Palavassa bussissa olleen imatralaispojan äiti: ”Vasta kun näin kuvat, ymmärsin miten vakava tilanne on”

Mansikkalan koulussa tarjolla kriisiapua tänään. Oppilaiden vanhempia neuvottu kuuntelemaan ja seuraamaan nuoriaan herkällä korvalla.

Henri Lipiäinen

Mansikkalan koululaisten kotimatka laskettelureissulta päättyi linja-auton tuhoisaan tulipaloon.
Mansikkalan koululaisten kotimatka laskettelureissulta päättyi linja-auton tuhoisaan tulipaloon.

Imatralainen Mari Haaparanta sai hätkähdyttävän puhelun pojaltaan Henri Lipiäiseltä keskiviikkoiltana kello 18.01.

Imatran yhteiskoulun toista luokkaa käyvä Henri, 17, osallistui lukion ja Mansikkalan yläkoulun järjestämään laskettelureissuun ja oli parhaillaan paluumatkalla Kuopiosta.

Äiti ei ehtinyt pelästyä lapsensa puolesta, kun tämä itse ennätti kertomaan kaikkien olevan kunnossa.

— Henri soitti, että meidän bussi palaa. En ymmärtänyt, miten vakava tilanne oli. Ensimmäinen ajatus oli, että konepellin alla käryää jokin, Mari Haaparanta muistelee.

Tilanteen järkyttävyys paljastui vasta, kun Henri lähetti valokuvan, jossa bussi roihusi ilmiliekeissä.

Lämpimiä ajatuksia bussikuskille

Kyydissä oli 24 Mansikkalan yläkoulun oppilasta, seitsemän lukiolaista ja kaksi opettajaa.

Renkaan räjähdyksestä alkunsa saanut tulipalo levisi nopeasti ja bussi alkoi täyttyä nopeasti savulla.

Mari Haaparanta on moneen otteeseen ajatellut bussikuskia suurella kiitollisuudella. Tämän ripeän ja määrätietoisen toiminnan ansiosta vaarallisesta tilanteesta selvittiin säikähdyksellä ja omaisuusvahingoilla.

— Kuulin, että jotkut oppilaat yrittivät vielä haalia kamojaan, mutta bussikuski käskytti kaikki ulos. Todella ripeää, hyvää toimintaa häneltä, Haaparanta kiittää.

Myöhään nukkumaan

Savukaasuille altistuneet matkustajat kuljetettiin Kuopioon  sairaalaan, josta matka jatkui terveystarkastuksen jälkeen toisella bussilla kohti Imatraa.

Kotona oltiin tänä aamuna kello 3.30 maissa.

Oppilaille annettiin torstaiksi muulta osin vapaapäivä, mutta kello 14 heidän toivotaan saapuvan Mansikkalan koululle kriisin jälkipuintitilaisuuteen. Tarjolla on keskusteluapua.

Bussipalo huomioidaan koulun arjessa vielä pitkään. Moni on saattanut järkyttyä ja pelätä laskettelureissussa olevien ystäviensä puolesta, vaikka ei itse ollutkaan mukana matkalla.

heidi veijalainen

Rehtori Lasse Tiilikka on ohjeistanut henkilökuntaa varaamaan aikaa keskustelulle, jos sellaiseen on tarvetta missä tahansa luokassa. Moni nuori on myötäelänyt ja jännittänyt bussissa olevien ystävien puolesta.
Rehtori Lasse Tiilikka on ohjeistanut henkilökuntaa varaamaan aikaa keskustelulle, jos sellaiseen on tarvetta missä tahansa luokassa. Moni nuori on myötäelänyt ja jännittänyt bussissa olevien ystävien puolesta.

— Eksoten terveydenhoitajat, psykologit, kuraattorit ynnä muut ovat tehostetusti läsnä tällä ja ensi viikolla, Mansikkalan koulukeskuksen rehtori Lasse Tiilikka kertoo.

— Kaikille tarjotaan keskusteluapua, jos tarvetta on, painottaa opetuspalveluiden päällikkö Minna Rovio.

Tieto vähensi huolta

Kun tilanne oli vielä päällä, Mari Haaparannan huolta helpotti se, että poika Henri piti hänet jatkuvasti ajan tasalla.

Äiti ei ehtinyt pelästyä lapsensa puolesta, kun tämä itse ennätti kertomaan kaikkien olevan kunnossa.

— Myöhemmin koulusta tuli myös Wilma-viesti, Haaparanta kertoo.

Rehtori Lasse Tiilikan mukaan oppilaita nimenomaan ohjeistettiin heti soittamaan kotiin ja ilmoittamaan, että ovat kunnossa. Monen puhelin jäi tosin palavaan autoon, mutta ne joiden puhelimet olivat säästyneet, lainasivat omiaan muille.

Vanhempia informoitiin lisäksi Wilma-viestillä, ja myös kaupungin nettisivuilla päivitettiin tilannetta jatkuvasti.

Ilmeisesti tieto tavoitti vanhemmat hyvin, koska vanhemmilta ei tullut yhteydenottoja joitain yksittäisiä Wilma-viestejä lukuunottamatta, Lasse Tiilikka kertoo.

Koteihin on välitetty kriisiavusta pitkän kokemuksen omaavan Suomen Punaisen Ristin toimintaohjeet, ja muutenkin vanhempia on neuvottu seuraamaan nuortensa vointia ja mielialaa herkällä silmällä ja korvalla.

Juttua muokattiin klo 14.37 korjaamalla puhelun kellonaikaa.

Luetuimmat

Kommentoidut