Heikki Tanninen raotti Eksoten suunnitelmia: Imatrankoskelle parkkitalo ja kaksi uutta sote-kiinteistöä, joista toinen SDP:n tontille

Vuokra on Eksoten mukaan selvästi halvempi kuin vaihtoehdossa, jossa Honkaharju pysyisi käytössä ja peruskorjattaisiin. Puuroparlamentin yleisö vaatii ”puolueettomia laskelmia”.

Anu Pakarinen

Heikki Tanninen esitteli  Imatrankosken sote-keskuksen uudisrakennusten alustavia havainnekuvia avoimessa yleisötilaisuudessa tänä aamuna. Havainnekuvista kävi ilmi, että noin 4 400 neliön senioritaloa suunnitellaan demariomisteiselle tontille.
Heikki Tanninen esitteli Imatrankosken sote-keskuksen uudisrakennusten alustavia havainnekuvia avoimessa yleisötilaisuudessa tänä aamuna. Havainnekuvista kävi ilmi, että noin 4 400 neliön senioritaloa suunnitellaan demariomisteiselle tontille.

Eksoten hallitukseen kuuluva pitkän linjan imatralaisvaltuutettu Heikki Tanninen (sd.) avasi Eksoten Imatraa koskevia suunnitelmia tänä aamuna SDP:n järjestämässä avoimessa yleisötilaisuudessa Vuoksenniskalla.

Paikalla oli noin 20 henkeä.

Kun valinnanvapaus on viety, käy niin, että kustannukset nousee. Musta-Pekka jääkin kuntalaisen käteen. — Liisa Saukkonen

Tannisen kertomuksesta ilmeni, että demaritaustaisella Imatrankoskenparrassäätiöllä on Eksoten suunnitelmassa merkittävä rooli.

Eksoten Imatrankoskelle suunnitteleman uuden sote-keskuksen on määrä nousta Esterinkadun varteen, kahdelle eri tontille, joista toisen omistaa Imatrankoskenparrassäätiö.

Jyskin paikalle senioritalo

”Läntinen kortteli” on tarkoitus rakentaa Tietotalon viereen nykyisen autokorjaamon paikalle. Kerrosneliöitä tulisi 16 000.

”Itäinen kortteli” synnytettäisiin taas Esterinkadun toiselle puolelle, Imatrankoskenparrassäätiön omistaman Ay-talon paikalle.

— Entisen Jyskin paikalle tulisi ohjattua senioriasumista. Yksikkö korvaisi Karhumäen nykyiset Mäyränkadun senioriasunnot, Tanninen kertoi tilaisuudessa.

Yleisöllä oli paljon kysyttävää ja kommentoitavaa. Kuvassa Matti Seppälä, Seppo Vainikka ja Pentti Tuononen.

Tannisen näyttämän alustavan havainnekuvan perusteella Jyskin paikalle voitaisiin sijoittaa 7-kerroksinen senioritalo. Kerrosneliöitä olisi 4 400.

Imatrankosken parkkipaikkaongelma ratkaistaisiin puolestaan uudella parkkitalolla, jonka toteutus annettaisiin Tannisen mukaan ulkopuolisen tahon toteutettavaksi.

Honkaharju syrjässä ja kallis

Imatrankoskelle muodostuva uusi sote-keskus korvaisi Honkaharjun, jonka vuodeosastot siirtyisivät kokonaan Lappeenrantaan. Syitä Honkaharjun hylkäämiseen on Tannisen mukaan monia.

— Saavuttavuus paranee ja vuokrakulut alenevat, Tanninen tiivistää.

Imatrankoskelle rakennettavat nykyaikaiset tilat tulisivat vuokrakustannuksiltaan hieman halvemmaksi kuin Honkaharjun vuokra kiinteistön kaipaaman peruskorjauksen jälkeen.

Sote-keskuksen isompi osa sijoittuisi tähän, eli Tietotalon viereiselle autokorjaamon tontille Esterinkadun varteen.

Eksoten silmissä kiinteistö on elinkaarensa päässä ja syrjässä. Myös omistussuhteet aiheuttavat päänvaivaa. Imatran kaupunki myi Honkaharjun muiden sote-kiinteistönsä tapaan kesällä Attendolle.

”Sydän vuotaa verta”

Yleisö kuunteli keskittyneenä ja kulmat kurtussa. Kysymyksiä ja kommentteja esitettiin runsaasti.

Kunnallisneuvos Martti Beloff kertoi sydämen vuotavan verta, jos Honkaharju ajetaan alas.

— Se on niin imatralaisten oma sairaala. Sen puolesta on tapeltu 1970-luvulta alkaen. Honkaharju on aina ollut Lappeenrannalle kivi kengässä, Beloff sanoo.

Matti Seppälä kokee, että kyse on Vuoksenniskan alasajosta.

— Kallis tapa muuttaa Honkaharju Imatralle, hän arvostelee.

”Musta-Pekka jää kuntalaisen käteen”

Seppo Vainikka puolestaan kyseenalaistaa Eksoten kustannuslaskelmien paikkansapitävyyden, onhan Honkaharjussa seinät ja parkkipaikat valmiina. Hän vaati puheenvuorossaan puolueettomia vastalaskelmia.

Vastaukset eivät täysin tyydyttäneet Liisa Saukkosta.

Liisa Saukkosesta päättäjien olisi pitänyt kysyä kuntalaisten mielipidettä ennen kuin sote-kiinteistöt päätettiin myydä Attendolle. Nyt Attendolla on vapaat kädet toimia ja markkina auki, hän arvostelee.

— Kun valinnanvapaus on viety, käy niin, että kustannukset nousee. Musta-Pekka jääkin kuntalaisen käteen, Saukkonen sanoo.

Imatra tarvitsee vuodeosaston

Tilaisuuden lopussa tämän jutun kirjoittaja pyysi yleisöä nostamaan kätensä, jos hyväksyy Eksoten suunnitelman Imatran vuodeosastojen siirtämisestä Lappeenrantaan.

Yksikään käsi ei noussut.

Luetuimmat