Imatran seudun sähkönsiirtohinnat kallistuivat 11. eniten koko maassa – Isoa korotusprosenttia selittävät edelliskauden alijäämä sekä toimitusvarmuuden parantaminen, sanoo Issoyn toimitusjohtaja

Hannu Ojala

Hyvä, että tästä vaikeasta ja laajasta asiasta keskustellaan, sanoo Issoyn toimitusjohtaja Ari Saukkonen.
Hyvä, että tästä vaikeasta ja laajasta asiasta keskustellaan, sanoo Issoyn toimitusjohtaja Ari Saukkonen.

Imatran seudun sähkönsiirron sähkönsiirtohinnat ovat kohonneet lähes 21 prosenttia ajalla marraskuu 2016 – marraskuu 2019, selviää Taloussanomien tekemästä vertailusta.

Tuoreempia tilastoja lehden käytettävissä ei ole ollut, Energiaviraston järjestelmäpäivitykseen liittyvän ongelman takia.

Vertailussa on mukana 75 sähköyhtiötä eri puolilta maata.

Niiden joukossa Imatran seudun sähkönsiirron siirtohinnat olivat kohonneet vertailussa 11:ksi eniten, tarkalleen ottaen 20,99 prosenttia.

Samassa vertailussa Lappeenrannan Energiaverkkojen sähkönsiirtohinnat olivat kohonneet 13 prosenttia ja Parikkalan Valon 11,81 prosenttia.

Piia Kaskinen

Imatran seudun sähkö.
Imatran seudun sähkö.

Syinä edelliskauden alijäämä, sekä sähkön toimitusvarmuuden parantaminen

Issoyn toimitusjohtaja Ari Saukkonen ei pysty ottamaan selvitykseen suoraan kantaa ilman kaikkea siihen käytettyä keskustelua.

– Tämä on kuitenkin vaikea ja laaja aihe, joten hyvä että siitä keskustellaan. Etenkin nyt, kun eduskuntaan ollaan viemässä uutta sähkömarkkinalakia, joka muun muassa suitsii sähkönsiirtojen hinnankorotuksia, hän sanoo.

Saukkosen mukaan osa Imatran seudun sähkön isosta hinnankorotusprosentista selittyy aiemmilla vuosilla. Energiavirasto valvoo verkkoyhtiöiden hinnoittelua nelivuotiskausin.

– Issoyn sähkönsiirtohinnat olivat aiemmalla nelivuotisjaksolla alijäämäisiä, joten meillä on ollut mahdollisuus nostaa hintoja. Olemme edelleen alijäämän puolella, eli emme ole siirtäneet kaikkea alijäämää asiakkaiden laskuihin, Saukkonen kertoo.

Osa Issoyn korotusprosentin suuruudesta selittyy sillä, että yhteiskunta edellyttää sähkön toimintavarmuuden paranevan – mikä puolestaan tarkoittaa investointeja.

Issoyn osalta ne ovat tarkoittaneet muun muassa Puista vapaa -projektia.

– Toimintavarmuutta on mahdollista parantaa joko velkarahalla, tai tulorahoituksella. Velkaraha ei ole pidemmän päälle kovin hyvä ratkaisu, Saukkonen sanoo.

Uutista muokattu klo 9.54: lisätty linkki Taloussanomien juttuun.

Luetuimmat