Koronasuositukset Etelä-Karjalaan: Etätyötä, maskeja, suojapleksejä, tapahtumiin tiukat varotoimet

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) ohjeistaa niin kaikkia eteläkarjalaisia kuin henkilökuntaansa.

Mika Strand�n

Yleisölle suositellaan maskia niin urheilu- kuin muissakin tapahtumissa.
Yleisölle suositellaan maskia niin urheilu- kuin muissakin tapahtumissa.

Eteläkarjalaiset ovat saaneet päivitetyt suositukset koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriltä (Eksote).

Päiväkotiin, kouluun tai työpaikalle ei saa mennä infektio-oireisena. Myöskään julkisissa paikoissa ei saa liikkua yskäisenä, nuhaisena ja kuumeisena.

Mikäli flunssan oireet vaativat lääkärissäkäyntiä, oikea suunta ei ole päivystysvastaanotto. Hengitystieinfektioon viittaavissa oireissa pitää ensin käydä koronatestissä ja pysyä sen jälkeen kotona, kunnes oireet ovat helpottaneet.

Työpaikoille suositellaan etätöitä. Myös kokoukset ja koulutukset tulisi järjestää etänä ja työmatkoja tulisi välttää.

Jälleen muistutetaan myös riittävistä turvaväleistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta kaikkialla.

Ikäihmisten luokse vain terveenä, asumisyksikköön ilmoitettava tulostaan

Ikäihmisten kohtaamisessa on noudatettava suurta varovaisuutta. Niin kotona asuvia kuin Eksoten asumispalveluyksikössä olevia vanhuksia saa tavata ainoastaan terveenä.

– Koronavirustartunnat ovat Etelä-Karjalan alueella olleet viimeisen kahden viikon aikana nousussa. Eksoten asumisyksiköiden asukkaat ovat koronaviruksen haavoittuvinta riskiryhmää. On tärkeää, että asumisyksikköön soitetaan etukäteen ja sovitaan henkilökunnan kanssa vierailusta, muistuttaa turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Kristiina Kapulainen Eksoten tiedotteessa.

Maski kasvoille niin bussissa kuin ahtaissa julkisissa tiloissa

Nyt on aika hankkia kasvomaski, jos sitä ei vielä ole. Kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi julkisessa liikenteessä ja julkisissa tiloissa, mikäli 1,5 metrin turvaväliä ei voi noudattaa.

Lisäksi maskeja suositellaan käytettäväksi koronatestiin mennessä ja sieltä palatessa.

Myös matkalta palaaville maskia suositellaan, mikäli reissuajat ovat kotiutumassa riskimaasta.

Marleena Liikkanen

Maskia suositellaan käytettäväksi julkisissa tiloissa, joissa turvavälin noudattaminen on haasteellista.
Maskia suositellaan käytettäväksi julkisissa tiloissa, joissa turvavälin noudattaminen on haasteellista.

Joukkueet eivät saa kohdata kuin urheilusuorituksen aikana

Tapahtumia saa yhä järjestää, mutta tiukin varotoimin. Tapahtumiin osallistuminen sairaana tai edes lieväoireisena on ehdottomasti kielletty.

Yleisön suositellaan sonnustautuvan kasvomaskiin yleisötilaisuuksissa, tapahtumissa sekä turnaustyyppisissä urheilutapahtumissa. Suositus on voimassa vuoden loppuun saakka.

Turnaustyyppisten urheilutapahtumien järjestäminen sallitaan alueella toistaiseksi. Uuden suosituksen mukaan joukkueet eivät saa kohdata kuin urheilusuorituksen aikana. Tapahtumien järjestäjien suositellaan kiinnittävän huomiota turvavälien toteutumiseen, maskien käyttöön sekä yleisiin hygieniaohjeisiin.

Eksote muistuttaa, että tapahtuman järjestäjät ovat itse vastuussa terveysturvallisuuden suunnittelusta ja toteutumisesta.

Asiakaspalvelupisteitä varustettava plekseillä

Pleksejä on ilmestynyt esimerkiksi ruokakauppojen kassoille. Nyt Eksote ohjeistaa, että asiakaspalvelupisteet tulee varustaa suojaplekseillä.

Lisäksi työnantajan kontolle jää huolehtia, että asiakaspalvelutyötä tekevillä on käytettävissään maskit tai suojavisiirit, mikäli he joutuvat työskentelemään alle 1,5 metrin päässä muista ihmisistä.

Eksoten työntekijöille maskipakko

Eksote on ohjeistanut kaikkia työntekijöitään käyttämään kirurgista suu-nenäsuojainta tai visiiriä vastaanotolla aina, kun turvaväliä ei ole mahdollista pitää.

Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella perustasolla. Pohjanmaalla epidemia on jo leviämisvaiheessa. Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan alueella se on kiihtymisvaiheessa.

Etelä-Karjalassa tartuntojen määrät ovat kuitenkin lisääntyneet ja tilanteen kehittymistä seurataan tarkasti.

Koronavirus

Suositukset Etelä-Karjalaan

Työyhteisöt etätyöhön ja etäkokouksiin. Työ- ja virkamatkoja vältettävä ja koulutukset järjestettävä etänä.

Maskeja suositellaan käytettäväksi julkisessa liikenteessä ja julkisissa tiloissa, mikäli 1,5 metrin turvaväliä ei voi noudattaa. Samoin maskia suositellaan pidettäväksi yleisötilaisuuksissa, tapahtumissa sekä turnaustyyppisissä urheilutapahtumissa.

Maskia suositellaan myös koronatestiin mennessä ja sieltä palatessa.

Maskisuositus samoin riskimaasta palaavalle matkaajalle.

Asiakaspalvelupisteet tulee varustaa suojaplekseillä. Asiakaspalvelutyötä tekeville tulee työnantajan jakaa maskit tai suojavisiirit, mikäli he joutuvat työskentelemään alle 1,5 metrin päässä muista ihmisistä.

Tapahtumien järjestäminen sallitaan toistaiseksi.

Tapahtumajärjestäjille lisätietoa Aluehallintoviraston sivuilta: http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

Luetuimmat

Uusimmat uutiset