Kolme isoa kouluhanketta on kova paukku Imatran kaupungille — valtuusto tarvitsee nyt tuekseen tiekartan tulevien vuosien rahaa nielevistä hankkeista

Imatra base campin lisärahoitus kirvoitti rivivaltuutetut vaatimaan talouslukujen nykyistä tarkempaa avaamista.

Minna Mäkinen

Heikki Luukkanen (sd.) jätti tiekarttaponnen kirjallisena valtuuston puheenjohtaja Niina Malmille (sd.).
Heikki Luukkanen (sd.) jätti tiekarttaponnen kirjallisena valtuuston puheenjohtaja Niina Malmille (sd.).

Imatran ratkaisu rakentaa kaupunkiin lähes samanaikaisesti kolme uutta koulua herätti maanantai-iltana valtuustossa vilkasta keskustelua.

Heikki Luukkanen (sd.) kehui sekä tehdyn ratkaisun syntymistä että suunnittelua hyvin eteenpäin meneväksi.

Koulut ovat nyt kärkihankkeena, koska muuta ei voi tehdä. — Heikki Luukkanen

— On sattumaa, että kaikki nämä hankkeet menevät kerralla eteenpäin. Karkealla heitolla koulurakennuksiin on menossa noin 60 miljoonaa euroa. Sen lisäksi kalustoinvestoinnit voivat olla isoja, suri Luukkanen.

Hän muistutti, että kaupungin korjausvelka on koko ajan kymmeniä miljoonia ja myös muita investointeja, kuten jätevedenpuhdistamo, tulee.

— Koulut ovat nyt kärkihankkeena, koska muuta ei voi tehdä.

Tiekartta tulevalle vuosikymmenelle

Luukkanen esitti sosialidemokraattien valtuustoryhmän ponnen. Sen mukaan on laadittava tiekartta seuraavien kymmenen vuoden tulossa olevista investointikohteista ja siitä, miten ne rahoitetaan. Siitä kävisi ilmi tulot ja menot ja niiden tasapainottaminen.

Demarien ponsiesitystä kannattivat Veikko Hämäläinen (sd.) sekä vasemmistoliiton ja keskustan valtuustoryhmät. Valtuusto hyväksyi ponnen.

Antero Lattu (sd.) totesi, että kouluverkon täydellinen uusiminen kerralla ei ole kenenkään etu.

— Se on ikävien sattumien summa, johon joudutaan reagoimaan ja vaarantamaan kaupungin talous. Kyllä tämä pystytään silti maaliin saamaan.

Anna Helminen (kok.) taas pitää hyvänä, että kouluhankkeet viedään läpi nopeutetusti.

— Näin joka ikinen imatralainen lapsi saa terveellisen ja turvallisen koulun muutamassa vuodessa.

Luvut avattava rivivaltuutetuille

Imatran markkinoinnista vastaavan Imatra base campin 140 000 euron lisärahoitus sai aikaan vilkkaan keskustelun. Juuso Häkkinen (sd.), Anssi Piirainen (vas.) ja Arto Siitonen (sd.) penäsivät base campin talouslukujen tarkempaa avaamista valtuutetuille.

Luvut oli kuitenkin avattu valtuustoryhmien kokouksessa.

— Jonkinlainen mekanismi pitää löytää, ettei rivivaltuutettujen tarvitse olla ilman tietoa, vaati Hämäläinen.

Helminen totesi, että base campin kuten muidenkin konserniyhtiöiden talouslukuihin palataan viime vuoden tilinpäätöksen yhteydessä.

Erittäin vilkasta keskustelua herätti vihreiden valtuustoryhmän aloite sukupuolineutraaleista vessoista. Imatra muuttaa inva-wc:t sukupuolineutraaleiksi.

Valtuustossa havaittua

Kokous alkoi kello 17.32 ja päättyi kello 20.48.

Poissa Lahja Id (sd.) ja Jiri Montonen (ps.), tilalla Tuula Putto ja Liisa Lajunen.

Heikki Tanninen (sd.) totesi, että jäähallin pysäköintipaikoissa on toivomisen varaa. Hän oli saanut toissa pelissä siellä 50 euron sakot. Se voi vähentää pelien vetovoimaa. ”Toisaalta olin iloinen, että meillä järjestelmä toimii”, totesi Tanninen.

Juttua muokattiin kello 8.35 korjaamalla nimivirhe. Jäähallin parkkipaikalla sakot sai Heikki Tanninen, eikä Heikki Luukkanen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.