Valtuustossa maanantaina: Rautjärvi liittyy alijäämää tekevien kuntien ketjuun

Kai Skyttä

Valtuusto kokoontuu Rautjärven kunnantalolle maananaina kello 18.
Valtuusto kokoontuu Rautjärven kunnantalolle maananaina kello 18.

Imatran seudun kuntien talousarviokierros päättyy maanantaina Rautjärvelle. Rautjärvi jatkaa myös niiden kuntien ketjua, jotka tekevät ensi vuonna suunnitelmallisesti alijäämäisen tilinpäätöksen.

Kunnan taloussuunnittelussa ensi tilikauden alijäämä on 1,34 miljoonaa euroa. Suurta alijäämää perustellaan Eksoten lisälaskulla, joka yllätti syksyllä jäsenkunnat.

Rautjärvellä päätettiin jo uuden tilanteen alkuvaiheessa, että kuntaa ei halvaannuteta tässä vaiheessa rajulla säästökuurilla. Tasapainottavat leikkaukset tehdään siinä vaiheessa, kun tilanne on vakiintunut. Edellisiltä vuosilta kunnan taseessa on niin paljon ylijäämää, että ministeriö ei tässä vaiheessa hätistele kuntaa talouden tasapainottamiseen.

Toimintamenojen jälkeen kunnalle jää investointeihin käytettävää omarahoitusta vuosikatteena 60 700 euroa. Se ei riitä poistoihin, ja on vain alle 10 prosenttia kunnan ensi vuodelle suunnitelluista nettoinvestoinneista. Nämä talouden asetelmat herättävät valtuutetut varmasti pohdiskelemaan julkisesti kunnan tulevien vuosien elinvoimaa ja talouden liikkumavaraa.

Valtuuston asialistalla on myös pitkään kunnassa puhuttanut yhteistyökuvio kansalaisopiston toiminnassa. Valtuuston päätettäväksi tuodaan esitys itsenäisen kansalaisopiston järjestämisluvan peruuttamisesta ja yhteisen opiston perustamisesta Parikkalan kanssa.

Uuden opiston rehtorin viran perustaa Parikkalan kunta ja virka täytetään 70 prosentin työajalla, mikä oli Rautjärven kunnan ehto yhteistyölle.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset