Imatralainen sotaveteraani Leo Nuotio vietti unohtumattoman ja erikoisen illan Linnan juhlissa — Naiset olivat toinen toistaan kauniimpia, booli laihaa ja kynnykset petollisia

Kutsu yllätti Leo Nuotion täydellisesti. ”Liittyiköhän se siihen, että tapasin presidenttiparin pesäpallon Itä-Länsi -ottelussa?”

Anu Pakarinen

Leo Nuotio edusti Linnan juhlissa tässä tyylikkäässä tummassa puvussa.
Leo Nuotio edusti Linnan juhlissa tässä tyylikkäässä tummassa puvussa.

Imatralainen sotaveteraani Leo Nuotio, 96, sai viettää unohtumattoman illan torstaina presidentinlinnassa.

Nuotio osallistui ensimmäistä kertaa elämässään itsenäisyyspäivän Linnan juhliin tyttärensä Tiina Iivosen kanssa, joka toimi isänsä saattajana.

Nuotio kertoo kutsun tulleen täytenä yllätyksenä. Hän arvelee kutsun liittyvän siihen, että hän tapasi presidenttiparin taannoisessa Itä-Suomi -pesäpallo-ottelussa Imatralla.

Nuotio osallistui tuolloin Imatran kaupungin järjestämään tilaisuuteen Aviasport areenalla, jonne oli kutsuttu paikallisia veteraaneja tapaamaan presidenttiparia.

— Presidentti istui minua pöydässä vastapäätä ja rouva Haukio vasemmalla puolella. Juotiin siinä kahvit ja syötiin voileivät. Olisiko kutsu Linnan juhliin sitä perua?

Sipilä tuli paiskaamaan kättä

Juhliin osallistui kaikkiaan noin 60 sotaveteraania.

Leo Nuotio elätteli toivoa, että olisi tavannut vanhoja sotakavereitaan. Häntä vaivaa, ettei tiedä, mitä heille kuuluu, sillä tiet erkanivat hänen loukkaannuttuaan sodassa.

— Ajattelin että jos olisin joitain tavoittanut. Ikävä kyllä en tavannut yhtään tuttua.

Juteltavaa riitti silti muiden veteraanien kanssa.

Ja olihan paikalla paljon televisiosta tuttuja poliitikkoja.

— Istuin tyttären kanssa penkillä, kun Juha Sipilä meni ohi vaimonsa kanssa ja tuli tervehtimään, Nuotio paljastaa.

Booli oli kuin laihaa omenamehua

Isä ja tytär viihtyivät juhlissa hyvin.

Nuotio kertoo keskittyneensä kahvipöydässä voileipäkakkuihin ja muihin suolaisiin herkkuihin. Hän kehuu kaikkia tarjoiluja, paitsi ehkä boolia.

— Nauroin tyttärelle, että tämä on kuin omenamehua, jota on laimennettu vedellä!

Leo Nuotio palasi kotiin perjantaina iltapäivällä. Postissa oli tullut useita itsenäisyyspäivän tervehdyksiä sotaveteraanille.
Leo Nuotio palasi kotiin perjantaina iltapäivällä. Postissa oli tullut useita itsenäisyyspäivän tervehdyksiä sotaveteraanille.

Korkeasta iästään huolimatta Leo Nuotio jaksoi nauttia juhlahumusta, katsella tanssijoita ja seurata ohjelmaa melkein puolille öin saakka, ennen kuin lähti hotelliin nukkumaan. No kuka hänen mielestään oli illan kuningatar?

— Ei sellainen tullut mieleen. Kaikki olivat niin kauniita naisia, Leo Nuotio vastaa herrasmiehen tapaan.

”Aika lokeroinen paikka”

Kotiin Imatralle hän palasi perjantaina iltapäivällä.

Mitkä ovat päällimmäiset ajatuksen näin jälkikäteen?

— Olihan se vähän erikoista. Aika lokeroinen paikka ja joka puolella paljon ihmisiä, Nuotio naurahtaa.

Hänen huomionsa kiinnittyi myös vanhan talon kynnyksiin, jotka olivat joka huoneessa erilaiset. Niihin sattui äkkinäinen köllähtää, Nuotio sanoo. Onneksi mitään ei sattunut, ainakaan hänen nähtensä.

— Yhden naisen pitkän punaisen laahuksen päälle kyllä tallasin.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset