Imatran yhteislukion ryhmäkokoja saatetaan kasvattaa ensi syksystä, syynä säästöt —  "Kulurakenteemme on sellainen, että rahaa pystytään säästämään vain opetusta leikkaamalla", sanoo rehtori Mika Strömberg

Yhdessä ryhmässä opiskelisi nykyisen 25 sijasta noin 30 lukiolaista.

Kai Skyttä

Imatran yhteislukiossa saatetaan opiskella jo ensi syksystä 30 hengen ryhmissä.
Imatran yhteislukiossa saatetaan opiskella jo ensi syksystä 30 hengen ryhmissä.

Imatran yhteislukion ryhmäkoot saattavat kasvaa ensi lukuvuonna. Nykyisten viiden ryhmän sijasta syksyllä joka luokka-asteella opiskeltaisiin neljässä ryhmässä. Se merkitsisi 25—26 oppilaan perusryhmäkoon sijasta noin 30 oppilaan ryhmiä.

— Koulujen tehtäväksi on annettu tehdä suunnitelmia tarvittavien säästöjen löytämiseksi ensi vuodelle. Ryhmien määrän vähentäminen on yksi vaihtoehto. Kulurakenteemme on sellainen, että rahaa pystytään säästämään vain opetusta leikkaamalla, kertoo Imatran yhteislukion rehtori Mika Strömberg.

Toteutuessaan neljän ryhmän käytäntö otettaisiin heti käyttöön kaikilla luokka-asteilla.

— Jatkavissa ryhmissä opiskelijamäärä olisi maksimissaan 30.

Jos aloittavia opiskelijoita tulee ensi syksynä täysi tuvallinen eli 120, nousisi heillä ryhmäkoko hieman yli 30:n. Samoissa ryhmissä opiskelevat nimittäin myös Itä-Suomen koulun lukiolaiset.

Esitykset säästöistä vielä työn alla

Imatran hyvinvointilautakunta on antanut viranhaltijoiden tehtäväksi etsiä vaihtoehtoja, joiden avulla toimialan ensi vuoden budjetti saadaan tasapainoon.

— Tällä hetkellä me odotamme vielä esityksiä ja niihin liittyviä vaikutusarviointeja, kertoo hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Anu Urpalainen (kok.).

Lautakunta käsittelee säästöesityksiä seuraavan kerran marraskuussa.

— Ensimmäisessä esityksessä kulut olivat 2,3 miljoonaa yli nykytason. Tällä hetkellä säästötarve on 820 000 euroa. Nykytasoon on vielä aika paljon kurottavaa, toteaa Urpalainen.

Hän ei ota vielä kantaa tähän mennessä tehtyihin säästöesityksiin.

Neljä ryhmää tulee joka tapauksessa

Strömbergin mukaan Imatralla ei oltaisi huonossa tilanteessa sittenkään, vaikka ryhmäkoko kasvaisi.

— Monissa kaupungeissa ryhmäkoot ovat jo nyt yli 30:n. Tietysti opettajalla on silloin vähemmän aikaa opiskelijaa kohti ja opiskelijoille tulee enemmän töitä.

Strömbergin mukaan neljän ryhmän käytäntöön oli tarkoitus siirtyä jo tänä syksynä, koska opiskelijamäärien ennakoitiin pienentyvän.

— Vielä tuli kuitenkin viisi aloittavaa ryhmää. Suunnitelmissa on ollut, että syksyllä 2020, kun siirrytään uuteen koulurakennukseen, lukio on joka tapauksessa nelisarjainen.

Iso ryhmä ei mahdu kaikkiin väistötiloihin

Lukio toimii tällä hetkellä hajautettuna Saimaan ammattiopiston tiloihin ja Linnalan kentän parakkeihin.

— Väistötiloissa tulee vastaan sellainen haaste, että pienimpiin tiloihin ei pystytä sijoittamaan 30 oppilasta, kertoo Strömberg.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut