Imatran kaupunki alkaa hyödyntää vain Vuoksen sähköä ja maksaa siitä 8 000 euroa lisää vuodessa, tästä Vuoksi-takuussa oikein maksetaan — Markkinoidaan kuntalaisillekin

Vuoksi-takuuta on tarkoitus markkinoida myös kuntalaisille ja yrityksille, kertoo Imatran seudun sähkön toimitusjohtaja Ari Saukkonen.

Anu Pakarinen

Imatralla Vuoksen sähköntuotantoon valjastavat Fortumin Tainionkosken ja Imatrankosken voimalaitokset.
Imatralla Vuoksen sähköntuotantoon valjastavat Fortumin Tainionkosken ja Imatrankosken voimalaitokset.

Imatran kaupunki ilmoitti ensi vuodesta alkaen käyttävänsä vain Imatrankosken ja Tainionkosken voimalaitoksissa tuotettua sähköä. Kaupunki siirtyy Imatran seudun sähkön asiakkaaksi, jolloin sähkö tulee Vuoksesta..

Kaksivuotiseen sopimukseen sisältyy Vuoksi-takuu, joka tarkoittaa kaupungille 8 000 euron lisäkustannusta vuodessa. Summalla taataan juuri se, että sähkö on  päästötöntä ja paikallisesti tuotettua, Imatran seudun sähkön toimitusjohtaja Ari Saukkonen selventää.

Takuu ei vaikuta varsinaisen sähkön hintaan, vaan summa muodostuu alkuperätakuiden arvosta. Alkuperätakuu on todiste siitä, että sähkö on tuotettu vihreänä eli uusiutuvia energianlähteitä hyödyntäen.

Pääperiaate on se, että alkuperätakuita hakee voimalaitoksen haltija, Imatralla Fortum. Hinnan määrittää kysyntä ja tarjonta.

— Periaatteessa voisimme varmistaa alkuperätakuun myyntiä keltä tahansa sähköntuottajalta, mutta olemme halunneet suosia paikallista. Koko lainsäädännön tavoite on se, että uusiutuvalle energialle muodostuu arvo, joka ohjaisi sähköntuottajia investoimaan siihen.

Saukkosen mukaan Vuoksi-takuuta on tarkoitus markkinoida myös kuntalaisille ja yrityksille. Kuluttajalle eli tavalliselle kotitaloudelle Vuoksi-takuu maksaa 1,10 euroa kuukaudessa poikkeuksetta.

— Kiinnostusta on ollut. Selvästi voi sanoa, että se kasvaa käsi kädessä ilmastohuolen kanssa.

Luetuimmat