Alle 12-vuotiaat eivät enää pääse treenaamaan Ruokolahden kuntosalille — Imatralla noudatetaan sen sijaan suosituksia: ”Täällä on tilaa kaikille”

Imatralla alle 12-vuotiaat voivat tulla kuntosalille vain vanhemman kanssa, joka vastaa lapsen valvonnasta.

Kanerva Jalarvo

Imatran urheilutalon kuntosalilla käyvän Kaija Luukkosen mukaan salilla on tilaa kaikenikäisille.
Imatran urheilutalon kuntosalilla käyvän Kaija Luukkosen mukaan salilla on tilaa kaikenikäisille.

Ruokolahden kunta on asettanut 12 vuoden ikärajan liikuntahallin kuntosalin asiakkaille. Liikuntakoordinaattori Jesse Kotiranta kertoo, että ratkaisu on tehty turvallisuussyistä ja asiakaspalautteen perusteella.

— Salilla on ollut joitakin läheltä piti -tilanteita, kun on treenattu isojen painojen kanssa ja pieniä lapsia on leikkinyt vieressä. Haluamme taata kaikille asiakkaille mahdollisuuden treenata turvallisesti ja rauhassa.

Kotirannan mukaan kuntosalin tilat ovat rajalliset, minkä vuoksi lapsille ei ole mahdollista järjestää omaa nurkkausta.

Kotiranta ei lähde arvioimaan kuinka paljon kuntosalilla on käynyt lapsia, mutta kovin suurista määristä ei hänen mukaansa ole kyse.

— Uudesta ikärajasta ei ole vielä tullut asiakaspalautetta. Kokeillaan ja katsotaan, miten tämä järjestely lähtee toimimaan.

Lapset eivät häiritse treeniä

Imatran urheilutalon kuntosalikävijöille ei ole asetettu ikärajaa. Suosituksena kuitenkin on, että alle 12-vuotiaat tulevat salille vain vanhemman seurassa.

Torstaina puoliltapäivin lihaskuntoharjoittelua tekevä Kaija Luukkonen kertoo, että toisinaan treenaajien joukossa on myös lapsia.

— Lapset eivät ole kuitenkaan harjoitelleet kuntosalilaitteissa, vaan heillä on ollut omat leikit.

Luukkosen mukaan aihetta ikärajan käyttöönotolle ei ole.

— Itse en ole koskaan kokenut, että lapset olisivat olleet häiriöksi. Täällä on tilaa kaikille.

Samoilla linjoilla on myös Ulla Torvinen. Hän jää kuitenkin pohtimaan, onko kuntosali ympäristönä lapselle kovin turvallinen.

— Vaarana voi olla, että sattuu jotain tai sormet jäävät laitteiden tai painojen väliin. Täällä on lattioillakin useiden kymmenien kilojen painoja.

Torvinen ei itse toisi lasta mukanaan salille. Hän toteaa, että riippuu täysin lapsesta, miten valvominen onnistuisi treenaamisen ohella.

— Mietin myös, että millaiset suositukset on sille, kuinka nuorena kuntosaliharjoittelun voi aloittaa.

Vanhempi on vastuussa

Imatran liikunnanohjaaja Riitta Pellinen muistuttaa, että kuntosalilla vanhempi on aina lapsestaan vastuussa.

Hänen mukaansa turvallisuussyiden lisäksi kuntosalitreeniä ei voi suositella pienelle lapselle terveyssyistä.

— Kasvavalle lapselle kuntosaliharjoittelu painojen kanssa ei ole paras liikuntamuoto. On olemassa paljon muita lajeja, jotka soveltuvat paremmin. Esimerkiksi ryhmäliikuntatunneilla ei myöskään pääsisi syntymään sellaisia vaaratilanteita, joita kuntosalilla voi olla.

Myös Imatran kylpylän kuntosalilla noudatetaan samoja käytäntöjä: Alle 12-vuotias voi tulla salille vain vanhemman valvonnassa.

Vastaanottovirkailija Niina Koivuoja arvioi, että alakouluikäisiä lapsia näkee salilla vain harvoin.

— Yläasteikäisiä tyttöjä ja poikia käy kyllä usein, mutta sitä nuorempia ei juurikaan. En muista, että kuntosaliasiakkailta olisi koskaan tullut palautetta lapsista.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset