Anna Helminen hakee jatkokautta, samoin Pekka Räty, Markku Pentikäinen tekee paluuta, mutta Veikko Lankinen jättää valtuuston – Perussuomalaiset hakevat kasvua pitkällä listalla

Vihreät kahmi listoilleen tohtoreita. Korona mutkistaa kuntavaalien kampanjatilaisuuksia.

Minna Mäkinen

Ehdokaslistoille halutaan hyviä ehdokkaita, mutta määräkin ratkaisee. Kuntavaaleissa jokaisen ehdokkaan äänet vaikuttavat suhdelukuihin, ja sen vuoksi listoille etsitään mahdollisimman monta nimeä.
Ehdokaslistoille halutaan hyviä ehdokkaita, mutta määräkin ratkaisee. Kuntavaaleissa jokaisen ehdokkaan äänet vaikuttavat suhdelukuihin, ja sen vuoksi listoille etsitään mahdollisimman monta nimeä.

Kevään kuntavaalien ehdokaslistat täyttyvät Imatralla entiseen tapaan. Kokoomuksesta, SDP:stä ja Keskustasta nimienkeruun vakuutetaan etenevän tuttuun tahtiin, vaikka korona on kampanjointia vaikeuttanutkin.

Demareiden tavoitteena oleva 64 nimen lista kutistui viime vaaleissa 50 nimeen, mutta nyt vaalipäällikkö Jani Telkkä arvioi määrän nousevan korkeammaksi.

– Nimiä on nyt kasassa noin puolet tavoitteesta eli kolmisenkymmentä. Ehdokkaita kerätään monessa paikassa ja nimiä on minun listallani, puheenjohtajan listalla ja vielä netissäkin, joten tarkkaa lukua on vaikea sanoa.

Vahvassa gallup-kannatuksessa valtakunnallisesti oleva SDP on perinteisesti yltänyt suurimpaan paikkalukuun Imatralla. Pöhinä on lisääntynyt myös kampanjakentillä, näkee Telkkä.

– Ihan eri tavalla kuntalaiset tulevat luokse ja juttelemaan. Toki hyvässä ja pahassa, mutta sehän kyllä sopii.

Kampanjointiin Telkkä ennakoi poikkeusoloja. Kevään tilannetta on vaikea ennustaa ja isompien vaalitilaisuuksien suunnittelu siten hankalaa.

– Korona on luonut tähän ihan uuden ympäristön. On vietävä viestiä muilla kanavilla ja oltava vaihtoehto kaksi, johon turvautua tarvittaessa.

Kokoomuksella suurin osa vanhoista jatkaa

Kokoomuksella on perinteisesti ollut Imatralla ehdolla viitisenkymmentä ehdokasta ja tähän päästäneen tänäkin vuonna, arvioi vaalipäällikkö Toni Koppanen.

– Nyt nimiä on kerätty tavoitteesta nelisenkymmentä prosenttia. Aikataulussa kyllä ollaan, mutta haasteellista ehdokkaiden hankinta on.

Ehdokkuuden mietintään vaikuttavat Koppasen mukaan Imatran kunnallispolitiikassa edessä olevat hankalat tilanteet. Vaikka puolueen vaaliteemoja ei vielä ole lyöty lukkoon, Koppanen uskoo niiden löytyvän elinvoimapolitiikan alueelta.

Vaaleihin lähtöä vielä keväällä empinyt kunnanhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen on lähdössä ehdolle, samoin paluuta politiikkaan tekevä Markku Pentikäinen. Valtuuston jättämisestä kertoi jo aiemmin pitkäaikainen kokoomuspoliitikko Anu Urpalainen.

– Suurin osa vanhoista valtuutetuista on kyllä jatkamassa, sanoo Koppanen.

Perussuomalaisten puheenjohtajalle sinisetkin kelpaisivat

Pisimmän listan lukumääräisesti on tähän mennessä kerännyt perussuomalaiset. Imatran perussuomalaisten puheenjohtaja Aulis Vähämäki arvioi nimiä listalla olevan 38, joiden varmistaminen tosin on vielä tekemättä.

