Urheilutalo Ukonniemeen ja myös uimahalli, mikäli siihen mielitään 50 metrin allas – Imatra linjasi vaihtoehdot uusien liikuntatilojen sijoittumiselle

Kylpylä ei ole enää vaihtoehtojen joukossa. Mansikkalan ja Imatrankosken alue sisältää toistaiseksi useamman vaihtoehdon.

Santeri Tynkkynen

Uusi urheilutalo tulee Ukonniemeen. Uimahallin sijaintivaihtoehdot ovat karsiutuneet kahteen.
Uusi urheilutalo tulee Ukonniemeen. Uimahallin sijaintivaihtoehdot ovat karsiutuneet kahteen.

Imatran kaupunki aloittaa kuntalaisten kuulemiskierroksen uimahallin ja urheilutalon sijoittumisesta. Pohjana kierrokselle on kaksi vaihtoehtoa, jotka kaupunki on nyt linjannut uusien kiinteistöjen sijainnille.

Uusi urheilutalo tullaan rakentamaan Ukonniemeen jäähallin ja monitoimiareenan väliin. Myös uimahalli rakennetaan samaan paikkaan, jos se sisältää 50 metrin altaan. Myös nykyisen kokoisen uimahallin rakentaminen Ukonniemeen on vaihtoehtojen joukossa.

Mansikkalaan uimahallin rakentaminen onnistuu 25 metrin pituisena.

Syynä rajauksille ovat odotukset tulevista käyttäjistä. 50 metrin pituisella altaalla uimahalli-investoinnin pois maksaminen edellyttää lisää maksajia. Uimahallin nykyisellä käyttäjäkunnalla sen ei uskota toteutuvan. Sen sijaan Ukonnniemessä pitemmän altaan oletetaan houkuttelevan uusia käyttäjäryhmiä urheilumatkailusta.

Virran puisto tällä hetkellä Mansikkalan varteenotettavin

Mansikkalassa yksi vaihtoehto uimahallin uudelle paikalle on Virran puisto. Imatran kylpylä sen sijaan on hylätty vaihtoehdoista kokonaan pois.

Tällä hetkellä useampi perustelu Mansikkalan sijaintivaihtoehdoista puhuu Virran puiston puolesta, sillä esimerkiksi Pässinniemen ja Imatrankosken välinen rakentamaton kosteikko vaatisi erityistoimenpiteitä ja Saimian korkeakoulun tontti katsotaan liian pieneksi.

Kaikki vaihtoehdot Mansikkalan ja Imatrankosken osalta ovat kuitenkin vielä avoinna, sanoo hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala.

– Virran puisto on tällä hetkellä niistä varteenotettavin, mutta mitään ei missään nimessä ole lyöty lukkoon.

Mansikkalassa ja Imatrankoskella uimahallin uudeksi sijoituspaikaksi on selvitetty myös vanhaa Mansikkalan terveysaseman tonttia ja Pulliaisen talon tonttia. Lukuisia muita paikkavaihtoehtoja on sen sijaan karsiutunut pois. Esimerkiksi Linnalan kentän tai Kosken koulun kentän alueita tarvitaan koulujen käyttöön. Linnalan koulun alue taas on varattu liiketoiminnalle. Myös Ivon aluetta on selvitetty, mutta alue on kaavoitettu pientaloille ja loput siitä omistaa Fortum.

Kuntalaisten kuuleminen alkaa heti

Imatran kaupunki aloittaa eri viiteryhmien kuulemisen asiasta heti tänään keskiviikkona. Kujalan mukaan käyttäjäryhmiä on tarkoitus kuulla mahdollisimman laajasti. Niihin lukeutuvat kuntalaiset ja yksittäiset kävijät, seurat ja muut toimijat, vammais- ja vanhusneuvosto sekä lasten parlamentti ja nuorisovaltuusto.

– Kaikki huomioidaan. Kun tapaamiset ovat ohi ja materiaali saatu koottua, käydään läpi kuntalaisten ja talouden näkökulma, organisaation liittyvä kokonaisuus, lapsivaikutusarviointi ja ympäristöasiat omana kokonaisuutena, Kujala selventää.

Kujalan mukaan kuulemiset päättyvät viikolla kahdeksan. Helmikuun viimeinen viikko on varattu vaikutusarvioinnin yhteenvetojen tekemiseen, jonka myötä valmistellaan materiaalia varsinaista päätöksentekoa varten.

Nykyisen kompleksin käyttöikä vaikea arvioida

Nykyisen uimahalli-urheilutalon käyttöikää on apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heinon mukaan vaikea arvioida. Etenkin urheilutalon osalta kiinteistön kunto on hänen mielestään kriittinen. Heino näkeekin, että investointipäätös uusista tiloista on samalla päätös siitä, tarjoaako kaupunki ylipäätään talojen palveluja.

Kysely tiloja käyttäville seuroille on osoittanut, että ison remontin aiheuttama käyttökatkos nykyisiin tiloihin lopettaisi toiminnan joiltakin osin kokonaan. Tämän vuoksi 1960-luvulla rakennetun uimahallin ja parikymmentä vuotta nuoremman urheilutalon peruskorjausta ei enää pidetä vaihtoehtojen joukossa.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Ilkka Nokelainen (sd.) pitää kuitenkin tärkeänä, että nykyisten kiinteistöjen kunnosta annetaan kaupunkilaisille mahdollisimman tarkkaa tietoa. Nokelaisen mukaan tilojen remonttikelpoisuudesta ei saa jäädä epätietoisuutta.

Uusien kiinteistöjen osalta puhutaan parinkymmenen miljoonan euron investoinnista. Jos uimahalli rakennetaan nykyistä kookkaampana, myös sen käyttökustannukset muuttuvat. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen muistuttaakin, että rakennettiin halli sitten 25 tai 50 metrin pituisella radalla, kustannus hyvinvointipalvelujen toimialalle tulee joka tapauksessa kasvamaan.

Vaihtoehdot investoinnin maksamiselle tulevina vuosina ovat joko uusien käyttäjäryhmien houkutteleminen tai nykyisen käyttäjäkunnan kurittaminen. Kolmas vaihtoehto on maksaa kasvaneet kulut kaupunkilaisten veroeuroista.

Juttua päivitetty 23.1.2020 klo 11.58: lisätty Arja Kujalan kommentit, lisätietoja eri vaihtoehdoista ja kuulemisten etenemisestä, nykyisen kompleksin käyttöiästä

Luetuimmat

Kommentoidut