Rautjärvellä asuu tällä hetkellä 44 eritrealaista ja syyrialaista pakolaista — päätöksiä lisäsijoituksista ei ole tehty

Kai Skyttä

Simpeleen kylänraitilla on harjoiteltu jo monta kuukautta kantaväestön ja maahanmuuttajien yhteiseloa. Arkistokuva Roihankadulta.
Simpeleen kylänraitilla on harjoiteltu jo monta kuukautta kantaväestön ja maahanmuuttajien yhteiseloa. Arkistokuva Roihankadulta.

Rautjärvellä asuu tällä hetkellä 44 eritrealaista ja syyrialaista pakolaista. Rautjärvi teki maaliskuussa 2016 päätöksen 40 pakolaisen sijoittamisesta kuntaan. Ensimmäiset tulivat talvella 2017, viimeiset toukokuussa.

— Sijoitusprosessin kautta tulleiden määrä oli perheenlisäysten johdosta lopulta 41. Sen lisäksi kuntaan on muuttanut muutamia pakolaistaustaisia ihmisiä itsenäisesti, kertoo palvelupäällikkö Annaleena Rita Rautjärven kunnasta.

Päivähoitoikäisiä maahanmuuttajalapsia varten perustettiin keväällä Simpeleelle oma varhaiskasvatusryhmä.

— Perusopetusikäisiä lapsia on muutama, samoin alle 18-vuotiaita nuoria, kertoo Rita.

TE-toimiston kotoutumispalveluiden järjestämä aikuisten kielikoulutus sekä luku- ja kirjoitustaitokoulutus on käynnistynyt elokuussa.

Rautjärven kunnalla ei ole näillä näkymin ajatuksia kiintiöidä lisää pakolaisia kuntaan.

— Lisäsijoituksista ei ole päätöksiä tehty. Tämän ryhmän kanssa mennään nyt rauhassa eteenpäin. He ratkaisevat sitten kotouduttuaan itse, missä jatkossa asuvat, Rita kertoo.

Sosiaaliohjaaja Maria Ollikainen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä (Eksote) kertoo, että pakolaisten kotoutuminen Rautjärvelle on sujunut hyvin.

— He ovat olleet kiitollisia kaikesta avusta.

SPR:n Simpeleen osasto on opastanut uusia tulokkaita arkielämän asioissa.

— Syksyllä SPR järjestää maahanmuuttajille järjestetään opastusta turvallisuusasioissa, kertoo Rita.

Imatra on sijoittanut tällä hetkellä kaupunkiin nelisenkymmentä oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa, kertoo palveluesimies Merja Heino-Kukkurainen Eksotesta.

— Kuntapaikkojen tarvetta olisi jatkuvasti. Imatran ja Joutsenon vastaanottokeskuksesta tulee kyselyjä, mutta tällä hetkellä kaikki halukkaat eivät pysty sijoittumaan Etelä-Karjalaan. Onneksi kuntapaikkoja on löydetty muualta Suomesta.

Heino-Kukkurainen tietää, että isommat paikkakunnat vetävät maahanmuuttajia puoleensa.

— Oletettavaa on, että osa Rautjärvelle sijoitetuista siirtyy jatkossa muualle.

Minna Mäkinen

Minna Mäkinen

Luetuimmat