Virtuaalisten Imatran ajojen viimeinen karsinta ajettiin maanantaina – Kisan finaali järjestetään elokuussa Koskenpartaalla, ja tapahtumaan saapuvat muun muassa ratamoottoripyöräilijät Erno Kostamo ja Niki Tuuli

Virtuaalikisan finaalissa yleisö pääsee muun muassa pelaamaan maailman ensimmäistä kaupallista kotivideopeliä, Pongia. Ilman koronaa tämänvuotisten Imatran ajojen livestriimauksen olisi juontanut brittiläinen moottoriurheiluselostaja Dave Moore.

Kai Skyttä

Imatran ajot ihan livenä Vuoksen varren katuradalla. Arkistokuva.
Imatran ajot ihan livenä Vuoksen varren katuradalla. Arkistokuva.

Tänään, maanantaina 20. heinäkuuta kisataan kolmannet, eli viimeiset Imatran ajojen moottoripyöräsimulaattorikarsinnat. Ne alkoivat kello 18 ja kestävät iltayhdeksään.

Kisoja voi seurata Motorclub Imatra -kanavalla Youtubessa – ja jos ei juuri nyt ehdi, niitä voi katsella sieltä myöhemminkin.

Karsintojen kuusi parasta pääsee finaaliin. Se järjestetään lauantaina 1. elokuuta.

Finaali yhdistää fyysistä ja virtuaalista

Virtuaalisten Imatran ajojen finaali tapahtuu osin ihan fyysisesti; tarkemmin sanoen Imatran koskenpartaalla, moottoripyörien päällä.

– Finalistit istutetaan kallistelemaan aivan oikean moottoripyörän päälle. Kisa käydään Ride 3 -pelin avulla. Siinä ajettava rata on täydellinen kopio Imatran katuradasta, sanoo Imatran moottorikerhon Martti Solja.

Alunperin kerho aikoi käyttää samaa peliä ja Imatran katurataa myös virtuaalikisojen alkukarsinnoissa. Lappeenrannan – Lahden teknillisen yliopiston ja Trailblazers -väen testatessa sitä heräsi kuitenkin epäilys: alkaako koodi tökkiä monen pelaajan käyttäessä samaa rataa samaan aikaan? 

– Sitä riskiä ei haluttu ottaa, Solja sanoo.

Yliopisto ja moottorikerho ja alkoivat kehitellä virtuaalikisaa toukokuun lopussa. Solja on tulokseen erittäin tyytyväinen. Virtuaalikisa vie Imatran ajot aivan uudenlaisen yleisön silmiin, ja aivan eri tavalla kuin vanhemman polven järjestäjille olisi kenties tullut mieleenkään, hän sanoo.

Tapahtuma ei myöskään ole jäämässä viimeiseksi.

– Harkitsemme juuri, yhdistetäänkö tämä kisa ensi vuonna Imatran ajoon, vai pidetäänkö se esimerkiksi talvella.

Joona Klemi

Muun muassa Trailblazersin kesätyöntekijät Jonne Kiukas (oik.) ja Aaro Viinikainen (vas.) testasivat virtuaalirataa.
Muun muassa Trailblazersin kesätyöntekijät Jonne Kiukas (oik.) ja Aaro Viinikainen (vas.) testasivat virtuaalirataa.

Finaalissa muun muassa paraatiajo, musiikkia ja pelejä

Kautta aikojen ensimmäinen virtuaalisten Imatran ajojen finaali alkaa 1. elokuuta kello 12.

Samalla kellonlyömällä Imatran katurataa lähtee kiertämään myös aivan fyysinen paraatiajo.

Se ampaisee liikkeelle ratamoottoripyöräilijä Erno Kostamon johdolla.

Tapahtumassa on myös paljon muuta ohjelmaa. Niki Tuuli sekä Solja antavat omat taidonnäytteensä simulaattorilla ajamisesta, ja yleisökin pääsee kokeilemaan, millaista vauhtia virtuaalinen moottoripyörä kulkee Suomen parhaisiin kuskeihin verrattuna.

Lisäksi luvassa on livemusiikkia, sekä moottoriurheiluun keskittyneitä tubettajia muun muassa moottori- ja extreme-urheiluun keskittyvästä Finnish media collective -mediayrityksestä.

Yleisö pääsee pelaamaan myös monenlaisia moottoriurheilupelejä aina 1970-luvulta nykypäivään. Tarjolla on muun muassa maailman ensimmäinen kaupallinen kotivideopeli, Pong. Se julkaistiin vuonna 1972.

Tapahtuma on maksuton, ja se striimataan juonnettuna myös Imatran ajon Youtube- ja Facebook-kanaviin.

Ilman koronaa BBC Sky Sportsin selostaja olisi selostanut tämänvuotiset ajot

Ennen koronaa Imatran moottorikerholla oli tälle vuodelle suuria suunnitelmia. Se aikoi muun muassa livestriimata kisat, ja ehti jo kysyä brittiläistä BBC Sky Sportsin urheilutoimittaja Dave Moorea niitä selostamaan. Tunnettu selostajaääni olisi laajentanut Imatran ajojen yleisöä entisestään, Solja uskoo.

– Moore vastasi olevansa imarreltu pyynnöstä. Hän ei ole koskaan käynyt Imatran ajoissa, mutta tuntee niiden kulttuurin ja historian erittäin hyvin. Koitamme nyt järjestää Moorea selostajaksi vuoden päähän.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset