Imatran alueen kesätyöpaikoista taistellaan — nuorille ei ole tarpeeksi työtä

Jenny Rantanen

Tämä kesä on Juuso Vennolle kolmas Stora Enson Imatran tehtailla. Erityisesti työporukka saa häneltä kiitosta.
Tämä kesä on Juuso Vennolle kolmas Stora Enson Imatran tehtailla. Erityisesti työporukka saa häneltä kiitosta.
PAM kampanjoi tällä viikolla työpaikoilla ja pyrkii tavoittamaan erityisesti kesätyöntekijöitä. Arkistokuva.
PAM kampanjoi tällä viikolla työpaikoilla ja pyrkii tavoittamaan erityisesti kesätyöntekijöitä. Arkistokuva.

Paikallisten yritysten mielestä Imatran alueen työllistymismahdollisuudet ovat kesätyöntekijöille kohtalaisen laajat. Rekrytointi kesätyöpaikkoihin alkaa tyypillisimmin tammi-helmikuun aikoihin ja valituille ilmoitetaan tavallisesti ennen toukokuuta.

— Meille opiskelijat ovat korvaamatonta kiireapua, toteaa Titta Honkasalo Konditoria Imatrankoskesta. Hänen mukaansa työkokemuksen tarjoaminen nuorille on tärkeää, sillä esimerkiksi ilman jatko-opiskelupaikkaa jääneet toisen asteen opiskelijat pystyvät mahdollisesti välivuotenaan jatkamaan töitä kesätyöpaikassaan.

En tiedä, onko nuoria työpaikanhakijoita niin paljon ja heitä työllistäviä työnantajia vähän.

Juurikin opiskelijoista on konditoriaan muodostunut oma työporukka. He ovat lukuvuoden aikana tehneet viikonlopputöitä yrityksessä ja jatkavat työtä kesällä.

Tehtaiden rekrytointi on suurta

Kesätyöntekijöiden määrä vaihtelee noin kymmenestä henkilöstä satoihin yrityksen koon mukaan.

— Tänä vuonna meillä on kesätöissä 212 työntekijää, Stora Enson Imatran tehtaiden viestintäjohtaja Mari-Anne Tamminen kertoo.

Yrityksen henkilöstöpäällikkö Aimo Kettunen lisää, että Stora Enson kesätyöntekijät Imatran tehtaille valittiin tänä kesänä 2940 hakemuksen joukosta. Valinnat keskittyvät pääsääntöisesti alan opiskelijoihin, mutta yritys kertoo tarjoavansa laajakirjoisesti työtehtäviä nurmikonhoidosta esimerkiksi myyntiin ja logistiikkaan.

Matkailuun vaaditaan kielitaitoista kesätyöntekijää

Työnantajille kesätyöntekijöiden saaminen on yleensä helppoa. Imatra Base Camp rekrytoi tänä vuonna kesätyöläisiä ainoastaan TE-toimiston kautta ja hakemuksia kahden info-oppaan työtehtäviin kertyi kolmisenkymmentä ympäri Suomen. Base Campin matkailupuolelta Pentti Miikki kertoo, että valinnoissa keskityttiin hakijoiden asiakaspalvelukokemukseen ja kielitaitoon.

— Haimme toiseksi oppaaksi venäjän kielen taitoista henkilöä, Miikki tarkentaa. Ensi kesän kesätyöntekijämäärästä hänellä ei ole vielä tietoa, mutta sanoo työllistymistilanteen matkailusektorilla olevan yleensä hyvä.

Kaakkois-Suomessa nuoret eivät työllisty

Yritysten positiivisista kommenteista huolimatta nuorten on vaikea saada kesätöitä, sillä tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa, kertoo palveluesimies Antero Järvinen Kaakkois-Suomen TE-toimistosta. Erityisesti 15-17 -vuotiaiden kesätyöllistymistilanne on huolestuttava, sillä työnantajat yleensä vaativat täysi-ikäisyyttä, alan koulutusta ja osaamista. Nuorisotyöllistymisen puolesta Imatran alue ei kuitenkaan poikkea muusta maasta, vaan sama tilanne on nähtävissä myös muilla alueilla.

