Tiukan taloutensa kanssa kärvistelevä Imatran seurakunta teki linjamuutoksen tuhkaushinnoissa: ulkopaikkakuntalaisille otetaan käyttöön kovempi taksa — se merkitsee seurakunnalle 64 000 euron vuotuista lisätuloa

Myös imatralaisten tuhkaushinta nousee. Ensi vuoden alusta hinta on heille 280 euroa ja ulkopaikkakuntalaisille 330 euroa.

Olli-Pekka Härmä

Imatran seurakunta vastaa yksin krematorion huolto- ja ylläpitokuluista. Vuosittain tuhkattavista 1 000 vainajasta 700 on ulkopaikkakuntalaisia. Imatran seurakunnalla on ollut krematorio vuodesta 2003. Arkistokuvassa ylipuutarhuri Ari Ylähollo.
Imatran seurakunta vastaa yksin krematorion huolto- ja ylläpitokuluista. Vuosittain tuhkattavista 1 000 vainajasta 700 on ulkopaikkakuntalaisia. Imatran seurakunnalla on ollut krematorio vuodesta 2003. Arkistokuvassa ylipuutarhuri Ari Ylähollo.

Taloutensa kanssa painiva Imatran seurakunta on päätynyt linjamuutokseen tuhkaushinnoissa.

Ensi vuoden alusta lähtien seurakunta ryhtyy perimään korkeampaa hintaa muualta kuin Imatralta tuhkattavaksi tulevilta. Hinta on ulkopaikkakuntalaisille jatkossa 330 euroa ja imatralaisille 280 euroa. Tähän asti hinta on ollut sama, 250 euroa, kaikille.

Muutos merkitsee Imatran seurakunnalle 64 000 euron vuotuista lisätuloa, laskee talousjohtaja Pasi Tiimo Imatran seurakunnasta.

Lisätulot ovat tarpeen

Ratkaisun teki keskiviikkoiltana kokoontunut Imatran kirkkoneuvosto varapuheenjohtaja Kari Vepsän (Myö yhes) esityksestä. Alkuperäisen esityksen mukaan tuhkauksen hintaa olisi nostettu kaikille 280 euroon.

Vepsä esitti korkeamman taksan käyttöönottoa ulkopaikkakuntalaisille. Hänen esityksensä voitti äänestyksen 9—2. Vepsän kannalle asettuivat Airi Aalto, Esa Hirvonen, Sirpa Koistinen, Arno Pihkala, Ritva Pohjola, Raisa Pöntinen, Pekka Räty ja Eero Vitikainen. Alkuperäisen esityksen kannalle jäivät kirkkoneuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra Arto Marttinen sekä Kauko Mäkinen (Tulkaa kaikki - Kirkon uudistajat -ryhmä).

— Seurakunnan talous on aika tiukka. Kustannuksissa pitää säästää ja on pohdittava, mistä lisätuloja on mahdollista saada. Imatran hautaushinnat eivät ole maanlaajuisesti katsoen kalleimmasta päästä. Me olemme olleet hinnoittelussa ajasta jäljessä, perustelee Vepsä.

Kai Skyttä

Imatran seurakunnassa eletään tiukan talouden aikaa.
Imatran seurakunnassa eletään tiukan talouden aikaa.

Vuosittain 1 000 tuhkausta

Imatran krematoriossa tuhkataan vuosittain noin 1 000 vainajaa. Heistä 70 prosenttia on ulkopaikkakuntalaisia ja 30 prosenttia imatralaisia.

— En usko, että hinnankorotus vaikuttaa mitenkään tuhkausmääriin. Kysymys on enemmänkin periaatteellinen, toteaa ylipuutarhuri Ari Ylähollo.

Imatran seurakunta vastaa yksinään krematorion huolto- ja ylläpitokustannuksista. Viime keväänä noin 10 000 tuhkauksen ylityttyä muurattiin uudelleen krematorion uuni.

— 12 500 tuhkauksen kohdalla on vuorossa arinan uudelleen muuraus.

Myös muita hinnankorotuksia tulossa

Hautaustoimen hinnastoon on tulossa myös muita korotuksia. Muissa hautamaksuissa kuin tuhkauksessa ovat jo tähän asti olleet käytössä eri hinnat imatralaisille ja ulkopaikkakuntalaisille.

Arkkuhaudan avaamisesta ja peittämisestä peritään jatkossa imatralaisilta 150 euron ja ulkopaikkakuntalaisilta 370 euron maksu. Hinnat nousevat 20 eurolla nykyisistä.

Hautapaikan kunnostuksesta hautauksen jälkeen perittävät maksut nousevat myös 20 eurolla 140—200 euroon.

— Olemme pyrkineet pitämään hintatason yhtenevänä Lappeenrannan kanssa, kertoo Ylähollo.

Uurnapuiston laatta maksaa jatkossa 190 euroa entisen 160 sijaan.

— Paikallisen yrityksen (Kilpiset Oy) lopetettua laatat joudutaan tilaamaan Lahdesta.