Teinin niskat ovat kuin mummolla: puhelimen näprääminen muuttaa kaularangan luonnollista kaarta

Käy selinmakuulle tasaiselle alustalle. Paina leuka sisään ja pidä yläniska pitkänä. Nosta pää ilmaan ja pidä edelleen leuka sisällä. Viiden sekunnin pito 5—10 kertaa. Liike parantaa kaularangan ryhtiä vahvistamalla kaulan syviä koukistajalihaksia ja venyttämällä samalla lyhentyneitä niskan ojentajalihaksia.
Käy selinmakuulle tasaiselle alustalle. Paina leuka sisään ja pidä yläniska pitkänä. Nosta pää ilmaan ja pidä edelleen leuka sisällä. Viiden sekunnin pito 5—10 kertaa. Liike parantaa kaularangan ryhtiä vahvistamalla kaulan syviä koukistajalihaksia ja venyttämällä samalla lyhentyneitä niskan ojentajalihaksia.

Pää on kumarassa ja peukalot hivelevät puhelimen nappuloita. Viesti on tärkeä.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia älypuhelinten käyttäjistä tuntee käsi- ja niskakipua, pidättää hengitystään ja kokee jännittyneisyyttä tekstaamisen aikana.

Istu vetolaitteen eteen jumppapallon päällä. Voit käyttää kotona myös vastuskuminauhaa tai kuntosalilla soutulaitetta. Selkä luonnollisesti notkolla. Vedä hartiat taakse ja lapaluita yhteen. Pidä pää paikallaan pystyssä. Tee kolme 15 toiston sarjaa. Liike vahvistaa yläselkää sekä niskaa ojentavia lihaksia.

Lotta ja Janne Aumakallio näyttävät kolme liikettä, joilla saa yläselkää avattua ja vahvistettua.

— Kipua syntyy kun yläselän asento lysähtää ja hartiaseudun ja lapojen lihakset joutuvat työskentelemään venytettyinä, OMT-fysioterapeutti Janne Aumakallio kuvaa.

Kun kaularangan epätasapainon vuoksi luonnollinen kaari muuttuu, syntyy someniska. Sama asia kuin iäkkäiden ihmisten kaularangan rappeutumasta tuleva mummoniska, mutta 60 vuotta etuajassa.

Aumakallion mukaan säännöllisellä harjoittelulla jumittunut yläselkä ja niska voidaan saada paremmaksi ja kivut vähenemään jo muutamassa viikossa.

Käytä vastuskuminauhaa. Kädet koukistettuna 90 asteen kulmaan hartioiden leveydellä. Ala kiertää käsiä ja hartioita taakse ja vedä lapaluita yhteen. Tee kolme 15 toiston sarjaa. Liike parantaa yläselän asentoa vahvistamalla olkapäiden ulkokiertäjiä sekä lapaluiden lähentäjiä.

8-vuotias lapsi niskassa monta tuntia päivässä

Toistuva kehon jännittäminen, koholla oleva syke ja pinnallinen hengitys viestivät aivoille myös elimistön stressitilasta. Mitä enemmän laitteita näprätään, sitä todennäköisempiä niska- ja hartiakivut ovat. Seurauksena voi olla myös päänsärkyä ja sormien puutumista.

Älylaitetta näppäiltäessä päätä pidetään usein normaalia asentoa alempana etenkin viestejä kirjoittaessa, mikä voi aiheutua niskanikamille jopa 27 kilon lisäkuorman. Se on sama asia kuin jos roikottaa noin 8-vuotiasta lasta niskassaan useita tunteja päivässä.

— Välilevyjen muutoksiin vaikuttavat niin monet asiat, kuten perimä, yleinen perusryhti ja lihaskunto, että mitään tiettyä määrää älypuhelimen käyttöä ei voi sanoa, Selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola totesi HS:n haastattelussa.

— Ei se kuormitus tunnu heti, vaan vasta kun ollaan pitkittyneesti etukumarassa asennossa. Vähän samalla tavalla kuin jos nukahtaa sohvalle ja pää retkahtaa, eihän sitä huomaa. Vasta herätessä on vaikeuksia saada pää pystyyn.

Hyvästä ryhdistä hyvä itsetunto

Nuoret, jotka lähettivät yli 20 tekstiviestiä päivässä, ilmoittivat huomattavasti useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista, kertoo ruotsalaistutkimus. Muita raportoituja oireita olivat sormien tunnottomuus ja nipistely. Tutkijoiden mukaan kuusi tekstiviestiä päivässä näytti olevan raja, jonka jälkeen kipu- ja tunnottomuusoireet alkavat lisääntyä.

Yhdellä kädellä tekstiviestien kirjoittaminen altistaa kivuille ja muille ongelmille kaikkein eniten. Kahdella kädellä näppäiltäessä yläselän lihakset aktivoituvat tasaisemmin, eikä toisen käden ranteeseen ja peukaloon kohdistu yhtä suurta kuormitusta.

Myös istuen tekstiviestien kirjoittamisen on todettu olevan yhteydessä huonompaan kaularangan asentoon ja suurempaan niska-hartiaseudun kuormitukseen kuin seisten tekstailun.

Tärkeintä on, ettei päästä päätä roikkumaan eteen ja alas, vaan pitää älylaitetta suun ja silmien välisellä korkeudella, pitää taukoja näppäilystä ja korvaa tekstiviestit mahdollisuuksien mukaan ääniviesteillä.

Aucklandin yliopiston tutkimuksen mukaan lysähtänyt ryhti voi tuoda mukanaan stressitilan, joka johtaa ärtyneisyyteen, ilkeyteen ja synkkyyteen. Hyvässä ryhdissä istuneiden itsetunto on parempi.

Ehkäise niskakipu

Nosta pää ja näyttö pystyyn, kun tekstaat tai pelaat pelejä. Tue kyynärpäät vartaloon. Sopiva näytön katselukorkeus on suoraan suun edessä.

Käytä ääniviestiä.

Pidä taukoja. Vältä pitkiä tekstausjaksoja, pelaamista, surffausta tai sähköpostien lukemista. Vedä leuka sisään ja hengitä kolme kertaa syvään sisään ja ulos puolen tunnin välein.

Jos näppäilet tekstiviestiä, käytä molempia käsiä. Se pitää ylävartalon symmetrisessä asennossa ja vähentää yksipuolista yläraajan, ranteen ja peukaloon kuormitusta.

Ojenna ryhti. Katso sivuprofiiliasi peilistä. Jos hartiasi näyttävät olevan edessä ja pää työntyy eteen, korjaa asentosi: Nosta pää pystyy, ojenna yläselkä ja avaa rintakehää sekä päästä hartiat rennosti alas. Voit parantaa ryhtiä myös huolehtimalla liikkuvuudestasi ja vahvistamalla niskan ojentajalihaksia, lapaluiden tukilihaksia ja vartalolihaksia.

Venyttele rinta- ja kaulalihaksia.

Tiedosta hengityksesi. Hengitä muutaman kerran syvään ulos ja anna vatsan ja kylkien laajentua sisäänhengityksellä. Hengityskertojen laskeminen auttaa rentoutumaan stressin iskiessä.

Pidä juomataukoja. Selkärangan välilevyt, lihakset lihaskalvoineen kiittävät, kun muistat juoda vettä. Juodessasi tulet samalla ojentaneeksi itsesi.

Lähde: Selkäliitto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.