Imatran seudulla säilyy Eksoten vuodeosasto, linjasi Eksoten valtuusto

Eksoten valtuusto tyytyisi kahteen laajan palvelun sote-keskukseen ja vaatii uskottavuutta Eksoten strategian toteuttamiselle.

Kai Skyttä

Eksoten valtuusto päätti pistää Eksoten strategiaan omat puumerkkinsä.
Eksoten valtuusto päätti pistää Eksoten strategiaan omat puumerkkinsä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) tuleva palveluverkko pohjautuu kahteen laajan palvelun sote-keskukseen ja seitsemästä yhdeksään hyvinvointiasemaan. Laajan palvelun sote-keskukset olisivat Lappeenrannassa ja Imatralla ja ne pystyisivät palvelemaan isoa aluetta. Näin linjasi Eksoten valtuusto keskiviikkona.

Kaikkia vuodeosastoja ei valtuuston linjauksen mukaan keskitetäkään jatkossa keskussairaalan alueelle, vaan Imatran seutukunnalla säilyy terveyskeskuksen vuodeosastopalvelut. Lisäksi työllisyyspalvelujen siirtoa Eksotelta Imatralle on selvitettävä.

Valtuusto hyväksyi hallituksen esittämän strategian jatkovalmistelun pohjaksi ja velvoitti hallituksen jatkamaan valmistelutyötä yhteistyössä valtuuston ja asiantuntijoiden kanssa.

Strategiasta halutaan päättää tämän valtuustokauden aikana eli viimeistään keväällä 2021.

Valtuusto edellytti enemmän uskallusta puuttua rakenteeseen. — Taina Lonka

Valtuuston lisäevästykset perustuivat Liisa Terävän (sd.) esitykseen, jota Ilpo Hakula (kok.) ja Irma Hujanen (kok.) kannattivat. Äänestyksessä viisi valtuutettua olisi tyytynyt hallituksen esitykseen.

— Valtuusto oli tyytyväinen hallituksen esittämään toimenpideohjelamaan, muun muassa digitalisaatio-ohjelmaan, mutta edellytti enemmän uskallusta puuttua rakenteeseen, tulkitsi valtuuston puheenjohtaja Taina Lonka (kesk.).

Hallituksen esityksessä puhuttiin neljästä sote-keskuksesta, jotka tulisivat Imatralle, keskussairaalalle sekä Sammonlahteen ja Joutsenoon.

— Lappeenrannassa sote-keskuksia olisi jopa kuuden kilometrin välein. Tärkeintä on palvelujen saavutettavuus, ei seinät, sanoo Lonka.

Itkonen: Eksote ei leikkaa vaan kehittää

Valtuusto myös vaatii, että Eksote pystyy viemään päätöksiä eteenpäin nykyistä vakuuttavammalla tavalla.

— Toimintaympäristö on niin rajussa muutoksessa. Nyt tuntuu, että tilanne velloo koko ajan, eikä voida luottaa siihen, että tehdyt ratkaisut takaavat palvelut ja henkilöstön saatavuuden, perustelee Liisa Terävä (sd.).

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen totesi, että Eksoten strategia ei pohjaudu leikkauksiin vaan kehittämiseen.

— Naapurimaakunnissa puhutaan yt-neuvotteluista, mutta ei meillä.

Itkonen kertoi, että esimerkiksi virtuaalikäyntejä oli viime vuonna 80 000 ja 60 kotihoidon asiakasta sai lääkeet robotin avulla.

Strategiaan sisältyy myös 30,7 miljoonan euron talouden tasapainotusohjelma. Alijäämän pitäisi olla katettu vuoden 2023 loppuun mennessä.

Uusimmat uutiset