– Lappuja on kyllä annettu, mutta taustat on tarkistettava, Vähämäki kertoo.

Perussuomalaisten tavoitteena on kerätä 60 nimen lista, mikä nostaisi ehdokasmäärän Imatran valtapuolueiden demareiden ja kokoomuksen tasolle. Tällä hetkellä perussuomalaiset istuvat valtuustossa kolmen hengen ryhmänä.

Alun perin kuudella valtuutetulla aloittaneesta ryhmästä erosi jo valtuustokauden alussa kolme valtuutettua sinisiin. Sinisten paluu perussuomalaisten joukkoon on torpattu emopuolueen säännöissä, jota Vähämäki henkilökohtaisena mielipiteenään harmittelee.

– Puolueen linja on se, että jos on sininen tausta, peli on pelattu. Omasta mielestäni Imatralla voitaisiin mahtua samallekin listalle, jos siihen halua olisi.

Nuoria ehdokkaita vaikea taivutella

Sinisten lähtö kuntavaaleihin on vielä auki. Sinisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Erkki Saarimäki on ilmoittanut jo aiemmin, että ei aio olla ehdolla ensi kevään vaaleissa. Valtuutettu Liisa Lajunen arvioi päätöksen puolueessa kypsyvän lähiviikkojen aikana.

– Vaihtoehdot ovat, että joko lähdetään omalla listalla tai jonkun muun puolueen mukana.

Keskustan vaalipäällikkönä toimiva Kari Terho laskee nimiä puolueen ehdokaslistassa olevan tällä hetkellä kymmenkunta. Edellisvaaleissa tarjolla oli 20 ehdokasta ja samaan tähdätään myös ensi keväänä.

Mukaan listalle on noussut muun muassa valtuustoryhmän puheenjohtajan Pekka Rädyn nimi. Sen sijaan pitkäaikainen kunnallispoliitikko Veikko Lankinen on jättämässä valtuuston.

– Vanhemmat henkilöt, jotka ovat olleet politiikassa aiemminkin mukana, ovat aina helpompia lähtemään. Mutta nuorempia on hankala saada motivoitua. Usein syy löytyy ajankäytöstä ja perhesyistä, Terho harmittelee.

Vihreät keräsivät listoilleen tohtoreita

Vihreiden tavoitteena on kasvattaa ehdokaslistaansa merkittävästi viime vaaleista. Edellisvaaleihin puolue lähti kuuden nimen listalla ja se määrä alkaa olla jo nyt ensi kevättä varten kasassa. Uusina niminä ehdokkaiksi ovat lupautuneet muun muassa Meltolaan nollaenergiatalon rakentaneet Anna Keskisaari ja Antti Kosonen.

– Nimien joukossa on puolet tohtoreita, kun Keskisaaren ja Kososen lisäksi mukana on tinnitustohtori Marja Estola, laskee vaalikampanjaa koordinoiva Kimmo Klemola Etelä-Karjalan vihreistä.

Vihreiden ehdokkaaksi ovat lähdössä lisäksi Ritva Pohjola ja nykyinen valtuutettu Päivi Marttila.

Myös Vasemmistoliiton ehdokastavoite on täyttymässä. Kymmenen nimen listasta kasassa on nyt nelisen nimeä.

– Kymmeneen ainakin tähdätään, vakuuttaa Timo Mykrä, joka on itse asettumassa ehdolle.

Sen sijaan näkyvä vasemmistoliiton kunnallispoliitikko Anssi Piirainen on aiemmin ilmoittanut jättävänsä kaupunginvaltuuston.

Imatran valtuuston kokoonpano tällä hetkellä

SDP 19 paikkaa

Kokoomus 12 paikkaa

Siniset 3 paikkaa

Perussuomalaiset 3 paikkaa

Keskusta 3 paikkaa

Vasemmistoliitto 2 paikkaa

Vihreät 1 paikka