Eksoten hallitus linjasi: Imatran keskustaan ja Lappeenrantaan uudet sote-keskukset, Honkaharjun sairaala poistuu käytöstä

Keskussairaalan korkeaan A-torniin peruskorjataan tilat Armilan ja Honkaharjun vuodeosastoille. Saneerauksen valmistuttua Honkaharju poistuu käytöstä. Valmista on vuoden 2022 loppuun mennessä.

Minna Mänttäri

Lappeenrannan uusi sote-keskus rakennetaan todennäköisimmin entisen keskussairaalan päivystyksen edustalle.
Lappeenrannan uusi sote-keskus rakennetaan todennäköisimmin entisen keskussairaalan päivystyksen edustalle.

Lappeenrannan uusi sote-keskus rakennetaan keskussairaalan kylkeen Kahilanniemeen. Keskussairaalan korkeaan A-torniin taas peruskorjataan Imatran Honkaharjun ja Lappeenrannan Armilan sairaalasta siirtyviä osastoja. Armilan ja Honkaharjun sairaalat jäisivät tämän jälkeen pois Eksoten käytöstä. Imatran keskustaan rakennetaan uusi sote-keskus.

Eksoten hallitus teki periaatelinjauksia palveluverkosta keskiviikkona. Suunnittelu alkaa nyt täydellä voimalla, ja investointipäätökset tehdään aikanaan.

Entisen päivystyksen eteen

Uusi Lappeenrannan sote-keskus tulee todennäköisimmin entisen keskussairaalan päivystyksen eteen. Muina vaihtoehtoina on mietitty sisäpihalle tulevia ratkaisuja.

Tällä kuviolla säästetään 30 vuodessa jopa 34 miljoonaa euroa vuodessa. — Tuula Karhula

Suunnitelmien mukaan sote-keskus valmistuisi viimeistään vuoden 2022 loppuun mennessä.

Myös tornin saneeraus valmistuisi viimeistään vuoden 2022 loppuun mennessä.

Kahilanniemeen 57 miljoonan investoinnit

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) terveys-ja vanhustenpalvelujen johtajan Tuula Karhulan mukaan Kahilanniemeen tulevat investoinnit ovat karkean arvion mukaan 57 miljoonaa euroa.

Sote-keskuksen sekä uuden ravintokeskuksen kustannusarvio on noin 24 miljoonaa euroa ja tornin peruskorjauksen 17 miljoonaa euroa. Näiden lisäksi tulee muun muassa kalustusta ja varusteluja sekä lisäpysäköintiä.

— Tällä kuviolla säästetään 30 vuodessa jopa 34 miljoonaa euroa vuodessa muun muassa vuokrissa, selvittää Karhula.

Keskusta-vaihtoehdosta luovuttiin

Minna Mänttäri

Korkeaan torniin peruskorjataan tilat Honkaharjun ja Armilan sairaalan vuodeosastoille.
Korkeaan torniin peruskorjataan tilat Honkaharjun ja Armilan sairaalan vuodeosastoille.

Lappeenrannan Armilaa korvaavaa sote-keskusta oli soviteltu aikanaan torniin. Tuolloin valmisteilla ollut valinnanvapauslainsäädäntö yhtiöittämisineen taas nosti esiin vaihtoehdon, jossa sote-keskus tulisi ”paalupaikalle” keskustaan.

Karhulan mukaan keskussairaalan aluetta puoltavat niin taloudelliset kuin toiminnallisetkin syyt. Integraatio on avainsana.

— Kustannuksilta vältytään, kun röntgen ja laboratoriot ovat jo valmiina. Kahilanniemessä on oma tontti, ja keskustassa olisi tämänkin takia ollut kalliimpaa. Ja onhan siitä etua, että samassa ruoka- tai kahvipöydässä istuu erikoislääkäreitä ja yleislääkäreitä sekä hoitajia.

Honkaharjusta ja Armilasta siirtyvät viisi vuodeosastoa täyttävät tornista vain noin puolet. Karhulan mukaan tässä yhteydessä ei vielä ratkaistu sitä, mitä tehdään naapuritalossa Ruorissa toimivalle hallinnolle.

Aiemmin hallintoakin on soviteltu torniin. Ruori-rakennuksen omista Lappeenrannan Yritystila Oy.

Imatran sote-keskus myöhemmin

Imatran keskustaan tuleva sote-keskus valmistuisi Kahilanniemen hankkeiden jälkeen. Imatran aikataulu on auki. Imatra on jo myynyt Honkaharjun sairaalan ja muitakin sote-kiinteistöjä Attendolle.

— Imatran uudisrakennukseen voisi sijoittua sote-keskuksen lisäksi muutakin, esimerkiksi palveluasumista, kertoo Karhula.

Muiden kuntien hyvinvointiasemista neuvotellaan myös. Palveluja säilyy kunnissa, mutta ”ei nykyisen kokoisissa terveyskeskuksissa”.

— Osan palveluista voisi tuottaa etänä Lappeenrannan uudesta sote-keskuksesta ja sairaalasta, selvittää Karhula.

Luetuimmat