Freeskin Tiina Väänänen vastaanotti Vuoden lapsellisen teon diplomin — Rinneäiti huolehtii sadoista lapsista, pysähtyy kuuntelemaan ja on läsnä, mutta oppii ennen kaikkea heiltä elämästä: "Kun pääsee tekemään asioita lasten kaltaisesti, se tuo aidon ilon"

Vuoden lapsellisen teon diplomi luovutettiin tänään kymmennettä kertaa. Imatran seudun Pelastakaa lapset -yhdistys osoitti kunnian Ruokolahden laskettelukeskuksen rinneäiti-toiminnalle.

Jasmin Ojalainen

Tiina Väänänen vastaanotti Vuoden lapsellinen teko -palkinnon pääkirjastolla lauantaina. Sen luovutti Imatran seudun Pelastakaa lapset ry:n puheenjohtaja Anna Lankinen.
Tiina Väänänen vastaanotti Vuoden lapsellinen teko -palkinnon pääkirjastolla lauantaina. Sen luovutti Imatran seudun Pelastakaa lapset ry:n puheenjohtaja Anna Lankinen.

Ruokolahden Freeskin rinneäiti-toiminta on huomioitu Vuoden lapsellisen teon diplomilla.

Imatran seudun Pelastakaa lapset -yhdistyksen luovuttama diplomi annettiin lauantaina Imatran pääkirjastolla Lapsen oikeuksien 30-vuotista sopimusta juhlistavan tapahtuman yhteydessä.

Tärkeimmäksi sanoisin ainutlaatuisen kohtaamisen ja aidon kuuntelemisen.

Huomionosoituksen vastaanotti ruokolahtelainen Tiina Väänänen, joka toimii sukunsa omistaman Freeskin rinneäitinä yhdessä sisarensa Taina Paanasen kanssa.

Ruokolahden laskettelurinteillä rinneäitien huomassa, eli turvallisen aikuisen valvovan silmän alla, saattaa olla satojakin lapsia.

— Alun perin tämä on syntynyt leikistä ja lasten kanssa toimimisesta. Jos lapselta kastuvat rukkaset, ollaan ekaa kertaa suksilla tai ei ole rahaa eväisiin, tarvitaan äitiä, joka siinä kohtaa ohjaa. Rinneäitiliivit meillä on olleet vasta pari vuotta. Sillä toimintaa tehtiin vähän näkyvämmäksi ja lasten opastamista helpommaksi.

Jasmin Ojalainen

Tiina Väänänen kertoo ammentavansa lasten kanssa toimimisesta elämänasennetta ja viisautta.
Tiina Väänänen kertoo ammentavansa lasten kanssa toimimisesta elämänasennetta ja viisautta.

Rinneäitien lisäksi rinteessä toimii rinnepappa, Väänäsen isä, joka opastaa muun muassa hissin käytössä. Väänäsen mukaan lasten kanssa toimimisessa korostuu läsnäolon voima.

— Tärkeimmäksi sanoisin ainutlaatuisen kohtaamisen ja aidon kuuntelemisen. Että lapsi on oikeasti huomattu ja hänessä näkee onnistumisen, sellaisen positiivisen puolen. Pysähdytään sen äärelle ja nähdään suuri taiteilija pienessä kehossa. Se vaatii herkkyyttä.

Siinä missä rinneäiti autta lapsia, Väänänen kertoo, että lapset opettavat häntä suhtautumaan elämään luovuudella ja kokeilunhalulla. Lapset muistuttavat suuristakin viisauksista arkisten asioiden kautta.

— Kysyin kerran, uskallanko hypätä hyppyristä. Pienen pojan tuikkivat silmät sanoivat, että kyllä sie osaat kun luotat vain itseesi. Ja kun lähdet, älä jarruta. Aikuisethan me teemme sen, että emme osaa. Lasten kanssa syvemmät teemat nousevat esiin ja oikeasta elämästä löytää kaiken viisauden. Vaikka kaatuu, noustaan pystyyn. Kun pääsee tekemään asioita lasten kaltaisesti, se tuo aidon ilon.

Vuoden lapsellisen teon palkinnon saajaksi valitaan vuosittain paikallinen taho tai henkilö, joka on toiminut erityisen merkittävästi lapsen hyvinvoinnin edistämiseksi. Diplomi on luovutettu vuodesta 2009 lähtien.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset