Erähiihdolle haetaan tulevaisuuden hiihtäjiä ensimmäisellä koululaisten Eräviikolla helmikuun lopulla – Lasten ja nuorten vähäinen luonnossa liikkuminen huolettaa

Koululaisten eräviikko kannustaa nuoria tutustumaan luontoon ja erätaitoihin niin liikunnan kuin käsitöiden ja äidinkielen tuntien kautta.

Minna Mänttäri

Viime talvena Erähiihto piti perua lumenpuutteen vuoksi. Tänä talvena lunta riittää, mutta massatapahtumien järjestämisessä saattaa olla ongelmia koronarajoitusten vuoksi.
Viime talvena Erähiihto piti perua lumenpuutteen vuoksi. Tänä talvena lunta riittää, mutta massatapahtumien järjestämisessä saattaa olla ongelmia koronarajoitusten vuoksi.

Imatran ja lähikuntien alueella järjestetty Erähiihto on jo 60 vuotta ollut kaikille avoin laturetki, joihin on parhaimmillaan 2000-luvullakin osallistunut pari tuhatta hiihtäjää.

Viime talvena erähiihto jouduttiin perumaan lumen puutteen vuoksi. Tänä vuonna lunta riittää, mutta koronarajoitukset asettavat omat ehtonsa ison massatapahtuman järjestämiselle.

Erähiihto järjestetään helmikuun viimeisenä viikonloppuna 27.–28.2, jos koronarajoitukset sen sallivat.

– Sekin pitää muistaa, että lähes kaikki Erähiihdon toimihenkilöt ovat yli 70-vuotiaita ja näiden isojen tapahtumien osalta noudatamme tietenkin Eksoten ja viranomaisten ohjeita, Erähiihtotoimikunnan puheenjohtaja Arto Rossi korostaa.

Lumitilanne on sen verran hyvä, että valmiudet ainakin 4–5 reitin kunnostamiselle Erähiihtoon ovat Rossin mukaan olemassa.

Kaikki perinteisiä Erähiihdon reittejä ei Rossin mukaan tänä vuonna saada mukaan. Jossain on tehty isoja hakkuita, jossain tilanteen ratkaisee se, saadaanko jääladut tehtyä.

Eräviikolle jo 30 koulua ja päiväkotia Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan kouluja ja päiväkoteja kutsutaan nyt mukaan järjestämään liikunnallista ja luontoaiheista eräviikkoa helmikuun viimeisellä viikolla 22.–26. helmikuuta.

Eräviikko on jo järjestetty kahtena vuonna Ruokolahden koulussa. Nyt mukaan on jo ilmoittautunut maakunnasta 30 koulua ja päiväkotia.

Ajatus eräviikosta on lähtenyt liikkeelle Erähiihtotoimikunnasta.

– Kannoimme huolta lasten ja nuorten vähäisestä luonnossa liikkumisesta, kertoo Arto Rossi.

Huolta aiheutti myös erähiihdon vuosikymmenien perinteen jatkuminen, kun huonolumisia alkoi ilmaantumaan yhä useammin.

– Toivottavasti eräviikon avulla saadaan uusia hiihtäjiä luontoon, Rossi sanoo.

Ruokolahden koulu on jo toteuttanut Eräviikkoa vuosina 2019 ja 2020.

Käytännössä eräviikkoa on pidetty esillä kaikissa oppiaineissa.

Ohjelmassa on ollut erähiihtopäivä, luontopolkua, laskettelua, maastopyöräilyä, värikuula-ampumahiihtoa, luontovisa ja vierailu hirvimiesten erämajalla.

Käsitöissä on rakennettu katiskoita, äidinkielessä kirjoitettu luontorunoja ja puitakin on käyty halaamassa.

Etelä-Karjalan liikunta ja urheilu yhdessä Erähiihtotoimikunnan kanssa tarjoavat kouluille ohjelmaa ja virikkeitä eräviikoille. Esimerkiksi Ruokolahdella koulu on itse hankkinut lisää yhteistyökumppaneita viikon ohjelman rakentamiseen.

Eräviikon suojelijana toimii imatralainen ampumahiihdon maailmanmestari Juhani Suutarinen.

Luetuimmat

Kommentoidut