”Sikakiva paikka”

Juuso Vento, 24, Imatra, prosessihenkilö

Jenny Rantanen

Sami Ahonen valittiin toiseksi museo-oppaaksi Ruokolahden kotiseutumuseolle.
Sami Ahonen valittiin toiseksi museo-oppaaksi Ruokolahden kotiseutumuseolle.

Opiskelee viidettä vuotta tuotantotaloutta Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa

— Olen nyt kolmatta kesää Stora Enson Imatran tehtailla töissä päällystystehtaalla, Vento kertoo. Hänen mielestään kesätyöpaikan saamista varten on oltava aktiivinen työnhakija ja hänen oma kokemuksensa kesätöiden saamisesta on positiivinen. Vento kuitenkin toteaa myös, että alalla on vaikutusta töiden saantiin. Osalla hänen kavereista on ollut vaikeuksia löytää töitä.

Vento itse haki tänä kesänä Imatralle, Joutsenoon ja Lappeenrantaan kesätöihin. Hän on tänäkin kesänä yksi noin kahdestasadasta Imatran tehtaille valitusta kesätyöntekijöistä. Työkokemuksen puolesta hänen kesätyönsä Stora Ensolla on merkityksellistä, sillä häntä kiinnostaisi myös jatkossa työt tehdasalueella. Hän valmistuu ensi vuonna ja haluaisi sen jälkeen mahdollisesti tehdä töitä toimihenkilönä.

— Tykkään oikeasti työn tekemisestä, Vento hymyilee. Hänen kesätyöjaksonsa kestää tänä vuonna 5,5 kuukautta ja hän on aloittanut jo huhtikuussa. Vento on kokenut itsensä tervetulleeksi työympäristöön ja pitää tiimityöskentelystä, minkä vuoksi niin kiinnostusta vastaava ala kuin mukava työyhteisö lisäävät motivaatiota työntekoon.

”Töitä on, jos niihin suostuu”

Sami Ahonen, 17, Ruokolahti, museo-opas

Jenny Rantanen

"Jatkan töitä täällä, mikäli en saa koulupaikkaa", Jutta Asikainen Konditoria Imatrankoskesta toteaa.
"Jatkan töitä täällä, mikäli en saa koulupaikkaa", Jutta Asikainen Konditoria Imatrankoskesta toteaa.

Aloittaa syksyllä Imatran yhteislukiossa kolmannen vuoden

Ahonen on toinen Ruokolahden kotiseutumuseoon museo-oppaiksi valituista kesätyöntekijöistä. Hakijoita paikkaan oli noin kymmenen. Aikaisempaa työkokemusta Ahoselta löytyy metsätöistä, ja tämänkesäinen työnhaku oli hänelle helppoa. Ahonen sanoo, että töitä löytyy, mikäli niitä vain hakee ja kaikenlaisia työtarjouksia suostuu ottamaan vastaan.

— Monipuolinen työkokemus on tarpeellista, hän tiivistää.

Tänä kesänä hän haki pääsääntöisesti vain Ruokolahden alueelle kesätöihin ja sai museo-oppaan paikan Ruokolahden kunnalta. Kotiseutumuseon oppaana hän pitää tärkeänä työhön perehtymistä, sillä museo-oppaana kerrottavaa on paljon ja kävijät saattavat odottaa selvennystä museossa esiteltäviin esineisiin ja niihin liittyviin asioihin.

Ahosen pesti museossa on alkanut kesäkuussa ja viisipäiväinen opastyö jatkuu hänellä heinäkuun loppuun asti. Ahoselle tämä on ensimmäinen kerta matkailupuolella ja sanoo, että hän itse tällä hetkellä pyrkiikin kartuttamaan omaa työkokemustaan mahdollisimman laajasti. Ahonen kuitenkin toteaa, että mikäli työnhakijalla on tulevaisuuden suunnitelmat selvillä, kiinnostuksen mukainen kesätyö olisi tällöin tärkeä.

”En ole enää arka uusien ihmisten kanssa”

Jutta Asikainen, 20, Imatra, kahvilatyöntekijä

Jenny Rantanen

Jenny Sinkkonen on marjanmyyjänä tykännyt erilaisten ihmisten tapaamisesta ja heidän kanssaan juttelemisesta.
Jenny Sinkkonen on marjanmyyjänä tykännyt erilaisten ihmisten tapaamisesta ja heidän kanssaan juttelemisesta.

Opiskeli avoimessa yliopistossa, haki tänä keväänä sosionomiksi

— Ensimmäinen kesätyöpaikkani oli kaupungin järjestämän kampanjan kautta, jossa etsittiin kesätöitä vuonna 1996 syntyneille. Tein sinä kesänä ensiksi siivoushommia, ennen kuin heinäkuussa aloitin täällä Konditoria Imatrankoskessa, Asikainen kertoo. Hän on naapureita kahvilan yrittäjän Honkasalon kanssa ja työskennellyt kahvilassa nyt nelisen vuotta.

Asikainen teki lukion aikana konditoriossa myös viikonlopputöitä. Kesäisin työpaikka on siis ollut tiedossa. Valitettavasti toiset eivät kuitenkaan ole olleet yhtä onnekkaita työpaikkojen suhteen Imatralla.

— En tiedä, onko nuoria työpaikanhakijoita niin paljon ja heitä työllistäviä työnantajia vähän.

Ideaalisinta Asikaisen mielestä olisi saada omaa kiinnostusta vastaavaa työtä, mutta mistä tahansa työstä pitäisi loppuen lopuksi olla kiitollinen. Mahdollisimman monelle pitäisi tarjota mahdollisuus kesätöiden tekoon ja työkokemuksen kartuttamiseen.

Asikainen on ollut tyytyväinen saamaansa työkokemukseen konditoriasta. Työvuodet asiakaspalvelussa ovat opettaneet uusien ja erilaisten ihmisten tapaamista ja heidän kanssaan työskentelyä. Kokemuksesta on ollut hyötyä esimerkiksi oman arkuuden voittamisessa.

”Kasvokkain tapaaminen on tärkeää”

Jenny Sinkkonen, 16, Imatra, marjamyyjä

Aloittaa syksyllä Imatran yhteislukiossa toisen vuoden

— Tämä on ensimmäinen varsinainen kesätyöni, Sinkkonen mainitsee Rasimuksen maatilan marjanmyynnistä. Hän kuitenkin toteaa, että Imatralta alaikäisten on suhteellisen vaikea saada kesätöitä. Sinkkosen mielestä työnantajien olisi aina hyvä tavata työnhakijat kasvokkain, sillä pelkän työhakemuksen lukeminen ei kerro hakijan persoonaa. Hän haki tänä kesänä marjanmyynnin lisäksi myös kauppoihin töihin.

Hän myös lisää, että nuorten olisi hyvä päästä kesätöihin, jotta he oppisivat varhain työntekoon. — Ettei se sitten tule täysin uutena asiana valmistumisen jälkeen ja oppisi tietämään, mikä itseään oikeasti kiinnostaa, tuumii Sinkkonen.

Aikaisemmin lapsenvahtina työskennellyt Sinkkonen sanoo pitävänsä kesätyöstään niin työtehtävien kuin työkokemuksen puolesta. Hänen päiviensä sisältö vaihtelee melkein päivittäin, sillä erilaiset asiakkaat tuovat erilaisuutta myös työpäivään. Kaiken kaikkiaan asiakaspalvelu ja ihmisten kanssa työskentely ovat hänen mielestään tuntuneet mukavalta.

— Täällä on välillä tosi hauskoja asiakkaita.

- Tavallisimpia kesätyönantajia Imatran alueella ovat kaupungin, kuntien ja palvelualojen tarjoamat työt.

- Matkailusektori työllistää alueella vilkkaan kesämatkailun ansiosta.

- Myös kesätapahtumiin tarvitaan usein lisätyöntekijöitä.

Antero Järvinen, Kaakkois-Suomen TE-toimisto

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.