Liikkuva kala lihava saapui Torikadun kiertoliittymään Vuoksenniskalle —Tonneja painavat betonipatsaat laitettiin paikoilleen nosturilla

Kaisa Beltran

Betonipatsaiden jalustoja lujitetaan vielä, sitten taideteos on maantasoitusta ja valaistusta vaille valmis.
Betonipatsaiden jalustoja lujitetaan vielä, sitten taideteos on maantasoitusta ja valaistusta vaille valmis.

Taiteilija ja arkkitehti Veronika Romanova seurasi eilen paikan päällä, kun Liikkuva kala lihava -teoksen osat siirrettiin paikoilleen Vuoksenniskan Torikadun kiertoliittymään. Taiteilijaa ei jännittänyt nosturin siirtäessä tuhansia kiloja painavia betoniosia paikoilleen.


— Patsas saatiin paikoilleen nopeasti ja ammattimaisesti, iloitsee Romanova.


Romanovan suunnittelema teos toteutettiin Virossa katutaiteeseen erikoistuneessa tehtaassa. Liikkuva kala lihavan osat matkasivat Suomenlahden yli laivalla, ja Imatralle ne saapuivat rekalla keskiviikkona.

Tonneja painavat kalat

Kalevala-aiheinen teos painaa yhteensä noin viisitoistatuhatta kiloa, ja sen kolmesta erillisestä osasta painavin on seitsemäntuhatta kiloa. Liittymässä tasoitellaan vielä maata sekä asennetaan valaistus.


Romanovan kaksi taideteosta valittiin yksimielisesti voittajiksi kaupungin järjestämässä ideakilpailussa. Toinen kala -aiheinen taideteos tulee Honkaharjun kiertoliittymään ensi vuoden puolella. Teoksen teemana on  Ainon ja Väinämöisen tarina. Vaihtoehtona on printata betoniteos 3D-printterillä Imatralla toimivassa yrityksessä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.