Kunnanjohtajakisan finalistit laitetaan Ruokolahdella kaksinkertaiseen prässiin — Valtuusto hiillostaa hakijoita yhdessä ja erikseen

Minna Mäkinen

Ruokolahden kunnanvaltuusto teki alkulämmittelyt mahdolliseen lippuäänestykseen kunnanjohtajavalinnassa jo budjettikokouksessaan joulukuussa. Tuolloin äänestyksen kohteena oli kuntaliiton valtuuskunta.

Ruokolahden kunnanjohtajahaun loppunäytös esitetään maaliskuun ensimmäisenä maanantaina. Kunnanvaltuuston eteen marssitetaan kolme loppusuoralle päässyttä hakijaa, jotka haastatellaan vielä kertaalleen koko valtuuston toimesta.

Haastattelut aloitetaan tuolloin heti puolen päivän jälkeen. Näillä näkymin kandidaatit käyvät ensin esittäytymässä jokaiselle valtuustoryhmälle erikseen, jonka jälkeen järjestetään vielä koko valtuuston yhteinen haastattelutilaisuus.

— Käytännössä kaikilta hakijoilta kysytään tuolloin samat kysymykset, kaavailee kunnanvaltuuston puheenjohtaja Suna Kymäläinen (sd.).

Viimeinen askel on suljettu lippuäänestys

Jos haastattelujen jälkeen valtuustoryhmissä syntyy yksimielisyyttä lopullisesta valinnasta, päätösesitys valtuuston saman illan kokoukseen sorvataan sen mukaiseksi. Kymäläinen pitää kuitenkin täysin mahdollisena, että ehdokkaita jää loppumetreille useampi, jolloin kunnanjohtaja valitaan suljetulla lippuäänestyksellä.

Ruokolahden kunnanjohtajan paikkaa haki alun perin 19 hakijaa.

Näin voi käydä, vaikka valtaosalle valtuutetuista hakijat ovat maaliskuun kokouksessa entuudestaan tuttuja. Kymäläinen muistuttaa, että valtuustossa istuu Ruokolahdella 27 valtuutettua, joista 11 on kuulunut jo nyt valitsijaryhmään.

Hakijoissa on nuorta voimaa

Kunnanjohtajahakua pohjustettiin Ruokolahdella viime vuoden puolella valmistelevassa seminaarissa, jossa valtuutettujen toiveet uuden johtajan suhteen osoittautuivat hyvin erilaisiksi. Nyt näitä tarpeita muotoillaan sopivaksi kokonaisuudeksi, sillä Kymäläisen mukaan loppusuoralle valitut kolme hakijaa omaavat hyvin erilaiset profiilit.

— Toisaalta kunnan johtoon halutaan vahvaa persoonaa, toisaalta myös osaamisella ja kokemuksella on painoarvonsa. Etsimme ennen kaikkea kunnan kehittäjää.

Ehdolla olevat hakijat ovat kaikki kunnanjohtajan pestiin nuorehkoja. Tuomo Sallinen on iältään 28-vuotias ja Raikko Törönen sekä Johanna Väyrynen 43-vuotiaita. Kymäläinen ei ikää kavahda.

— Nuoruus on myös voimavara. Pidän hyvänä ominaisuutena sitä, että ihmiset haluavat kehittyä ja mennä urallaan eteenpäin.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat