Poliisin lupapalvelun aukioloajoilla on sittenkin väliä: Asioinnin oltava mahdollista vähintään kolmena päivänä viikossa, vaatii Imatran kaupunginhallitus

Välimatkat, löytötavarat, aseluvat ja turvallisuus saivat kaupunginhallituksen ottamaan aukioloon esitettyä tiukemman kannan.

Heidi Veijalainen

Lupapalvelun aukioloaikaa aiotaan supistaa ensi syksystä alkaen.
Lupapalvelun aukioloaikaa aiotaan supistaa ensi syksystä alkaen.

Kaakkois-Suomen poliisilaitos aikoo supistaa Imatran lupapalvelun aukioloaikaa nykyisestä viidestä kahteen päivään viikossa, ja on pyytänyt asiasta kuntien lausuntoa.

Imatran kaupunginhallitus käsitteli asiaa toistamiseen maanantaina.

Edellisessä kokouksessa asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi, koska tila- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turusen valmistelema ensimmäinen lausuntoesitys ei vastannut poliitikkojen näkemystä.

Päinvastoin kuin päättäjät, Turunen ei nähnyt aukioloaikojen supistamisessa ongelmaa.

Uusi lausunto laadittiin pikavauhtia kaupunginhallituksen antamien nuottien mukaisesti.

Nyt Imatran lausunnossa todetaan, että lupapalvelun aukioloajat tulisi säilyttää ennallaan, tai vähintään sen tulisi palvella kolmena päivänä viikossa.

Lausunto hyväksyttiin yksimielisesti maanantaina.

Aseluvat yksi peruste

Kaupunki perustelee kantaansa kohtuuttomiksi venyvillä välimatkoilla. Aukioloajan supistus ei kirpaise vain imatralaisia, vaan myös Imatralla asioivia Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan asukkaita, kaupunginhallitus muistuttaa.

— Pienten kuntien poliisien toimintoja ei voi supistaa entisestään. Esimerkiksi Parikkalasta tulee matkaa Lappeenrantaan jo 100 kilometriä, mikä on jo melko kohtuuton matka. Myös Rautjärven ja Ruokolahden matka lupa-asiointiin pidentyy 40 kilometriä suuntaansa, lausunnossa painotetaan.

Nykyisten aukioloaikojen säilyttämistä perustellaan myös asioinnin helppoudella, löytötavaroiden palautumisella ja turvallisuudella.

Jos joitain lupapalveluja, kuten ajokieltojen palautuksia, siirtyisi poliisin hoidettavaksi, muu poliisin toiminta kärsisi, mikä taas heikentäisi kuntalaisten turvallisuutta.

Jos löytötavaratoimisto on ison osaa viikosta kiinni, vaarana on, että tavaroita jää palauttamatta, Imatran lausunnossa arvellaan.

Lisäksi Imatran poliisiasemalle on helppo tulla ja parkkipaikatkin ovat vieressä. Tällä on merkitystä aselupia käsiteltäessä.

— Asiakkaiden ei tarvitse kantaa aseita pitkiä matkoja julkisilla paikoilla, lausunnossa sanotaan.

Pohjustus puuttui

Se, että valmisteleva virkamies on eri linjoilla poliittisten päättäjien kanssa, on tuskin tavatonta.

Harvinaista on kuitenkin, että näkemyserot tulevat näin selvästi esiin, sillä yleensä virkamiesvalmistelua pohjustetaan etukäteiskeskusteluissa. Tässä tapauksessa keskustelua ei käyty etukäteen, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen.

— Koska päätösvalta aukioloasiassa on muualla, on saatettu ajatella, että asialla ei ole merkitystä. On kuitenkin kyse palvelun saatavuudesta. Silloin tietysti voi mielipiteensä ilmaista, ja ehkä kannattaakin ilmaista, Helminen painottaa.

Uusimmat uutiset