Immolassa lennetään purjelentokoneilla, Imatrankoskella herkutellaan thairuoalla ja Haapasaaren ovet aukeavat lauantaina yleisölle — Katso tästä kaikki viikonlopun menovinkit

Hannu Koho

Purjelentoa pääsee kokeilemaan lauantaina Immolassa. Kuvassa AS-K21 laskeutumassa, ohjaimissa lennonopettaja Markku Keltanen.
Purjelentoa pääsee kokeilemaan lauantaina Immolassa. Kuvassa AS-K21 laskeutumassa, ohjaimissa lennonopettaja Markku Keltanen.

Imatran Ilmailukerho tarjoaa lauantaina mahdollisuuden päästä kokeilemaan lentämistä osana pohjoismaisen purjelentopäivän tapahtumaa.

— Koska purjelento on laji, joka näkyy vain pieninä pisteinä taivaalla, kutsumme ihmiset katsomaan, mistä on kyse, Hannu Koho kertoo.

Ilmailumuodosta kiinnostuneita lennätetään myös 50 euron hinnalla ilmojen halki.

— Purjelento on laji, johon ei monessa isommassakaan kaupungissa ole näin hyvää kalustoa. Koulutustakin on tarjolla ja kenttä on aivan kaupungin vieressä, Koho mainitsee.

Kalusto kasvaa ensi vuonna

Kerhon kalustoon kuuluu tällä hetkellä neljä purjelentokonetta, joista vanhin on vuosina 1954—1956 Imatralla valmistunut puurakenteinen museokone. Se on Suomen vanhin edelleen edelleen lentävä purjelentokone.

— Puu on ihmeen kestävä materiaali. Onhan konetta jouduttu restauroimaan, viimeisin iso peruskorjaus tehtiin 2000-luvun alussa, Koho kertoo.

Kaksipaikkaisella koulukoneella on lennetty Kohon mukaan turvallisesti jo yli 14 000 lentoa. Lisäksi kerholla on kaksi lasikuitukonetta, puolalaisvalmisteinen harjoituskone ja kilpalentoa varten suunniteltu tehokone.

— Ensi vuonna meille on tulossa uuden ajan laite, eli tilauksessa on kärkikartioon asennetulla itsestarttaavalla sähkömoottorilla toimiva purjekone, Koho paljastaa.

"Pankissakin on pitänyt käydä"

Ultrakevyestä lentämisestä on tullut suosittua ilmailuharrastajien keskuudessa.

— Nyt sama elementti on tulossa purjelentoon, eli enää ei tarvita kolmea avustajaa saattamaan yhtä ihmistä ilmaan, vaan sen kuin otat koneen hallista ja lähdet lentämään. Toivomme tämän tuovan mukaan sellaisiakin harrastajia, jotka muuten eivät viitsisi nähdä kaikkea vaivaa.

Hannu Koho

Imatran yltä pääsee ihailemaan upeita maisemia.
Imatran yltä pääsee ihailemaan upeita maisemia.

Liettuasta tuleva LAK-17 MINI FES on tilattu jo viime vuonna, jolloin kerho luopui 1990-luvulla hankkimastaan SZD-55 -kilpakoneesta rahoittaakseen uuden hankinnan.

— Saimme siitä vähän käsirahaa, mutta on tässä pitänyt pankissakin käydä. Uusi kone maksaa toistasataa tuhatta euroa. Uskomme kuitenkin, että sillä on myös käyttäjiä, Koho toteaa.

Pohjoismaisen purjelentopäivän tapahtuma Immolan lentokentällä lauantaina kello 10—16.

Niskalammella kirppistellään ja kahvitellaan

Niskalammella tehdään sunnuntaina kirppislöytöjä kahvittelun lomassa. Niskalammen kahvilat ja kirppikset -tapahtumassa asukkaat myyvät pihoillaan ja kodeissaan käytettyä tavaraa ja pitävät kahviloita.

Viidettä kertaa järjestettävässä tapahtumassa on tänä vuonna 29 vierailukohdetta. Tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa niskalampelaisten ja ympäri maakuntaa saapuvien satojen vieraiden vuodenkierrossa.

— Sanoisin, että tänä vuonna on jopa runsaammin kohteita kuin aiempina vuosina. Hyvin on porukkaa lähtenyt mukaan tapahtumaan, kertoo tapahtuman organisoinnissa mukana oleva Regina Näränen.

Perinteisten kirpputoritavaroiden ja herkkujen lisäksi tarjolla on muun muassa itse tehtyä makkaraa, Niskalammella tuotettua hunajaa ja Melulantien kananmunista valmistettuja leivonnaisia. Järjestäjät kertovat, että purtavaa on niin vegaaneille kuin makkaran tai makean ystäville.

— Tapahtuma toteutetaan pitkälti perinteisellä kaavalla, mutta uutuutena on tullut nyt tätä paikallistuotantoa, eli Niskalammella tehtyä makkaraa ja hunajaa sekä Niskalammen kanoista tehtyjä leivonnaisia. Ajatukset ovat tulleet asukkailta itseltään, sanoo Näränen.

Elena Liseytseva

Niskalammen kahvilat ja kirppikset -tapahtumaa vietetään viidettä kertaa. Kuva vuoden 2017 tapahtumasta.
Niskalammen kahvilat ja kirppikset -tapahtumaa vietetään viidettä kertaa. Kuva vuoden 2017 tapahtumasta.

Päivän ohjelmaan kuuluu myös ratsastusta Imatran Ratsastajien tallilla, jossa on avoimet ovet. Melulanraittia pääsee ajamaan myös tandem-pyöräillä, jota vuokrataan osoitteesta Melulantie 12. Laivalaiturinkuja 1:ssä on luvassa musiikkia tenoritorvesta klavikordin soittoon. Johannes Vesterinen esiintyy kahvilakonsertissa kello 12—13.

Lisäksi metsäkonttoria kehittävä kiinteistöyhtiö kerää tarinoita ja ideoita Tipanmäellä sijaitsevan vanhan konttorirakennuksen kehittämiseksi.

Niskalammen kirppikset ja kahvilat -tapahtuma sunnuntaina 18.8. kello 11—16.

Miettilässä pesisturnaus

Miettilässä järjestetään lauantaina koko päivän kestävä kuntopesisturnaus. Osallistuvat joukkueet ovat Parikkala, Rautjärvi City, Rautjärvi United, Ruokolahti ja Simpele. Joukkueet koostuvat paikallisista kuntopesispelaajista.

Kyseessä on samalla Miettilän Nuorisoseuran 125-vuotisjuhlaturnaus.

Otteluita on yhteensä seitsemän, ja niistä ensimmäinen pelataan kello 11. Loppuottelu on vuorossa kello 18. Turnauksen jälkeen ohjelmassa on pesiskaraoke.

— Ottelut pelataan kuntopesissäännöillä, eli kaikki 12 pelaajaa käyvät lyömässä paloista riippumatta. Otteluiden kesto on kaksi vuoroparia, kertoo Marko Tiippana Miettilän Nuorisoseurasta.

Miettilän pesäpallokenttä kunnostettiin viime vuonna Leader-rahoituksen avulla. Remontti tehtiin paikallisten voimin, ja sen kokonaisbudjetti oli 20 000 euroa.

Pesisturnaus Miettilän Nuorisoseuran kentällä lauantaina 17.8. klo 11 alkaen. Turnaukseen on vapaa pääsy.

Kultakurkut kisaavat Alppimajassa

Ruokolahden ravintola Alppimajassa kisataan pääsystä Karaoke Amateur Champion -karaokekisan Lappeenrannassa käytävään semifinaaliin. Alkukarsinta järjestetään tänä lauantaina kello 21 alkaen.

— Yhdeksältä on treenikierros, jonka aikana avataan ääni ja kymmeneltä alkaa varsinainen kilpailu, kertoo ravintolayrittäjä Tomi Raijas.

Alppimajassa järjestetään karaokekisat lauantaina.
Alppimajassa järjestetään karaokekisat lauantaina.

Kilpailusarjat ovat ikävuosittain: 18-35-vuotiaat, 36-55-vuotiaat ja yli 55-vuotiaat. Ilmoittautuminen tapahtuu paikan päällä.

— Esitys arvioidaan sen perusteella, minkälaiset mahdollisuudet on pärjätä semifinaalissa. Tavoite on, että yksi jatkoonmenijä saadaan vähintään joka sarjasta, Raijas sanoo.

Pitkään kisattua Ruokolahden karaokemestaruuskisaa ei Raijaksen mukaan kisata tänä syksynä.

Karaoke Amateur Champion -alkukarsinta Alppimajassa lauantaina 17.8. klo 21.

Thairuokaa teltasta Imatrankoskella

Imatrankoskelle avataan sunnuntaina yhden päivän pop up -telttaravintola osoitteessa Reinonkatu 10. Tapahtuman takana on imatralainen Matti Lahti, jonka kotipihassa tarjoilu järjestetään.

— Tämä on ihan terapia- ja harrastusjuttu. Olemme nyt parina viime kesänä tarjoilleet pihapiirissämme suomalaisille sopivaa thairuokaa eri muodoissaan. Ruoka laitetaan omassa keittiössämme, Lahti kertoo.

Innostus thairuokaan juontaa siitä, että Lahden vaimo on lähtöisin Thaimaasta.

— Hän touhuaa keittiössä, minä en ole niin hyvä laittamaan thairuokaa, hän naurahtaa.

Telttaravintola on avoinna kello 12—17. Syömään pääsee kymmenellä eurolla.

Pop up thai -telttaravintola sunnuntaina 18.8. kello 12—17 osoitteessa Reinonkatu 10.

SiU tarvitsee pisteitä

Simpeleen keskuskentällä koetaan sunnuntaina jalkapallohuumaa, kun Simpeleen Urheilijat isännöi Kolmosen kamppailussa Kotkan Peli-Karhuja. Ottelu alkaa kello 15.

Ottelussa on kotijoukkueelle runsaasti panosta, sillä SiU on sarjassa tällä hetkellä viimeisenä eli sijalla 12. Matkaa pois putoajan paikalta on kuitenkin vain neljä pistettä. Kaakon Kolmosen kaksi heikointa joukkuetta tippuvat ensi kaudeksi Neloseen.

SiU on kerännyt tällä kaudella pelaamistaan 15 ottelusta ainoastaan kahdeksan pistettä. Voittoja sen tilille on kertynyt kaksi. Otteluita on jäljellä vielä kaikkiaan seitsemän.

Jalkapallon Kolmosta SiU—PeKa sunnuntaina 18.8. kello 15.

Haapasaaressa avoimet ovet

Haapasaarta henkiin herätellyt kunnallisneuvos Heikki Luukkanen avaa leirikeskuksen ovet viikonloppuna yleisölle.

Lauantaina 17. elokuuta ja tarvittaessa sunnuntaina 18. elokuuta Haapasaaressa on mahdollisuus majoittumiseen mökeissä ja leiriolosuhteissa.

Jasmin Ojalainen

Haapasaareen pääsee tutustumaan viikonloppuna.
Haapasaareen pääsee tutustumaan viikonloppuna.

Tilaa on 30—40 hengelle. Kuljetuksesta ja yöpymisestä peritään pieni maksu.
Luukkasen Inkeri-vene kulkee Lammassaaresta Haapasaareen kello 9, 12 ja 15 sekä tarpeen mukaan enemmänkin.

Paikalle voi tulla myös omalla veneellä.