Kaakkois-Suomi on maan puukaupan ykkösaluetta

Mika Strandén

Metsäteollisuuden investoinnit lisäävät puuraaka-aineen tarvetta 10—12 miljoonalla kuutiolla parin seuraavan vuoden aikana. Puun kysyntä on kasvanut asteittain ja markkinat ovat piristyneet.

Viime vuonna tukki- ja kuitupuuta tarjottiin myyntiin kaikkiaan 61 miljoonaa kuutiota koko maassa eli 10 prosenttia edellisvuotista enemmän. Yksityismetsistä puuta tarjottiin myyntiin 44,5 miljoonaa kuutiota. Kaakkois-Suomi vahvisti asemiaan maan puukaupan ykkösalueena entisestään.

Puun kysynnän kasvu on näkynyt puumarkkinoilla jo parin viime vuoden ajan.

— Tarjonta oli vilkkainta Kaakkois-Suomessa ja Hämeessä suhteessa alueen metsävaroihin ja kestävään hakkuumahdollisuuteen. Kaakkois-Suomen metsien hyödyntämisaste ja puun myynnistä kertyvät kantorahatulot ovat olleet viime vuosina maan korkeimmat ja ne tulevat vahvistumaan entisestään elinkeinopäällikkö Pekka Vainikka Suomen metsäkeskuksesta.

Kaakkois-Suomessa tehtävät investoinnit lisäävät raaka-ainetarvetta noin 2,0 miljoonalla kuutiolla. Puun kysynnän kasvuun Kaakkois-Suomessa vaikuttavat lisäksi muualla Suomessa tehtävät investoinnit, jotka muuttavat puun perinteisiä kulkuvirtoja.

— Osa Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Päijät-Hämeen puista, jotka aikaisemmin ovat tulleet Kaakkois-Suomen tehtaille, kuljetetaan jatkossa Äänekosken uudelle biotuotetehtaalle sekä Varkauden uudelle kartonkitehtaalle.

Puun kysyntä on vilkkainta lähellä metsäteollisuuden laitoksia ja suursahoja. Metsäteollisuuden uusien investointien vaikutus näkyi viime vuonna parhaiten Hämeessä ja Keski-Suomessa, missä puun tarjonta kasvoi selvästi edellisvuoteen verrattuna.

— Metsäalan toimijoiden ja metsänomistajien aktiivisuus vaikuttaa puunmyyntiin ja metsänhoidon määrään. Metsäkeskus opastaa erityisesti hiljaisia metsänomistajia metsien käytössä sekä metsän- ja luonnonhoidossa.

Alueelliset metsäohjelmat (AMOt) ja luonnonhoidon alueelliset toteutusohjelmat (totelmat) löytyvät Metsäkeskuksen sivuilta.

Johanna Vehkaluoto

Johanna Vehkaluoto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.