Honkaharjua ei ehkä tarvita — Eksote rauhoittelee kuitenkin sote-kiinteistöjensä tyhjilleen jäämistä pelkääviä kuntia; katso lista kuntasi sote-rakennuksista, joita ei tarvita tai joille pitää saada korvaavat tilat

Virkamiesten tekemä lista käyttöön jäävistä sote-kiinteistöistä turvaa hyvinvointiasemat. Savitaipaleen ja Parikkalan vuodeosastoja ei tarvita, ei ehkä Honkaharjuakaan.

Kai Skyttä

Lappeenrannan Kahilanniemen silhuetti Saimaalle on täydentynyt värikkäällä K-sairaalalla. Nämä rakennukset ovat tärkeässä roolissa Eksoten tulevien vuosien tilaruletissa.
Lappeenrannan Kahilanniemen silhuetti Saimaalle on täydentynyt värikkäällä K-sairaalalla. Nämä rakennukset ovat tärkeässä roolissa Eksoten tulevien vuosien tilaruletissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) rauhoittelee kuntia, jotka pelkäävät sote-kiinteistöjensä jäävän maakunta- ja soteuudistuksen jälkeen tyhjilleen.

— Olemme lähteneet esimerkiksi siitä, että joka kunnassa säilyy hyvinvointiasema tai jonkinlainen palvelu, sanoo Eksoten vs. toimitusjohtaja Tuula Karhula.

Olemme lähteneet esimerkiksi siitä, että joka kunnassa säilyy hyvinvointiasema. — Tuula Karhula

Eksoten virkamiehet ovat laatineet kuntien pyynnöstä listan mahdollisen sote-uudistuksen jälkeenkin tarvittavista sote-kiinteistöistä. Eksoten hallitus ei ole käsitellyt epävirallista listaa.

Muun muassa Ruokolahden, Luumäen ja Imatran päättäjät ovat kertoneet, että kunnat selvittävät mahdollisuutta myydä sote-kiinteistöjään ja sopia palveluista yksityisten kanssa.

Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) rauhoittelee kuntia.

— Kuten listasta näkyy, nykyisiä vuokrasuhteita pääsääntöisesti jatketaan kuntien kanssa sote-uudistuksen jälkeenkin. Ei tässä kenenkään tarvitsisi kauheasti hötkyillä. Kun on ilmoitettu selkeästi, että kiinteistöille on jatkotarve, niin en ymmärrä, miksi niistä pitää käydä neuvotteluja. Katsotaan ensin, toteutuuko sote.

Muutoksiakin listan mukaan tulisi. Esimerkiksi vuodeosastohoitoa jäisi keskussairaalan lisäksi vain Taipalsaarelle ja Honkaharjuun ainakin joksikin aikaa. Sen sijaan Savitaipaleen ja Parikkalan vuodeosastoja ei listauksen mukaan tarvita.

Ei tässä kenenkään tarvitsisi kauheasti hötkyillä. — Marja-LIisa Vesterinen

Lappeenranta saattaa myydä palvelutaloja

Myös Lappeenrannan sote-kiinteistöt ovat kiinnostaneet yksityisiä ostajia. Pelkästään Lappeenrannan Asuntopalvelun omistamien palvelu- ja erityisryhmien asumiseen liittyvien sote-kiinteistöjen tasearvo on vuonna 2020 noin 26 miljoonaa euroa ja lainaa on lisäksi jäljellä 25 miljoonaa euroa. Suoraan kaupungin taseella on 10 miljoonan euron edestä palveluasumiskohteita.

Kaupunkikonsernilla olisi periaatteessa mielenkiintoa myydä kiinteistöt. Velkaa on jo runsaasti ja velka vain lisääntyy investointikasautuman takia. Sote-kiinteistöillä voisi pienentää konsernivelkaa huomattavasti.

Lappeenrannan kaupungin tuleva rahoitusjohtaja Jari Iskanius korostaa, että kiinteistöistä keskustellaan Eksoten kanssa, ennen kuin tehdään ratkaisuja.

— Vältämme tässä vastakkainasettelua. Ei voi kieltää, että kiinteistöillä on iso tasearvo. Jos maakunta ei niitä otakaan käyttöönsä, niin sitä riskiä ei pidä vähätellä. Myymällä saisi rahaa ja velkaa voisi lyhentää.

Jos maakunta ei otakaan kiinteistöjä käyttöönsä, niin sitä riskiä ei pidä vähätellä. Myymällä saisi rahaa ja velkaa voisi lyhentää. — Jari Iskanius

Tavoiteltava vaihtoehto olisi myydä esimerkiksi palvelutalo kiinteistösijoittajalle niin, että Eksote tai maakunta jatkaisi vuokralaisena entiseen tapaan. Myynti voisi kiinnostaa kaupunkia, vaikkei sote-uudistusta tulisikaan.

Asuntopalvelun hallitus on alustavasti linjannut, että sen puolesta kaikki kiinteistöt voisi myydä, jos kaupunki niin päättää.

Kai Skyttä

Keskussairaalan tyhjenevän ja peruskorjattavan A-tornin tuleva käyttö ratkennee viimeistään syksyllä. Esimerkiksi Armilan kuntoutuskeskuksesta siirtyy osastoja sekä uuteen K-sairaalaan että vanhaan A-torniin.
Keskussairaalan tyhjenevän ja peruskorjattavan A-tornin tuleva käyttö ratkennee viimeistään syksyllä. Esimerkiksi Armilan kuntoutuskeskuksesta siirtyy osastoja sekä uuteen K-sairaalaan että vanhaan A-torniin.

Keskussairaalan tornin tuleva käyttö selviää kohta

Etelä-Karjalan keskussairaalan tyhjenevän A-tornin tuleva käyttö ratkeaa viimeistään syksyllä. Yhtenä uutena vaihtoehtona selvitetään sitä, että torniin siirtyisivät Lappeenrannan Armilan sairaalan kahden osaston lisäksi Imatran Honkaharjun sairaalan osastot.

Jos Armilan hammashoitokin tulisi torniin, jäisi vapaata tilaa enää 1300 neliötä. Silloin torniin ei ainakaan kivutta enää mahtuisi naapurirakennuksessa Ruorissa sijaitseva Eksoten hallinto. Lappeenrannan kaupunkikonsernin omistamassa Ruorissa on yli 4 600 neliötä.

Imatralla uhka Honkaharjun sairaalan tyhjenemistä ja osastojen siirtämisestä naapurikaupunkiin on herättänyt vastustusta. Lappeenranta taas kantaa huolta Ruori-rakennuksen käytöstä. Jos se jäisi tyhjilleen, olisi se Lappeenrannan Yritystila -yhtiölle kova isku.

Eksoten hallitus kokoontuu keskiviikkona seminaariin, jossa haarukoidaan muun muassa tulevaa palveluverkkoa.

— Seminaarissa otetaan esille eritoten Lappeenrannan ja Imatran uusien sote-keskusten tulevat sijainnit. K-sairaalaan muuton pitäisi alkaa kesäkuussa ja A-torni jää tyhjäksi. Syksyllä ilmeisesti päätetään, mitä tornille tehdään, Tuula Karhula kuvailee tilannetta.

Karhulan mukaan seminaarin jälkeen joillekin vaihtoehdoille ryhdytään selvittämään aiempaa tarkempia hintalappuja.

Keskustan sotekeskukset vahvoilla

Lappeenrannan uuden sote-keskuksen pitäisi olla valmis vuoden 2022 loppuun mennessä. Imatralla ei Karhulan mukaan olisi niin kiire korvata Honkaharjun tiloja. Vuodeosastojen siirtymistä aikaa myöten torniin Karhula perustelee myös työvoiman saatavuudella.

— Honkaharjuun ei ollut yhtään hakijaa sisätautilääkäriksi. Nuoret lääkärit haluavat keskittymiin, ja uskon että työvoimaa saisi helpommin, jos vuodeosastot siirtyisivät keskussairaalaan.

A-tornin 8. kerros on saneerattu ja se on Karhulan mukaan tornin ainoa varmasti terve tila. Muitakin osastoja voi edelleen käyttää, mutta vain tilapäisesti.

— Saneerauksilla on kiire, koska ei noin isoja tiloja kannata tyhjänäkään pitää.

