Jari Kemppinen poikkesi mökkimatkalla Vuoksenniskan torille ja kannustaa muutkin kuluttamaan: "Nyt ei pidä kahvitella kotona, jotta saadaan rahaa liikkeelle" – Ruokolahtelaisia uusia perunoita tarjolla jo ensi viikolla

Torikauppa on käynyt tänä keväänä aiempia vuosia vilkkaammin. Katso Imatran torien aukiolot jutun lopusta.

Mari Pajari

Jari Kemppiselle (vas.) ja Jari Semille torit ovat tuttuja paikkoja. Välitön meno ja tarpeelliset tavarat houkuttelevat vierailulle.
Jari Kemppiselle (vas.) ja Jari Semille torit ovat tuttuja paikkoja. Välitön meno ja tarpeelliset tavarat houkuttelevat vierailulle.

Jari Kemppiselle Vuoksenniskan tori on tuttu paikka. Mies kulkee mökkimatkaa Lappeenrannasta Simpeleen suuntaan ja pysähdyspaikka löytyy usein Niskalta.

– Käyn lähikaupassa ja poikkean samalla torilla. Tällä kertaa matkaan lähtee ainakin savumuikkuja.

Torilla käyntiä Kemppinen harrastaa myös Lappeenrannassa. Siellä rutiini on vetyjen nauttiminen satamassa. Kemppinen pitää torilla asiointia parhaan tason elvytyksenä koronan kurittamaan kansantalouteen.

– Rahaa pitää panna nyt liikkeelle. Jokaisen pitäisi käydä kahvittelemassa ihan muualla kuin kotona, Kemppinen kannustaa.

Toreille on uskallettu tulla

Kemppisen ohjetta on noudattanut tänä keväänä moni, ainakin Vuoksenniskan torilla. Kokeneet torimyyjät Anu Hänninen ja Hillevi Rasimus arvioivat kevään olleen aiempia vilkkaampi.

Perunoita ja juureksia viikoittain toreilla myyvä Anu Hänninen arvioi myynnin kohonneen edellisvuodesta jonkun verran. Tori vaikuttaa olleen lopulta se paikka, johon etenkin ikäihmiset ovat uskaltaneet tulla.

– Heille on ollut tärkeää päästä edes johonkin. Toki iäkkäämmille on myös paljon haettu tuotteita esimerkiksi lapsien toimesta, Hänninen toteaa.

Kotona vietetty aika näkyy myös torien menekissä. Omille pihoille istutetaan tänä keväänä paljon kukkia, kasviksia ja perunaakin.

Mari Pajari

Hillevi Rasimus (vas.) ja Anu Hänninen (takana) tekevät torikauppaa sekä Vuoksenniskan että Imatrankosken toreilla. Kesän matkailun tilanne mietityttää kauppiaita.
Hillevi Rasimus (vas.) ja Anu Hänninen (takana) tekevät torikauppaa sekä Vuoksenniskan että Imatrankosken toreilla. Kesän matkailun tilanne mietityttää kauppiaita.

Turvavälit hallitaan pääkaupunkiseutua paremmin

Vuoksenniskalla asuvalle Jari Semille tori on ennen kaikkea kahvittelupaikka. Aamusumppi karjalanpiirakan kanssa tulee hörpättyä torin kahvilassa aina, kun siihen on mahdollisuus.

Toreissa on oma tunnelmansa, arvio Semi, mutta tänä keväänä koronavirus on tuonut oman säväyksensä välittömään menoon.

– Kyllä ollaan varovaisempia. Turvavälit huomioidaan mielestäni hyvin ja esimerkiksi kahvijonossa annetaan hyvin etäisyyttä molempiin suuntiin, Semi arvioi.

Jari Kemppisen mukaan Lappeenrannassa koronaviruksen suojaus näkyy torilla myyntikojujen plekseinä. Vuoksenniskalla vastaavia ei ole, mutta turvaväleistä pidetään hyvin huolta.

Pasilassa töissä käyvä Kemppinen ihmetteleekin menoa pääkaupunkiseudulla. Kaupoissa on siellä tiivis tunnelma ja etenkin nuoriso tahtoo unohtaa etäisyydet muihin ihmisiin.

– Se on ihme juttu, vaikka tiedotuslappuja asiasta kaupoissa kyllä on.

Mari Pajari

Torikaupassa näkyvät nyt sesonkituotteet. Pihoille istutettavia kukkia käy hyvin kaupaksi.
Torikaupassa näkyvät nyt sesonkituotteet. Pihoille istutettavia kukkia käy hyvin kaupaksi.

Perunaa on tarjolla jo ensi viikolla

Myös torikauppiaat vahvistavat jonotuksen olevan nyt entistä väljempää. Heitä jo huvittaa ajatus juhannuksen sesongista, jolloin pitkäksi venyvät jonot saattavat muodostua turvaväleillä entistä pidemmiksi.

Ruuhkaa on odotettavissa myös ensi viikon lopulla, jolloin Anu Hänninen arvioi ensimmäisten uusien perunoiden kasvavan myyntikuntoon. Helpolla sato ei ole kylmien öiden vuoksi valmistumassa. Varotöitä on tehty pikkutunneilla useampaan kertaan.

– Olemme heränneet 15 yönä sadettamaan perunoita, laskee Hänninen.

Satokauden kynnyksellä torikauppiaita mietityttää kesän matkailun kohtalo. Vuoksenniskalla ovat pysähtyneet juuri mökkimatkaajat, jotka ovat keränneet tarvikkeet viikonloppua varten. Imatrankosken torilla puolestaan vilinää ovat tuoneet turistit kauempaakin. Vieressä oleva Valtionhotelli on jalkauttanut torille kansainvälisiä mansikan ostajia.

– Venäläisturistit ovat näkyneet myös myyntipisteellämme Rajamarketin kyljessä, kertoo Hillevi Rasimus.

Juttua muokattu 29.5.klo 12.46: Korjattu Jari Kemppisen nimi.

Imatran torit

Vuoksenniskan tori tiistai- ja perjantaiaamuisin

Imatrankosken tori keskiviikko- ja lauantaiaamuisin

Maalaistori vanhan Prisman kiinteistön vieressä

Luetuimmat