Pääkirjoitus: Etelä-Karjala tarvitsee uuden näkijän, joka luotsaa Eksoten uudelle vuosikymmenelle — Veronmaksajien on jatkossakin voitava luottaa palvelujen saatavuuteen ja niiden turvallisuuteen

Eksote on seuraavan kehitysloikan äärellä.

Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiiri Eksote ryhtyy etsimään uutta toimitusjohtajaa. Tehtävä on merkittävä, sillä uusi toimitusjohtaja vastaa noin puolen miljardin euron toimintakuluista.

Eläkeikään ehtinyt Pentti Itkonen on jo yliajalla, mutta jäi pyynnöstä vetämään Eksotea hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen voimaantulon yli.

Itkonen on ollut vahvassa roolissa, kun Eksotea on rakennettu nykyiseen malliinsa. Samalla Eksotesta on tullut esimerkki Suomen sote-kuntayhtymien uudistukselle. Eksote on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vertailujen mukaan yksi kustannustehokkaimmista sote-yhtymistä Suomessa.

Mutta samalla Eksote on seuraavan kehitysloikan äärellä. Se tarkoittaa sitä, että uudelta toimitusjohtajalta odotetaan vähintään samaa kuin Itkoselta tämän ryhtyessä työhönsä.

Edessä olevaa kehitystyötä johtamaan tarvitaan näkijää ja tekijää, joka osaa viedä väestökehityksen vaatimusten kanssa painivan Eksoten 2020-luvulle. On helppo ennustaa, että esimerkiksi digitalisaation merkitys nousee Eksotessa vahvempaan rooliin.

Eksoten nykyinen johto ja päättäjät esittelevät tammikuussa keinoja, jolla Eksoten alijäämäinen talouskehitys käännetään uudelle uralle vielä tänä vuonna. Se on tarpeen, mutta uusi johtaja joutuu katsomaan pidemmälle.

Taloustalkoiden ohella mielessä on pidettävä se kaikkein tärkein. Palvelujen ja verkoston karsimisen jälkeenkin lystin maksavien eteläkarjalaisten on voitava luottaa palvelujen saatavuuteen ja niiden turvallisuuteen.

Eksoten ja kuntien välit ovat tulehtuneet viimeisen vuoden talousongelmien keskellä. Pöytä pitää saada puhtaaksi viimeistään uuden toimitusjohtajan aloittaessa työnsä. Joka tapauksessa uudelta johtajalta odotetaan hyviä vuorovaikutustaitoja paitsi Eksoten, myös kuntapäättäjien kanssa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut