Imatralainen Jarmo Kankaanpää päätti hiihtää 100 päivää putkeen: ”71-vuotias latukone on kunnossa, vaikka kaupungin koneet on välillä hajalla”

Kulunut talvi on tarjonnut hyvät hiihtokelit ja se innosti imatralaisen Jarmon suureen yritykseen.

Silva Laakso

Karvasukset ne olla pitää, sanoo Jarmo Kankaanpää. Peltosilla on hiihdetty tänä talvena pian 100 päivää putkeen.

Jarmo Kankaanpää, 71, repeää hersyvään nauruun, kun kuulee toimittajan soittavan hiihtämisestä. Kankaanpäälle hiihtäminen on arkipäivää, vaikka kyllä hän lopulta myöntää itsekin olevansa suoritukseensa tyytyväinen.

Kankaanpää nimittäin päätti hiihtää satana peräkkäisenä päivänä putkeen tämän talven aikana. Ensin tavoite oli 50, kun hiihtokausi alkoi joulukuussa. Mutta sitten kunnianhimoiselle miehelle iski ahneus ja tavoite nostettiin sataan. Se tulee täyteen maanantaina. Rehellinen Kankaanpää tosin kertoo, että väliin on mahtunut kaksi sairauslomapäivää. Niiden jälkeen hän palasi kuitenkin heti suksille.

Kaikkihan mie tunnen tuolta. Menee melkein koko päivä aina, kun tulee niin paljon tuttuja vastaan. — Jarmo Kankaanpää

Kankaanpää lähtee hiihtämään yksin, mutta pelkkää omaa aikaa lenkit eivät ole.

— Kaikkihan mie tunnen tuolta. Menee melkein koko päivä aina, kun tulee niin paljon tuttuja vastaan.

Runsaasti kilometrejä

Kankaanpää hiihtää päivästä riippuen 15—25 kilometrin matkoja. Yhteensä niitä on kertynyt jo nyt yli 1 500. Se on Kankaanpäälle ihan normaali määrä hiihtoa talvessa, mutta aiemmin se ei ole tapahtunut peräkkäisinä päivinä.

Kaikki kilometrit on kerätty yleisiltä laduilta, eli Ukoskan ensilumilla Kankaanpäätä ei ole nähty. Lähes päivittäisiin rutiineihin kuuluu sen sijaan Ollinmajalla vierailu. Kerran jäi käymättä, kun matkaa oli kertynyt jo niin paljon, että Kankaanpää epäili ettei olisi jaksanut hiihtää majalta enää kotiin.

Mie olen lähtenyt vaan, vaikka olisi satanut mitä. En ole antanut periksi. — Jarmo Kankaanpää

— Haluan ihan erityisesti kiittää Ollinmajan vapaaehtoisia, jotka tätä pyörittävät. Tänne on aina niin mukava tulla. Ja myös Urpo Tiaista, joka latuja Imatralla tekee, Kankaanpää kiittelee.

Ollinmajalle Kankaanpää paahtaa heti aamusta, kello kymmenen tienoilla. Erikoispäiviäkin on ollut, esimerkiksi hiihdon MM-kisojen aikaan omat hiihdot piti ajoittaa niin, että ehti kotiin katsomaan kanssaurheilijoiden suorituksia.

Silva Laakso

Kankaanpään nimi on Ollinmajan vieraskirjassa tuttu nimi.

Umpihanki ei ole este

Talvi on ollut Kankaanpään mielestä erinomainen hiihtämiseen. Helmikuun alussa nähtiin vaihe, jolloin kaupunki ei ajanut metsälatuja lainkaan painavan tykkylumen vuoksi. Umpihanki ei Kankaanpäätä estänyt, vaikka ei se aina ihan helppoa ole ollut.

— 71-vuotias latukone on kunnossa, vaikka kaupungin koneet on välillä hajalla. Mie olen lähtenyt vaan, vaikka olisi satanut mitä. En ole antanut periksi ja nyt ei voi enää antaakaan, Kankaanpää nauraa.

Voisi luulla, että sadan päivän jälkeen maistuisi lepo, mutta mitä vielä. Kun tiet ovat sulat, alkaa pyöräilykausi. Kankaanpäällä ei ainakaan vielä ole määrällisesti tarkkoja tavoitteita, mutta viime kesän lukuihin olisi hyvä päästä tänäkin vuonna.

 Ilman hyvää huoltoa ei onnistu. Jos ei tankkaus pelaa, niin ei voi hiihtää. — Jarmo Kankaanpää

— Viime kesänä pyöräilin 7 000 kilometriä, yleensä sellaisia 40 kilometrin lenkkejä.

Kankaanpää sanoo, ettei aina ole ollut urheilullinen. Liikunta tuli pysyvästi mukaan kuvioihin vasta 16 vuotta sitten, kun hän jäi Ovakolta eläkkeelle. Jotain tekemistä piti keksiä. Eläkkeelle jääminen kohteli Kankaanpäätä hyvin, sillä liikunnan lisäksi elämään tuli myös Marjatta-avovaimo. Marjatta onkin Kankaanpään tärkein tuki ja huoltaja myös liikuntaharrastuksessa.

— Ilman hyvää huoltoa ei onnistu. Jos ei tankkaus pelaa, niin ei voi hiihtää. Hänelle siis kaikkein suurimmat kiitokset, Kankaanpää sanoo.

Silva Laakso

Ollinmaja on Kankaanpäälle tärkeä paikka, jossa on vietetty tänä talvena paljon aikaa. Erityiskiitos meneekin majan vapaaehtoisille, jotka toimintaa pyörittävät.

Luetuimmat