Maakuntaliitto toivoo uusia neuvotteluita Hiitolanjoen voiman voimalakaupoista

Hallinto-oikeuden vahvistama kalatien rakentamispakko voisi lisätä Hiitolanjoen voiman haluja myydä voimalansa.

Kai Skyttä

Hiitolanjoen muuttaminen vesivoima-alueesta luonto- ja kalastusmatkailualueeksi etenee hyvin hitaasti.
Hiitolanjoen muuttaminen vesivoima-alueesta luonto- ja kalastusmatkailualueeksi etenee hyvin hitaasti.

Maakuntajohtaja Matti Viialainen toivoo, että hallinto-oikeuden perjantainen päätös pitää kalatievaatimukset voimassa palauttaisi Hiitolanjoen voima -vesivoimayhtiön neuvottelupöytään.

Voimalayhtiö ja joen ennallistamista lohikalojen kutupaikaksi ajavat tahot ovat vääntäneet joen vesivoimatuotannosta kättä pitkään. Ennallistajat haluaisivat ostaa ja sulkea vesivoimalaitokset, jotta uhanalaiset lohi ja taimen pääsisivät nousemaan ja lisääntymään jokeen.

Voimalaitosten hinta kynnyskysymys

Aiemmat neuvottelut joen ennallistamishankkeen ja voimalayhtiön välillä ovat kariutuneet Hiitolanjoen voiman hintapyyntöön kahdesta voimalastaan.

— Vetoan voimakkaasti neuvottelujen aloittamiseksi, Matti Viialainen sanoo.

Hiitolanjoen voima voi vielä hakea hallinto-oikeuden päätökseen muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Vetoan voimakkaasti neuvottelujen aloittamiseksi. — Matti Viialainen

Yhden voimalan uoma ennallistetaan 

Joen yhden valjastetun kosken eli Lahnasenkosken ennallistamisesta on jo päätetty. Kyseessä on keskimmäinen voimalalaitos Hiitolanjoen voiman voimaloiden välissä.

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi perjantaina myöntävänsä Lahnasenkoskella tehtävän työn suunnitteluun 60 000 euroa. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö osti Lahnasenkosken voimalan viime vuonna Vantaan energialta. Laitos poistetaan käytöstä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen toiminnanohjauspäällikkö Visa Niittyniemi kertoo, että hankkeen kokonaiskustannukset ovat 500 000—700 000 euroa. Hänen mukaansa epävirallisissa keskusteluissa valtion rahaa on luvattu myös puoleen muutostöiden kustannuksista.

Hankkeessa ovat mukana ELY-keskus, maakuntaliitto ja Rautjärven kunta, ja rahoitukseen osallistuu myös kaksi säätiötä. Lupaa muutostöille haetaan lähiviikkoina aluehallintovirastosta ja työt tehdään ensi vuonna.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset