Taimitarhan alueen suunnittelukilpailu tulee sittenkin — Liikuntapaikkavälineitä valmistava Lappset tarjoutui järjestämään opiskelijoille suunnatun ideakilpailun ja Imatran kaupunki syttyi ehdotukselle

Ideakilpailu ei sido kaupunkia vielä rakentamaan. Taimitarhan suunnittelukilpailuun on liittynyt paljon soutamista ja huopaamista.

Minna Mäkinen

Kaupungingeodeetti Sini Pekkala visioi, että entisen taimitarhan alueelle sopisi esimerkiksi pulkkamäki, kahluuallas, pieniä pelikenttiä, temppuratoja, skeittipaikka, trampoliini, miniareena, pensaslabyrintti...
Kaupungingeodeetti Sini Pekkala visioi, että entisen taimitarhan alueelle sopisi esimerkiksi pulkkamäki, kahluuallas, pieniä pelikenttiä, temppuratoja, skeittipaikka, trampoliini, miniareena, pensaslabyrintti...

Ukonniemen entisen taimitarhan alueesta järjestetään ideakilpailu. Kilpailun toteuttaa suomalainen liikuntapaikkavälineitä valmistava Lappset Group -osakeyhtiö.

— Lappsetista otettiin yhteyttä meihin ja ehdotettiin tapaamista. Imatra valikoitui Lappsetin kilpailukohteeksi useiden kaupunkien joukosta, kertoo kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikäs Imatran kaupungilta.

Imatran kaupungin rooli on toimittaa kilpailun järjestäjälle kilpailussa tarvittava materiaali ja osallistua kilpailun Imatralla vaatimiin järjestelyihin. Kaupunki maksaa myös puolet palkittavien töiden kustannuksista.

— Kaupungin osuus on arviolta 6 000 euroa, kertoo Äikäs.

Kilpailu on ideakilpailu, joka on suunnattu maisemasuunnittelualan opiskelijoille.

— Se antaa meille käyttöön ideoita, mutta ei johda suoraan toteutukseen.

Lappsetilla pitkä kokemus ideakilpailuista

Lappset on järjestänyt vastaavanlaisen ideakilpailun jo 43 kertaa aikaisemmin. Viimeisin kohde oli Espoon Kaitaanlaakson viheralue. Sen kilpailun tulokset julkistettiin Viherpäivillä tänään torstaina. Samalla paljastettiin, että seuraava kilpailukohde on Imatralla.

— Kilpailun tarkoituksena on aina ollut korostaa hyvin suunnitellun ympäristön merkitystä ja tarjota alan opiskelijoille aito kohde. Kilpailu ei sido millään tavalla meidän valmistamiemme tuotteiden käyttöön, kertoo konseptipäällikkö Aarni Mertala Lappsetilta.

Mertalasta entisen taimitarhan alue on mielenkiintoinen.

— Alueella on useita toimintoja, jotka pitää ottaa suunnittelussa huomioon. Kilpailu voi tuoda uusia ideoita esimerkiksi alueen maisemointiin tai toimintojen laajentamiseen.

Voittaja selvillä helmikuussa 2020

Mertala korostaa, että kyseessä on ideatason kilpailu.

— Mahdollinen toteutus vaatii sen jälkeen tarkempaa suunnittelua. Imatran kaupunki voi hyödyntää ideoita ja jalostaa niitä eteenpäin.

Innokkaimmin Lappsetin ideakilpailuihin ovat tähän asti osallistuneet Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön opiskelijat sekä Aalto-yliopiston opiskelijat.

— Kilpailutöitä on tullut yleensä 15—30.

Ideakilpailun voittaja valitaan helmikuussa 2020. Kilpailun säännöt ja tarkka suunnittelualue määritellään kevään aikana. Kilpailutöiden teko alkaa oppilaitoksissa syksyn aikana.

Suunnittelukilpailua kaavailtu pitkään

Entinen taimitarhan alue on ollut pitkään tyhjillään ja suunnittelukilpailulla on haluttu saada ideoita keskeisellä paikalla Ukonniemessä olevalle alueelle. Suunnittelukilpailusta on puhuttu jo vuosia, sillä asia tuli ensimmäisen kerran puheeksi Kirsi Niinimäen ollessa teknisen toimen johtajana Imatralla. Niinimäki erosi tehtävästään 2013.

Marraskuussa apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino kertoi, ettei tämän vuoden budjettiin ole varattu rahaa suunnittelukilpailulle kaupungin tiukan taloustilanteen vuoksi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset