Epäkuntoiset koneet ja hitaat huoltotyöt horjuttavat koulujen digiharppausta — Kosken koulun 7D:n oppilaista yli puolet on laitteetta

Imatran koulujen digiloikan yhtenä kompastuskivenä ovat hitaat huoltotyöt. Laitteetta on Kosken koulun 7D, jolle digiaika koittaa ensi viikolla.

Anu Pakarinen

Kosken koulun 7D-luokan oppilailta laitteita puuttuu huomattavasti.
Kosken koulun 7D-luokan oppilailta laitteita puuttuu huomattavasti.

Imatran koulujen digiloikka ei ole edennyt täysin kompuroimatta. Kosken koulun 7D-luokan 23 oppilaasta yli puolet ovat ilman konetta. Rehtori Marjatta Koskensalon mukaan laitteita puuttuu 10—15.
— Kouluista on tiedotettu laitteiden puutteellisuudesta elokuusta lähtien. Meillä on se tieto, että niitä ei ole vapautunut tarpeeksi, kun entisiä on kerätty pois ja laitteita on korjauksessa.

Koskensalon mukaan koulu huomioi sen, että seitsemäsluokkalaisia on enemmän kuin silloisia yhdeksäsluokkalaisia, joilta koneita vapautui.
— Tämä voi olla onnettomien tapausten yhteistulos. Kouluilta on kuitenkin tieto kulkenut.

Varalaitteita ei ole

Tällä hetkellä 7D opiskelee perinteisesti kirjoista. Koneopetus otetaan käyttöön, kun laitteet tulevat. Ilman jäävät myös ne, joilta laite hajoaa.
— Varalaitteita ei ole käytettävissä. Kun laite menee huoltoon, ollaan ilman. Alunperin oli ajatus, että varalaitteita tulisi.

Koneiden varassa opetus ei siis ole, vaikka ne toimisivatkin. Pääkärsijänä laitteiden kanssa ovat joka tapauksessa oppilaat.
— Oppilaillehan se on turhauttavaa. Täytyy nostaa hattua, seiskaluokkalaiset ovat olleet pitkämielisiä ja suhtautuneet asiaan huumorilla. Lupasivat lähettää Wilma-viestin omalta koneelta, kun sellaiset saavat.

Huoltotöistä päänvaivaa

Kaupungin tietohallintopäällikkö Petri Hiirsalmi on sitä mieltä, että laitemäärä vastaisi oppilaiden päälukua. Osa koneista on hänen mukaansa vain käyttökelvottomassa kunnossa.
— Suurin syy puutteellisuudelle on käsitykseni mukaan se, että nykyisillä 8—9-luokkalaisilta niitä on alkusyksyn aikana rikkoutunut ja uusia on siksi aikaa annettu seiskaluokkalaisille varatuista laitteista.

Huoltoprosessi on vielä työläs ja takkuaa. Hiirsalmen mukaan tämä on huomioitu.
— Laitetoimittajan kanssa neuvotellaan, että sitä saataisiin tavalla tai toisella kehitettyä ja rikkoutuneet saataisiin nopeammin käyttöön.
Vielä huoltotoimenpiteille ei ole löytynyt ratkaisua. Kosken koulun 7D pääsee harppaamaan digiaskeleen kuitenkin pian.
— Käsittääkseni lähipäivinä, viimeistään ensi viikon aikana.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Uusimmat uutiset