Vuoden viimeinen valtuusto ennusti Rautjärvelle niukkoja ja tiukkoja aikoja

Rautjärven kunnanvaltuusto pui budjettiasioita maanantain kokouksessa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Lonka ja kunnanjohtaja Harri Anttila vakavina budjettikokouksessa.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Lonka ja kunnanjohtaja Harri Anttila vakavina budjettikokouksessa.

Rautjärven kunnanvaltuusto kokoontui viimeisen kerran tämän vuoden puolella. Budjettikokouksen tunnelma ei ollut korkealle, sillä tuleva vuosi otetaan vastaan alijäämällä. Tilikauden tulosennuste on miinusmerkkinen, 1 113 365 euron verran. Tilikauden alijäämä on -985 365 euroa. Lisäksi Rautjärven osuus Eksoten alijäämäennusteesta on 500 000 euroa.

Se näkyi vakavina ilmeinä ja puheenvuoroina.

— Kolmen vuoden päästä olemme kriisikunta. Ensi kevätkaudella ruvetaan pitämään iltakoululuja, koska pitää tehdä uusi strategia. Me joudumme korottamaan veroja ja menoihin pitää kiinnittää huomiota. Tuloja on tällaisessa kunnassa vaikea saada. Meidän on mietittävä, mitä myö meidän kunnassa halutaan yhdessä tehdä. Se on kova paikka, kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Lonka sanoi puheenvuorossaan.

Budjetin ylitykseen vaikuttavat isosti valtion tukien leikkaukset ja Eksoten korotetut kulut. Ne tuotiin valtuustossa myös esiin monen otteeseen.

— Meidän pitää kääntää kivet ja kannot. Niukkuutta ja tiukkuutta on edessä. Se harmittaa, että säästöt pitää tehdä omista, vaikka Eksote törsää meidän rahoja, Timo Paananen (sdp.) kommentoi.

Vesiosuuskunta kuumensi tunteita

Petteri Laaksonen (oik.) piti yllä useita keskusteluita valtuustossa.
Petteri Laaksonen (oik.) piti yllä useita keskusteluita valtuustossa.

Pöytäkirjan ulkopuolelta esiin nousivat myös vesiosuuskunnan maksut ja liittymiset. Petteri Laaksonen (kok.) piti asiasta kiihkeän puheenvuoron, johon myös moni muu halusi osallistua. Lopulta kunnanvaltuuston puheenjohtajan joutui kehottamaan Laaksosta tiukkaan sävyyn tuomaan asian esiin paremmalla ajalla ja kunnollisella aloitteella.

Asia nousi kuitenkin hyvin nopeasti uudestaan esiin, kun investointisuunnitelman kohdalla Laaksonen toi esiin kunnan aikeet investoida nuorten ajoratoihin, kuntoportaisiin ja koirapuiston tarvikkeisiin yhteensä noin 100 000 eurolla. Laaksonen halusi, että investoinnit suunnattaisiin vesiosuuskunnan pakkoliitosten poistamiseen. Ehdotus sai kannatuksen ja kunnanvaltuusto äänesti asiasta. Muutoksen puolesta äänesti seitsemän valtuutettua ja 14 toivoi investointien säilymistä ennallaan.

Kunnanvaltuusto hyväksyi myös kunnanhallituksen päätöksen Rautjärven ja Parikkalan kansalaisopistojen yhdistymisen. Valtuusto halusi kuitenkin turvata kansalaisopiston laadun ja tehdä siitä sopimukseen liitteen, jossa asia tuodaan ilmi. Tämä herätti närää Petteri Laaksosessa, sillä liite olisi hänen tulkintansa mukaan muuttanut sopimuksen sisältöä, jonka Parikkala oli jo hyväksynyt. Lopulta asiasta keskusteltiin pitkään ja hartaasti, tehtiin muutospyyntö, kannatettiin ja lopulta vedettiin pois. Lopulta asiasta ei valtuustossa äänestetty uudestaan.

— Onhan tämä nyt farssi, Laaksonen totesi.

Vähävaraisille kerättiin jouluksi varoja

Kokouksen lopulla kuultiin kunnanjohtaja Harri Anttilan joulutervehdykset ja jaettiin joulumieltä muun muassa vähä varaisten joululounaan merkeissä. Valtuustoryhmät olivat päättäneet lahjakorttien hankinnoista, joilla ruokailun kuluja pystyttiin kattamaan. Moni valtuutettu kaivoi myös kuvettaan ja teki lahjoituksia paikan päällä.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Liisa Terävän sanat kokouksen päätteeksi muistuttivat kuitenkin tulevasta kurimuksesta.

— Meillä pudotus on kohtuullisen lähellä. Vetoapua ei saada naapurikunnista. Työ on tehtävä itse, Terävä muistutti.

 

Luetuimmat

Uusimmat uutiset