Eteläkarjalaisyritykset antoivat elinkeinopolitiikasta parhaan arvosanan Ruokolahdelle ja heikoimman Lappeenrannalle, maakunta hyvin lähellä valtakunnallista keskiarvoa

Ruokolahti sai elinkeinopolitiikastaan arvosanan 3,62 ja Lappeenranta 2,63. Loput eteläkarjalaiskunnat sijoittuvat tähän väliin.

Matti Veijalainen

Eteläkarjalaisyritykset antoivat elinkeinopolitiikasta parhaan arvosanan Ruokolahdelle ja heikoimman Lappeenrannalle, maakunta hyvin lähellä valtakunnallista keskiarvoa

Etelä-Karjalan yrittäjät ovat keskimääräisen tyytyväisiä kuntiensa elinkeinopolitiikkaan. Torstaina julkistetun Suomen Yrittäjien kuntabarometrin mukaan eteläkarjalaisyritykset antavat kuntien elinkeinopolitiikalle keskimäärin arvosanan 2,91. Valtakunnallinen keskiarvo oli 2,96 asteikolla yhdestä viiteen.

Etelä-Karjalassa heikoimman arvosanan sai suurin kunta Lappeenranta (2,63) ja parhaan Ruokolahti (3,62).

– Mitä suurempi kunta, sen pienempi arvosana käytännössä on, Etelä-Karjalan yrittäjien toimitusjohtaja Jami Holtari kommentoi Lappeenrannan arvosanaa tulosten julkistustilaisuudessa.

Yli 3:n arvosanan saivat myös Savitaipale (3,30) ja Luumäki (3,13). Parikkalan arvosana oli 2,94, Imatran 2,85 ja Taipalsaaren 2,80. Lemillä ja Rautjärvellä vastausmäärä jäi liian pieneksi.

Barometrin virtuaalisesti järjestetyssä julkistustilaisuudessa oli paikalla niin yrittäjiä kuin kunnanjohtajiakin. Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva ihmetteli tilaisuudessa joitain kaupungin saamia arvosanoja. Jarva kummaksui muun muassa yrittäjien infrastruktuurista ja koulutuksesta antamia arvosanoja.

– Miksi arvosanat menevät alaspäin, vaikka ainakin itselläni on tuntuma, että monessa asiassa on parannettu, Jarva kysyi.

Holtari vastasi, että yrittäjät ovat usein melko kriittisiä vastatessaan kysymyksiin. Lisäksi esimerkiksi kuntien viestintä on avainasemassa, eli pelkkä yrittäjien olosuhteiden parantaminen ei riitä, vaan yrittäjien pitää saada siitä myös tieto.

– Yrittäjät elävät kyselyissä hyvin paljon tunteen pohjalta, mutta tunteen taustalla on myös tietoa ja ymmärrystä siitä, miten asiat tapahtuvat, Holtari sanoi.

Maakunnista parhaan arvosanan yrittäjät antoivat Etelä-Pohjanmaalla (3,20) ja huonoimman Kymenlaaksossa (2,69).

Suurista, yli 50 000 asukkaan kaupungeista paras arvosana annettiin Seinäjoella (3,42). Valtakunnallisesti parhaan arvosanan yrittäjät antoivat Liedon elinkeinopolitiikalle, joka sai arvosanaksi 4,18.

Kahden vuoden välein järjestettävään Suomen Yrittäjien kuntabarometriin vastasi 10 404 yrittäjää eri puolilta Suomea. Etelä-Karjalassa vastauksia tuli 240. Kysely tehtiin 16. helmikuuta ja 13. toukokuuta välisenä aikana.

Luetuimmat