Aiemman vaihtoehdon mukaan Armilan terveysaseman piti siirtyä peruskorjattavaan torniin. Lisäksi sinne olisi tullut kaksi Armilan sairaalan osastoa. Tämä vaihtoehto tuli harkittavaksi sen jälkeen, kun Lappeenrannan kaupunki ja Eksote tekivät periaatepäätöksen Armilan alueen tyhjentämisestä niin, että kaupunki voi kaavoittaa sen muuhun käyttöön.

Sote- ja maakuntauudistus taas havahdutti vuosi sitten selvittämään nyt ehkä vahvimmilla olevaa vaihtoehtoa, jonka mukaan kaupunkien keskustoihin rakennettaisiin uudet sote-keskukset. Marja-Liisa Vesterinen liputtaa tämän vaihtoehdon puolesta, vaikkei sote-uudistusta tulisikaan.

— Imatran hybridisotekeskus ja Lappeenrannan keskustaan tuleva sotekeskus ovat todella hyviä ideoita ja niitä on työstetty eteenpäin.

Minna Mänttäri

Savitaipaleen vuodeosasto (kuvassa) sekä Parikkalan vuodeosasto poistuvat listauksen mukaan käytöstä.
Savitaipaleen vuodeosasto (kuvassa) sekä Parikkalan vuodeosasto poistuvat listauksen mukaan käytöstä.

Näitä sote-kiinteistöjä ei tarvita tai ne pitää korvata

Parikkala

Saaren palvelutalo

Parikkalan vuodeosasto

Satumäen palvelutalot

Rautjärvi

Rautjärven hoitokeskuksen palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen pitää ehkä korvata muilla tiloilla.

Ruokolahti

Ruokolahden palvelukeskuksen vanhainkoti ja palveluasunnot pitää ehkä korvata uudella 30 paikan asumisyksiköllä.

Imatra

Honkaharjun hyvinvointiasema tarvitsee ehkä korvaavat tilat Imatralta.

Honkaharjun vuodeosastot korvautuvat ehkä Lappeenrannan tiloilla 10 vuoden kuluessa.

Mansikkalan terveysasema (jo melkein tyhjentynyt).

Kukkurilan Kielorinne, Sinikello, osastot 2 ja 3.

Karhumäen ryhmäasunnot pitää korvata muilla tiloilla.

Paajalarinteen asuntola ja ryhmäkoti pitää korvata muilla tiloilla.

Tehostettu palveluasuminen Sinkki pitää mahdollisesti korvata muilla tiloilla.

Imatrankosken neuvolan uudet tilat suunnitteilla koulukeskuksen yhteyteen.

Lappeenranta

Joutsenon virastotalon neuvola ehkä korvautuu uusilla tiloilla Joutsenon koulukeskuksessa.

Lauritsalan hyvinvointiaseman tilaelementti. Kotihoito tarvitsee tilat ja neuvolalle ehkä uudet tilat koulukeskuksen yhteyteen.

Armilan hyvinvointiasema tarvitsee korvaavat tilat, myös suunterveydenhoidolle.

Armilan kuntoutuskeskusLappeenrannan keskushammashoitola ehkä pitää korvata muilla tiloilla.

Sammonlahden neuvolalle uudet tilat suunnitteilla Sammonlahden monitoimitalon yhteyteen.

Pajarilan päihdekuntoutusyksikkö tarvitsee korvaavat tilat.

Tarulantuvan perhetukikeskus lastenkotikäyttöön vuonna 2018.

Kivisalmen lapsi- ja nuorisokoti muuttaa Kotimäenkadulle.

Lemi

Lemin hyvinvointiasema tarvitsee ehkä korvaavat tilat.

Jäkäläkoti

Kanervakoti

Savitaipale

Savitaipaleen hyvinvointiasema tarvitsee ehkä korvaavat tilat.

Savitaipaleen vuodeosasto

Valkama 1 tarvitsee ehkä korvaavat tilat.

Luumäki

Luumäen hyvinvointiasema tarvitsee ehkä korvaavat tilat.

Lähde: Eksoten virkamiesten yhteenveto

Luetuimmat

Uusimmat uutiset