Tainionkosken hautausmaalla lehdet haravoidaan vasta keväällä ja se harmittaa osaa kävijöistä — Syy löytyy luonnosta

Uutisvuoksen Kuuma-palstalla kaksi henkilöä harmitteli hautausmaan haravoimattomia alueita. Ylipuutarhurin mukaan syy on luonnossa.

Silva Laakso

Osa käytävistä ja haudoista on haravoitu lehtikasoihin. 

Tainionkosken hautausmaalla menneen kesän lehdet makaavat maassa. Se harmittaa joitakin omaisia.

— Olen pettynyt Imatran seurakunnan toimintaan. Hautausmaa on haravoimatta, todella ruman näköistä. Omaiset ovat haravoineet haudat, mutta käytävät ovat paksun lehtikerroksen peitossa, kuuluu Kuuma-palstalle lähetetty viesti.

Myös toisen lukijan tuntemukset ovat samankaltaisia.

— Isänpäivänäkin puiden lehdet oli ainakin osittain haravoimatta. Useita viikkoja lojuneet lehtikasat kulkuväylillä oli hämärässä kaataa monen kulkijan, viestissä harmitellaan.

Silva Laakso

Osa lehdistä putoaa puista niin myöhään, että lehtiä ei ehditä haravoimaan ennen pyhäinpäivää, eli marraskuun 3.

Haravointiin menee kaksi viikkoa

Imatran seurakunnan ylipuutarhuri Ari Ylähollon mukaan tänä vuonna samasta asiasta on tullut lehtiviestien lisäksi kaksi palautetta. On todellakin niin, ettei lehtiä ole haravoitu, eikä niitä aiotakaan haravoida ennen kevättä. Syy on yksinkertainen.

— Hautausmaan haravointiin menee kaksi viikkoa ja se pitäisi aloittaa kaksi viikkoa ennen pyhäinpäivää, koska silloin hautausmaa on täynnä kanervaa, havua ja hautakynttilää, Ylähollo kertoo.

Havu- ja kanervasesongin alkaessa siivoaminen käy Ylähollon mukaan mahdottomaksi. Ja syy siihen, miksi lehtiä ei haravoida ennen pyhäinpäivää, on luonnon omassa kiertokulussa.

— Nyt on monena vuonna ollut kaksi viikkoa pyhäinpäivään vielä lehdet puussa. Olen käyttänyt sitä vanhaa kulunutta termiä, että ilmastonmuutos, Ylähollo sanoo.

Suursiivous keväällä

Ylähollon muistin mukaan vielä viitisen vuotta sitten lunta oli marraskuun lopulla lähes aina maassa. Nyt syksy on ollut leuto ja vaihtuu hitaammin talveksi.

— Tämä on lähinnä se syy. Ei kannata tehdä niin, että haravoidaan ja puolet lehdistä jää puuhun. Hautausmaan suursiivous tehdään kerran vuodessa keväällä, Ylähollo kertoo.

Kevään suursiivous tehdään heti, kun lumet ovat sulaneet ja kelit mahdollistavat sen.

Silva Laakso

Haravoimaton hautausmaa on harmittanut osaa omaisista. Ylipuutarhurin mukaan palautetta on tullut kuitenkin vähän.

Luetuimmat