Tiellä ajavat moottorikelkat harmittavat, joten yksityinen tienhoitokunta aikoo pystyttää omat kieltomerkit Ruokolahdella

Raikkaat ja lumiset pakkaskelit innostavat kelkkailijat liikkeelle. Ennen ajoon lähtöä on kuitenkin hyvä muistaa tietyt säännöt.

Raimo eerola

Jäällä moottorikelkkailu on sallittu. Autoteille kelkalla ei kuitenkaan ole lähtökohtaisesti asiaa.

Ruokolahtelaisen Aholammintien tienhoitokunnan jäsenet harmittelevat moottorikelkkailijoita, jotka ajavat kelkkaurien sijaan autotiellä. Tienhoitokuntaa kismittää, sillä moottorikelkat vaikuttavat tien kuntoon ja lisäksi tilannenopeus on usein suuri, jolloin muut tienkäyttäjät ovat vaarassa. Aholammintiellä tilanteeseen on reagoitu suunnittelemalla metsäautotielle moottorikelkalla ajo kielletty -kylttejä.

Moottorikelkkaa saa ajaa 15 vuotta täyttänyt henkilö, jolla pitää olla T-luokan, eli traktorin ajoon oikeuttava, ajokortti. Poikkeuksen muodostaa suljettu alue, jossa myös nuoremmat voivat ajaa kelkkaa. Liikenneturvan sivuilla kerrotaan, että moottorikelkkaa ei saa käyttää tiellä muutoin kun tien tai sillan ylitykseen. Tilapäisesti kelkkaa voi kuljettaa tiellä, jos maastossa liikkuminen on kohtuuttoman vaikeaa tai tiealueella ajamista voi pitää turvallisen tienylittämisen kannalta tarpeellisena. Silloin on kuitenkin ensisijassa käytettävä tien auraamatonta osaa.

Ei anneta tunteiden kuumentua

Myös Ruokolahden moottorikelkkailijat ry neuvoo omilla sivuillaan kelkkailijoita vastuulliseen ja turvalliseen ajamiseen. Virallisia kelkkareittejä löytyy aina lukuisia kilometrejä Parikkalan ja Ruokolahden alueella. Kelkkareitit on tarkoitettu kelkkakerhojen jäsenille. Yhdistys opastaa moottorikelkkailijoita ajamaan omalla vastuulla ja liikennesääntöjä noudattaen.

Liikennesääntöjen lisäksi yhdistys neuvoo pitämään tunteet kurissa myös silloin, jos kelkkaurille on eksynyt yksinäinen hiihtelijä tai lenkkeilijä.

— He eivät luonnollisesti ymmärrä kelkkailijan näkökantaa. Tätä näkökantaa ei kannata heille myöskään mennä selvittämään. Kyseessä voi olla iso maanomistaja jonka mailla ura kulkee, eikä negatiivisessa mielessä yleisönosastoille pääseminenkään ole lajin imagon kannalta järkevää. Niellään siis kiukkumme ja hiljennetään ja ohitetaan muut urilla kulkijat nätisti ja turvallisesti, sivuilla ohjeistetaan.

Neuvot moottorikelkkailijoille:

Promillerajat koskevat kelkkailijoita.

Uralta ei saa poiketa.

Revittely tai ”taitojen esittely” ei ole suositeltavaa yleisillä paikoilla.

Kunnioita mökkiläisten oikeuksia nauttia luonnosta.

Ota muut kelkkailijat huomioon.

Lähde: Ruokolahden moottorikelkkailijat ry

Luetuimmat