Imatralainen muusikkopariskunta toteuttaa syksyn aikana 30 keikan konserttisarjan Etelä-Karjalan vanhainkoteihin — ”Näillä keikoilla kohtaavat aito tarve ja tunne oman työn merkityksellisyydestä”

Tommi Ollikaisella on myös henkilökohtainen motiivinsa viedä musiikkia ikäihmisten ilmoille.

Tommi Ollikaisen kotialbumi

Tommi Ollikainen ja Veera Metso esiintymässä Lappeenrannassa Lehmuskodissa.
Tommi Ollikainen ja Veera Metso esiintymässä Lappeenrannassa Lehmuskodissa.

Imatralaismuusikot Tommi Ollikainen ja Veera Metso keikkailevat toteuttavat loppusyksyn aikana 30 keikkaa sisältävän konserttisarjan.

Kyseessä ei ole ihan tavallinen konserttisarja, sillä Kolibri & Kaukomatka -nimellä esiintyvä pariskunta sai Suomen kulttuurirahaston alueelliselta rahastolta apurahan, jonka avulla yhtye kiertää musisoimassa eri puolilla Etelä-Karjalaa sijaitsevissa palvelutaloissa.

Kiertue alkoi Imatralta viime viikon keskiviikkona, ja sen jälkeen kokoonpano on ehtinyt vierailla jo kahdeksassa paikassa. Kohteet ovat Eksoten palvelutaloja.

Tommi Ollikainen kuvailee tunnelmaa keikoilla tähän asti lämminhenkiseksi, jopa taianomaiseksi.

— Näillä keikoilla kohtaavat aito tarve ja tunne oman työn merkityksellisyydestä. Se on todellinen win-win-tilanne kaikille, Ollikainen sanoo.

Ollikainen ja Metso ovat kulttuurin sekatyöläisiä.

— Meillä on aika laaja repertuaari keikoilla, vaikka olemmekin itse folk- ja kansanmusiikkidiggareita. Nyt käynnissä olevan kiertueen musiikki on muovautunut vanhoista biiseistä, ja kappaile on muun muassa sellaisilta vanhoilta mestareilta kuin Veikko Lavi ja Reino Helismaa, Ollikainen kertoo.

Hänen mukaansa tuttu musiikki herättää ikäihmisissä lämpimiä nuoruudenmuistoja.

— Ihmiset ovat hypänneet pyörätuoleistaan tanssimaan ja henkilökunta on pyöritellyt ihmeissään päätään.

Aitoja kohtaamisia

Konserttisarjan nimi Kohtaamisia toteutuu kirjaimellisessa mielessä, sillä esiintymisen yhteydessä vietetään kahvihetki, jonka aikana Ollikainen ja Metso voivat vaihtaa kuulumisia yleisön kanssa.

Ollikaisella on myös henkilökohtainen motiivinsa viedä musiikkia ikäihmisten ilmoille.

— Oma isoisäni sairastui dementiaan, kun opiskelin Sibelius-akatemiassa musiikkiterapiaa. Soitin vaarille kitaraa kasetille, ja sain huomata, että hän rauhoittui kuunnellessaan sitä. Musiikki toimii jännästi molemmille aivopuoliskoille. Vaikkei ihminen pystyisi puhumaan, moni pystyy silti laulamaan, ja vaikkei muisti toimi, voi silti muistaa laulun sanat 1950-luvulta.

Yhtenä tavoitteena on myös tehdä tutuksi toimintaa, jollaisesta on jo hyviä kokemuksia muualta Suomesta.

— Ainakin Rovaniemellä, Riihimäellä ja Helsingissä on työvoimatoimistojen orkestereita. Ne koostuvat työttömistä muusikoista, jotka käyvät soittamassa yleishyödyllisissä paikoissa. Esimerkiksi Riihimäellä keikkoja on ollut todella paljon. Olisi hienoa, jos jollain tavalla pystyisimme avaamaan latua tähän suuntaan Imatrallakin, Ollikainen toivoo.

Luetuimmat

Kommentoidut