Lappeenranta vuokraa autojaan, jotteivat ne seisosi tyhjänpanttina parkkipaikalla

Kai Skyttä

Lappeenrannan kaupungin sähköauton tuntivuokra on 10, yön yli vuokra 40 ja viikonloppuvuokra 100 euroa. Bensiinikäyttöisen auton saa yli yön ajaksi 20 eurolla ja viikonlopuksi 50 eurolla. Petri Kero lupaa, että sähköautoa voi ladata myös kaupungin pistokkeesta ympäristökeskuksen pihalla.

Vuoden 2008 farmarimallinen Ford Mondeo poiki omistajalleen viime heinäkuussa 730 euron vuokraustulot autojen vertaisvuokrauspalvelu Shareit Blox Carissa.

Lappeenrannan kaupunki ei ole asettanut euromääräisiä tulostavoitteita, kun se ensimmäisenä kaupunkina Suomessa lähti autoillaan mukaan vertaisvuokrauspalveluun. Kaupungin tarkoituksena on panna olemassa oleva omaisuus hyötykäyttöön.

Vuokrattavana on autoja museoautoista ihan tavallisten kotteroiden kautta avomallisiin urheiluautoihin.

Kuka tahansa voi vuokrata kahta Lappeenrannan kaupungin omistamaa henkilöautoa, yhtä pakettiautoa tai peräkärryä silloin, kun kaupunki ei niitä itse tarvi. Ne ovat vuokrattavissa keskiviikosta 20. syyskuuta lähtien.

Museoautoista urheiluautoihin

Ajoneuvojen vertaisvuokraus Shareit Blox car toimii samalla periaatteella kuin majoituksia ympäri maailmaa vuokraava Airbnb.

Autoa tarvitseva rekisteröityy netissä palveluun verkkopankkitunnuksilla, etsii sieltä itselleen sopivan auton ja tarkastaa kalenterista, onko se vuokrattavissa juuri sinä ajankohtana, kun autoa tarvitsee. Jos päivämäärät natsaavat, vuokraaja lähettää varauspyynnön, jolloin autonsa vuokralle antanut saa siitä viestin.

Vuokrauspalvelu tarkastaa vuokraajan luottotiedot, ja hänen ajokorttinsa pitää olla vähintään kahden vuoden ikäinen. Vuokraksi annettavalta autolta edellytetään, että se on rekisteröity, katsastettu ja tiekunnossa.

— Vuokrattavana on autoja museoautoista ihan tavallisten kotteroiden kautta avomallisiin urheiluautoihin, Shareit Blox Carin toimitusjohtaja Paul Nyberg kertoo.

70 prosenttia omistajalle, 30 prosenttia palvelulle

Shareit Blox Carilla ei ole aikaisemmin ollut Lappeenrannassa vuokrattavia autoja, ja se toivookin kaupungin esimerkin innostavan myös muita eteläkarjalaisia antamaan autoaan vuokralle.

— Palvelu toimii sitä paremmin, mitä enemmän autoja on vuokrattavana. Tällä hetkellä voi sanoa, että kaikista 3 500 palvelussamme olevista autoista noin kolmannes on aina varattavissa.

Vuokrauspalvelun nettisivuilla oleva hinta on se, jonka vuokraaja siitä bensiinin lisäksi maksaa. Käyttäjäksi liittyminen on ilmaista, eikä kuukausi- tai vuosimaksuja ole.

Auton omistaja määrittelee vuokran suuruuden, josta hän saa 70 prosenttia ja palvelu 30 prosenttia. Auton omistajalle voi tulla lisämaksuja auton vakuutuksesta, jos omassa liikennevakuutuksessa ei ole lisäturvaa auton jakamisesta.

— Auton omistajia kiinnostaa eniten se, etteivät he menetä bonuksiaan, jos auto on vuokra-ajalla onnettomuudessa. Meillä on sopimus If-vakuutusyhtiön kanssa, ja jos vakuutus on muissa yhtiöissä, vakuutuksesta menee viisi euroa vuokrausvuorokaudelta.

Autojen vertaisvuokrauspalvelu vähentää Paul Nybergin mukaan ihmiste tarvetta omistaa autoa tai ainakin kakkosautoa.

— Autoaan vuokraavalle se tietää varteenotettavaa taloudellista hyötyä. Autoaan aktiivisesti vuokraava pystyy kattamaan muutamassa kuukaudessa esimerkiksi auton huollot ja vakuutusmaksut, Nyberg sanoo.

Vilkkainta vuokraus on Nybergin mukaan kesällä.

— Keskimääräinen vuokrausaika on 1,5 vuorokautta, mutta kesällä se voi olla viikonkin.

Noin neljännes suomalaisista ei tutkimusten mukaan antaisi autoaan vuokralle. Eniten vuokraamisintoon on Liikenteen turvallisviraston mukaan vaikuttanut se, ettei aikaisemmin ole ollut vakuutusta, joka kattaisi omistajan suhteettoman suuren riskin.

Liisa Kukkola

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat