Ensimmäinen villisika sai satelliittipannan – Pantasika painui saman tien Venäjälle

Pantojen avulla seurataan villisikojen liikkeitä Kaakkois-Suomessa ja rajan yli.

riistakamera

Pekka Kotosen riistakameran ottama kuva lähelle loukkua syömään tulleista villisioista. Kuva on vuoden 2018 toukokuulta.
Pekka Kotosen riistakameran ottama kuva lähelle loukkua syömään tulleista villisioista. Kuva on vuoden 2018 toukokuulta.

Ensimmäinen villisika on saanut satelliittipannan Suomessa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijat pannoittivat villisikanaaraan Virolahdella.

Luken erikoistutkija Mervi Kunnasranta kertoo tiedotteessa, että pantasika painui saman tien vapautuksen jälkeen itärajan yli Venäjälle.

Toimivaa, elävänä pyytävää villisikaloukkua on testattu Etelä-Karjalassa jo useita vuosia. Uutisvuoksi kertoi helmikuussa ylämaalaisen Pekka Kotosen jääkiekkokaukaloa muistuttavasta loukusta, joka osoittautui toimivaksi.

Mervi Kunnasranta kertoi helmikuussa, että myös pannoitettavat siat pyydystetään tummasta vanerista tehdyillä ansoilla. Eläin nukutetaan pannoituksen ajaksi.

Ruotsista kerättyjen kokemusten perusteella villisika-ansan materiaaliksi valittiin metallin sijaan puu.

– Ne ovat kovasti metsästettyjä, joten älykkäinä eläiminä ne osaavat suhtautua kaikkeen poikkeavaan epäluuloisesti, Kunnasranta totesi helmikuussa.

Tutkijat toivovat, että vaivalla pannoitettuja villisikoja ei ammuta. Ruokapöytään ne sopivat huonosti mahdollisten nukutusainejäämien vuoksi, joissa on kuuden kuukauden varoaika.

Luke toivoo, että jos merkitty villisika ammutaan, niin panta palautettaisiin. Itse seurantalaite on keltainen ja pantasioilla on korvissaan keltaiset merkit.

Satelliittipannoilla seurataan villisikojen liikkeitä ja käyttäytymistä lähes reaaliaikaisesti. Niillä seurataan villisikojen liikkeitä myös Venäjän puolella ja rajan yli. Tänä vuonna on tarkoitus pannoittaa yhteensä 20 villisikaa, erityisesti Kaakkois-Suomessa.

Helmikuussa julkaistun kanta-arvion mukaan Suomessa oli keskimäärin 1 400 villisikaa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset