Kaikki kunnat eivät niele hyvinvointiasemien kesäsulkua – Rautjärvellä muistetaan viime kesältä syntyneet ruuhkat

Savitaipale ja Luumäki neuvottelevat jo Eksoten kanssa kesäsulkujen peruuttamisesta. Kuukauden sulku uhkaa myös Ruokolahtea ja Rautjärveä. Eniten tilanteesta kärsivät ne, joille liikkuminen on muutenkin hankalaa.

Kai Skyttä

Ruokolahden hyvinvointiasema on joutumassa ensi kertaa kesäsulun piiriin.
Ruokolahden hyvinvointiasema on joutumassa ensi kertaa kesäsulun piiriin.

Etelä-Karjalan maaseutukunnat ovat ryhtyneet toimiin hyvinvointiasemille kaavailtujen kesäsulkujen peruuttamiseksi. Ainakin Savitaipale ja Luumäki neuvottelevat vielä asiasta Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) kanssa.

– Sulku tuli meille yllätyksenä, eikä Savitaipaleen kunnanhallitus hyväksy tätä ratkaisua, kunnanhallituksen puheenjohtaja Janne Hölsä (kesk.) toteaa.

Eksote kertoi viime viikolla, että kuuden kunnan hyvinvointiasemat sulkeutuvat kesällä säästösyistä neljäksi viikoksi. Rautjärvellä, Lemillä ja Taipalsaarella kesäsulku toteutettiin jo viime vuonna, Ruokolahden, Savitaipaleen ja Luumäen on määrä olla sulun piirissä ensimmäistä kertaa.

– Ymmärrämme, että kuluja täytyy karsia, mutta tämä ei ole siihen hyvä tapa. Hyvinvointiaseman sulkeminen tuntuu epäoikeudenmukaiselta, Luumäen kunnanhallituksen puheenjohtaja Antti Rämä (kesk.) arvioi.

Minna Mänttäri

Luumäen hyvinvointiaseman kesäsulku on herättänyt kuntalaisissa voimakasta vastustusta.
Luumäen hyvinvointiaseman kesäsulku on herättänyt kuntalaisissa voimakasta vastustusta.

Haittaa etenkin autottomille

Sulun avulla Eksote säästää rahaa, mutta kuntalaisten kohdalla kysymys on palvelujen heikkenemisestä. Eksote perustelee kesäajan sulkua monivuotisella kokemuksella, jonka mukaan pienten kuntien vakituinen väestö käyttää terveyspalveluja vähemmän kesällä kuin talvella.

Rautjärvellä ylimääräisiä ongelmia aiheutti puutteellinen joukkoliikenne, joka hankaloitti pääsyä naapurikuntien hyvinvointiasemille.

– Osa meni sitten vasta hakemaan apua, kun oma hyvinvointikeskus avautui, ja oman keskuksen väellä oli alussa hiukan ruuhkaisempaa. Naapurikunnan hyvinvointikeskuksetkin ruuhkautuivat sulun aikana, eli sitten jonottivat kaikki, kertoi Rautjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Lonka (kesk.) sähköpostiviestissä.

Myös Lemillä haittaa koitui eniten niille, joiden liikkuminen oli muutenkin hankalaa. Sen vuoksi kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Juha Mielikäinen (kok.) toivoo, etteivät vierekkäiset kunnat olisi samaan aikaan sulun piirissä.

Lemillä järkytyttiin jo viime vuonna, kun sulku toteutettiin ensimmäisen kerran. Toisella kerralla kyse on vakiintuneesta käytännöstä. — Juha Mielikäinen

– Lemillä järkytyttiin jo viime vuonna, kun sulku toteutettiin ensimmäisen kerran. Toisella kerralla kyse on vakiintuneesta käytännöstä, Mielikäinen toteaa.

Lemillä ollaan tyytyväisiä siihen, että lähipalveluja on saatavilla 11 kuukautta vuodessa. Palvelujen rapautumiseen ja vähittäiseen häviämiseen Mielikäinen ei usko, sillä sote-palvelujen laajamittainen alasajo ei palvelisi kenenkään etua.

– Ei Lappeenranta pystyisi palvelemaan sellaista joukkoa asiakkaita.

Mika Strandén

Lemin hyvinvointiasema oli neljän viikon ajan kiinni myös viime kesänä.
Lemin hyvinvointiasema oli neljän viikon ajan kiinni myös viime kesänä.

Vaikeus löytää säästöjä

Tänä kesänä Eksote säästää kuuden hyvinvointiaseman sulkemisella noin 100 000 euroa. Suurin säästö tulee siitä, että hyvinvointiasemille ei tarvitse palkata vuokralääkäreitä henkilöstön lomien ajaksi.

Kunnanhallitusten puheenjohtajat pitävät säästöä mitättömänä. Eksotessa ollaan toista mieltä.

– Säästöjä on pitkin syksyä etsitty nimenomaan kuntaomistajiemme tahdosta. Jos vaaditaan pikaisia budjettisäästöjä, niin niiden etsiminen ei ole terveydenhuollossa helppoa, Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula kertoo.

Kaikkia kuntia oikeudenmukaisesti kohteleva vaihtoehto voisi Karhulan mukaan olla kuntakohtainen lisäosto.

– Kuntana olemme avoimia miettimään erilaisia vaihtoehtoja. Toivon, että ratkaisukeskeinen lähestymistapa auttaa meitä eteenpäin, Ruokolahden kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Paananen (kesk.) arvioi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset