaa

Vaikka koronan jälkeisessä ajassa siirrytään takaisin perinteisiin kokouskäytäntöihin, uskoo Kaisa Heino, että hyviä puolia etäkokouksista hyödynnetään jatkossakin.

 Etäyhteyksillä voidaan monessa tapauksessa säästää aikaa ja rahaa, jossa kunnan alueella tulisi muuten pitkiä kokousmatkoja.

Imatran kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja Antero Lattu (sd.) kertoo, että lautakunnan kokoukset on järjestetty kesän jälkeen etäyhteyksillä. Kaupungin luottamushenkilöille hankkima kokouskalusto ei Latun mielestä ole aivan ajan tasalla näin korona-aikana.

– Muuten kokoukset ovat sujuneet hyvin, mutta nyt on huomattu, että ipadi on aika riittämätön laite näissä kokouksissa, kun asioita pitää seurata ja esitellä. Pitäisi vähintään läppäri olla niin kuin kaupunginhallituksen jäsenillä.

Luetuimmat