Imatralainen Elisa Kivinen, 28, aloitti Ruokolahden uutena nuoriso-ohjaajana — Kivinen aloittaa Ruokolahdella nettinuorisotyön tekemisen, marraskuussa järjestetään peliviikko

Elisa Kivinen valmistui nuoriso-ohjaajaksi vuonna 2010, jonka jälkeen hän on työskennellyt Imatran kaupungilla sekä viimeisimmät kaksi vuotta Lappeenrannan kaupungilla. Kivinen kehuu Ruokolahden yhteisöllisyyttä.

Santeri Tynkkynen

Ruokolahden uudella nuoriso-ohjaajalla Elisa Kivisellä on mielenkiintoa digitaaliseen nuorisotyöhön.
Ruokolahden uudella nuoriso-ohjaajalla Elisa Kivisellä on mielenkiintoa digitaaliseen nuorisotyöhön.

Imatralainen Elisa Kivinen, 28, aloitti maanantaina työskentelemään Ruokolahdella nuoriso-ohjaajana. Edelliset kaksi vuotta Lappeenrannan kaupungilla nuoriso-ohjaajana työskennellyt Kivinen on ottanut uuden työn iloisin mielin vastaan.

— Tosi hyvillä fiiliksillä aloitin työt Ruokolahdella. Huomasin heti alkuun, että tämä on todella yhteisöllinen kunta, hän iloitsee.

Kivinen valmistui nuoriso-ohjaajaksi vuonna 2010 Joensuun läheltä Niittylahdesta. Sen jälkeen hän on työskennellyt Lappeenrannan lisäksi myös Imatralla. Ruokolahdelle hänet toi muun muassa lyhyt työmatka sekä luotto pienen kunnan yhteisöllisyyteen.

— Uskon, että täällä pääsee parhaiten itse kehittämään ja tekemään omien taitojensa mukaista työtä. Työnkuva on niin laaja, kun on kunnan ainoa nuoriso-ohjaaja. Vertailuna Lappeenrannassa oli viisi nuorisotilaa ja noin 30 ihmistä töissä, hän kertoo.

Digitaalista nuorisotyötä

Kivisen työhön Ruokolahden nuoriso-ohjaajana kuuluu nuorten iltojen pitäminen yhdessä etsivän nuorisotyöntekijän Olli Näreahon kanssa.

Sen lisäksi nuoriso-ohjaaja tekee yhteistyötä koulun ja seurakunnan kanssa. Kivinen aikoo Ruokolahdella käydä tekemään myös nettinuorisotyötä.

— Minulla on taustalla paljon mielenkiintoa digitaaliseen, verkossa tehtävään nuorisotyöhön ja pelikasvatukseen, hän kertoo.

Ruokolahti liittyi Kivisen toimesta Netariin, joka on Pelastakaa lapset -yhdistyksen nettinuorisotalo. Netarilla on tarjolla eri alustoilla eri toimintoja, joista tunnetuin on kahdenkeskeinen chat, jossa nuori voi jutella luotettavien aikuisten kanssa.

— Kunnan sivuille tulee chat-painike, josta pääsee Netarin chatteihin, Kivinen kertoo.

Netarilla myös striimataan pelejä, piirtämistä sekä kokkaamista. Netarilla on myös ryhmäkeskusteluita Discord -nimisessä keskustelusovelluksessa sekä 7—13-vuotiaille tarkoitetussa sosiaalisen median kanavassa, Momiossa.

Peliviikko tulossa

Kivinen on suunnitellut Ruokolahdelle myös peliviikon, joka on tulossa marraskuun alussa. Tuolloin Ruokolahden nuorisotilalle tulee peliaiheista toimintaa.

— Me käsitellään muun muassa miksi peleissä on tietyt ikärajat, sekä tietysti pelataan yhdessä, hän kertoo.

Kivisen mukaan pelit ajavat nykyisin samaa asiaa kuin biljardipöydät, jotka ovat olleet nuorisotiloissa iät ja ajat.

— Pelaamisen lomassa pystyy keskustelemaan sekä esimerkiksi opettelemaan tunnetaitoja, hän sanoo.

Ruokolahden nuorisotilan aukioloajat:

Maanantai kello 15—17, 5—6-luokkalaiset

Maanantai kello 17—20, 7-luokkalaiset—18 vuotiaat

Keskiviikko kello 15—17, 5—6-luokkalaiset

Keskiviikko kello 17—20, 7-luokkalaiset—18 vuotiaat

Perjantai kello 17—21, 7-luokkalaiset—18 vuotiaat

Nuorisotila sijaitsee Ruokolahden koulun rakennuksessa.

Luetuimmat