Onko lastenhoito isovanhemman velvollisuus?

Johanna Vehkaluoto

Isovanhemmat ovat monen perheen korvaamaton apu, kun lapsia pitää kuljettaa harrastuksiin tai vanhempien suunnata työmatkoille. Myös sairaiden lasten hoito vaatii usein poikkeusjärjestelyjä, varsinkin jos lapsi on jo täyttänyt 10 vuotta eikä vanhempi voi jäädä kotiin hoitamaan potilasta.

Suomen Akatemian ja Kelan Sukupolvien ketju -tutkimushankkeen mukaan naisista noin 80 prosenttia ja miehistä 70 prosenttia antaa lastenhoitoapua omille lapsilleen eli käytännössä hoitaa lapsenlapsiaan.

Toisaalta isovanhemmat ovat nykysiin monella kaukana, kun nuoret perheet ovat töiden ja opiskelujen perässä joutuneet lähtemään suurempiin kaupunkeihin. Tämä hankaloittaa isovanhempien avun antamista ja pyytämistä.

Akatemian tutkimuksen mukaan neljäsosa suuriin ikäluokkiin kuuluvista isovanhemmista ei syystä tai toisesta hoida lainkaan lapsenlapsiaan. Suuria ikäluokkia edustavista vastaajista 37 prosenttia piti lastenlasten hoitoa velvollisuutenaan.

Mitä mieltä olet? Miten paljon isonvanhempien apua voi odottaa lastenlasten hoitoon? Voiko mummo kieltäytyä, jos ei huvita? Mitä isovanhemmilla on oikeus odottaa vastineeksi hoitoavusta?

Lue lauantain Uutisvuoksesta kolmen isovanhemman ajatuksia aiheesta.

Liisa Hupli-Oinonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.