Eksote ja Rajavartiolaitos tiivistävät yhteistyötään Venäjän vastaisella rajalla – Riskitapauksia kartoitetaan aiempaa tehokkaammin, Vaalimaalla käynnistyy koronatestin pilotointi

Uudet toimintamallit syövät Eksoten resursseja ja jostakin on myös luovuttava.

Kai Skyttä

Nuijamaan rajanylityspaikalla on hiljaista, jatkossa siellä saatetaan tehdä koronatestejä. Rajalla testaamissa kokeillaan ensi viikolla Vaalimaalla.
Nuijamaan rajanylityspaikalla on hiljaista, jatkossa siellä saatetaan tehdä koronatestejä. Rajalla testaamissa kokeillaan ensi viikolla Vaalimaalla.

Hallituksen päätökset kiristää rajaliikenteen sääntelyä ja tuoda koronatestit kaikille rajanylityspaikoille näkyvät myös kaakkoisrajalla.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote ja Kaakkois-Suomen rajavartiolaitos tiivistävät yhteistyötä, jolla tavoitellaan mahdollisten riskitapausten parempaa tavoitettavuutta ja testausta.

Etelä-Karjalan alueella olevilla rajanylityspaikoilla ei testata kaikkia rajanylittäjiä. Sen sijaan Eksote ja rajavartiolaitos ryhtyvät kontaktoimaan paremmin Venäjältä tulevia henkilöitä, joiden epäillään jättävän koronaan liittyvän vapaaehtoisen karanteenin väliin.

– Rajavartiolaitos poimii henkilöitä, joiden epäilevät välttelevän karanteenia ja antavat heidän tietonsa meille. Me voimme tavoittaa ja testata heitä, sanoo Eksoten avoterveydenhuollon ylilääkäri Sami Raasakka.

Raasakka sanoo, että kyse on kymmenistä toistuvasti Venäjältä Suomeen tulevista henkilöistä. Tietojenvaihto tapahtuu Raasakan mukaan tartuntatautilain määrittelemällä tavalla.

– Taustalla on maailmalla nopeasti leviävä ja herkästi tarttuva koronan brittimuunnos. Emme tiedä tarkasti, mikä on Venäjän tilanne, mutta pyrimme mahdollisimman tehokkaasti kartoittamaan riskitapauksia.

Eksoten resurssit koetuksella

Uusi toimintamalli käynnistyy 19. tammikuuta eli ensi viikon tiistaina.

Samaan aikaan Kymsote ryhtyy Kymenlaaksossa pilotoimaan uutta toimintatapaa, jossa Kymsoten henkilöstö tekee henkilöliikenteen rajanylittäjille koronavirustestejä rajalla eli käytännössä Vaalimaan rajanylityspaikalla.

Kokemusten jälkeen malli voi tulla käyttöön myös Etelä-Karjalan rajanylityspaikoilla.

Uudet toimintamallit ovat kova ponnistus Eksotelle ja Kymsotelle. Raasakan mukaan Eksote joutuu jatkossa pohtimaan resurssiensa käyttöä entistä tarkemmin.

– Näihin toimenpiteisiin liittyvät resurssit ovat pois jostain muusta toiminnasta, Meidän täytyy priorisoida asioita tilanteen mukaan.

Rajaliikenne edelleen vaisua

Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen apulaiskomentaja everstiluutnantti Jukka Lukkari sanoo, että rajaviranomaisten rooli on tukea Eksoten ja Kymsoten henkilöstöä.

– Me pystymme kontaktoimaan esimerkiksi Eksotea, jos on tarvittaessa aihetta olla yhteydessä johonkin Suomeen tulleeseen matkustajaan.

Jo olemassa olevien koronarajoitusten vuoksi Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta kulkee päivässä ainoastaan noin 1000–1500 matkustajaa. Lukkarin mukaan noin 70 prosenttia liikenteestä on raskaan liikenteen kuljetuksia eli pääasiassa rekkoja.

Pelkästään Etelä-Karjalassa on kolme kansainvälistä rajanylityspaikkaa Imatralla, Nuijamaalla ja Vainikkalassa. Lisäksi Parikkalassa toimii väliaikaisella statuksella oleva rajanylityspaikka.

Vainikkalassa ei tällä hetkellä ole lainkaan matkustajajunien henkilöliikennettä. Parikkalassa oli joulutauko, mutta raskas liikenne on tammikuussa hiljalleen palannut.

Parikkalan kautta kulkee pääosin puulastissa olevia rekkoja.

Aivan uutta testaaminen rajanylityspaikoilla ei ole. Kainuussa Vartiuksen rajanylityspaikalla on tehty pikatestejä jo jonkin aikaa.

Venäjällä vaikea tilanne

Koronatilanne Venäjällä ja Pietarin alueella on virallisten tilastojen mukaan edelleen vaikea.

Alkuviikosta Pietarissa oli tilastoitu reilut 280 000 tartuntaa ja noin 8500 kuollutta, Leningradin Oblastin alueella tartuntojen määrä oli reilut 26 000 (kuolleita reilut 300) ja Karjalan tasavallassa noin 31 000 tartuntaa (kuolleita noin 200).

Luvut ovat koko pandemian ajalta. Tänä vuonna Venäjällä on todettuja tartuntoja noin 20 000 päivässä.

– Tartuntojen määrä Venäjällä on tasaantunut ja kääntynyt hienoiseen laskuun. Tämä alkoi jo joulukuun lopulla. Luvut ovat silti edelleen suuria, sanoo Venäjän tilastoista raportoiva Etelä-Karjalan liiton Venäjää seuraava yhteyspäällikkö Veli-Matti Kesälahti.

Uudenvuoden lomilla Karjalan tasavallassa oli ennätysmäärä venäläisiä matkailijoita. Pietarissa määrä puolestaan romahti 90 prosenttiin edellisvuosiin verrattuna, koska kaupungin matkailu- ja ravintolapalvelut olivat rajoitusten vuoksi pääosin kiinni.

Sputnik V-koronarokotuksia on tähän mennessä annettu yli miljoonalle venäläiselle.

Luetuimmat