Onko nyt täysin varmaa, että jätevesivuotoa Saimaaseen ei tapahtunut? Arto Taipale Lappeenrannan Energiaverkoilta vastaa kysymyksiin

Kai Skyttä

Murheistenrannan uimarannalta otettiin epäillyn jätevesivuodon jälkeen useita vesinäytteitä, jotka osoittivat veden olevan uimakelpoista. Arkistokuva.

Heinäkuussa alkanut Lappeenrannan jätevesijupakka sai uuden käänteen tiistaina. Lappeenrannan Energiaverkot tiedotti päätyneensä selvitystensä perusteella siihen, ettei Saimaaseen todellisuudessa päätynyt jätevettä. Tieto kumoaa yhtiön kuukausi sitten kertoman tiedon, jonka mukaan 2,8 miljoonaa litraa jätevettä valui Luukkaan jätevedenpumppaamolta ylivuotoputkea pitkin Saimaaseen.

Kysyimme Lappeenrannan Energiaverkkojen toimitusjohtajalta Arto Taipaleelelta, mistä koko sotku johtui ja minkälaista jälkipyykkiä nyt pestään.

Mistä tämä kaikki jätevesisählinki lopulta johtui, Arto Taipale Lappeenrannan Energiaverkoilta?

— Kaikki lähti väärille urille heti alussa. Asioita ei tarkastettu riittävän hyvin. Halusimme edetä pahimman oletuksen mukaan. Väärä kuvitelma tai uskomus jäi useiksi päiviksi elämään ennen kuin aloimme tarkastella muita vaihtoehtoja.

Miten tällainen väärä tulkinta on edes mahdollista tehdä?

— Näyttää se olevan mahdollista, kun on riittävästi sattumia matkassa. Pitää ottaa opiksi.

Mitä otatte opiksi tästä?

— Järjestelmiä pitää parantaa ja toimintaa nopeuttaa. Vaikka tekniikka hoitaa asioita, taustalla ovat ihmiset, jotka tekevät ratkaisuita. Asioista paremmin perillä oleminen ja kouluttaminen ovat avainasioita.

Miten asioista perillä oleminen ja kouluttautumien konkreettisesti tarkoittavat?

— Kaikkien, jotka joutuvat olemaan varalla päätöksentekijöinä, pitää käydä hyvin tarkkaan läpi, mitä toimenpiteitä tällaisessa tilanteessa pitää tehdä. Toisaalta kovin pitkään se ei saa kestää. Jos on oikeasta päästöstä kyse, pitää tiedottaa nopeasti.

Mikä tässä tapauksessa meni mielestäsi eniten pieleen?

— Ensimmäiset päätelmät menivät pieleen. Siinä olisi ollut selvittämisen paikka. Myös tiedottamisessa olemme epäonnistuneet ihan täysin. Ensin asiasta tiedottaminen viivästyi ja sitten annoimme virheellistä tietoa. Nämä ovat mielestäni ne pahimmat virheet. Taustalla on tietenkin se, että järjestelmät lopulta toimivat. Se on hyvä asia.

Selvitysten yhteydessä ilmeni, ettei teillä ollut tarkkaa tietoa siitä, mihin Luukkaan jätevedenpumppaamon ylivuotoputki Saimaassa menee. Miten tämä on mahdollista?

— Siitä, mihin putki tarkalleen menee, ei ollut varmuutta. Verkostot on rakennettu 50–60 vuoden aikana. Alkuvaiheessa niiden sijaintia ei ole tarkkaan digitoitu. Jatkossa kriittiset kohdat pitää olla tiedossa. On otettava opiksi.

Miten nämä kriittiset kohdat selvitetään?

— Kaikki putket, jotka ovat tällaisessa kohteessa, eivätkä ole tiedossa, pitää kartoittaa ja laittaa järjestelmiin.

Kuinka suuri imagohaitta teille koitui tästä jupakasta?

— Tästä tulee iso imagohaitta. Se harmittaa. Teemme paljon hyvää työtä ja yksi virhe vei monta hyvää asiaa mukanaan.

Onko nyt täysin varmaa, että jätevesivuotoa Saimaaseen ei tapahtunut?

— Kyllä näiden todisteiden valossa, mitä olemme saaneet, se on varmaa. Jos en todisteisiin usko, niin mihin sitten uskoisin.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.