Kahdella opintopisteellä itsetuntemusta ja neljällä omannäköistä elämää — Joutsenon opiston välivuosilinjalla nuoret puntaroivat taitojaan ja etsivät omaa alaansa

Ensikertalaiskiintiön ja valintojen runsauden takia nuoret pohtivat entistäkin tarkemmin, mihin ja mitä hakevat opiskelemaan.

Marleena Liikkanen

Roosa Peltonen taas löysi itsestään auttamishalun ja voisi kuvitella työskentelevänsä sosiaali- ja terveysalalla.
Roosa Peltonen taas löysi itsestään auttamishalun ja voisi kuvitella työskentelevänsä sosiaali- ja terveysalalla.

Miltä kuulostaisi kaksi opintopistettä itsetuntemusta ja positiivista psykologiaa tai neljän pisteen verran omannäköistä elämää?

Marleena Liikkanen

Suvi Kinnunen oli optikkoliikkeessä työharjoittelussa, joka on yksi osa välivuosilinjan opintokokonaisuutta.
Suvi Kinnunen oli optikkoliikkeessä työharjoittelussa, joka on yksi osa välivuosilinjan opintokokonaisuutta.

Nuoren pitää löytää vaihtoehtojen merestä se oma juttu. — Enni Karjalainen

Nämä ovat kurssien nimiä Joutsenon opiston välivuosilinjalla. Linja on suunnattu lukiosta ja ammattikoulusta valmistuneille, joilla ei syystä tai toisesta ole korkeakoulupaikkaa.

— Tarkoituksena ei ole korottaa arvosanoja vaan ohjata nuoria tulevaan elämään. Nuoren pitää nykyään löytää vaihtoehtojen merestä se oma juttu.

Ensikertalaiskiintiön takia nuoret myös haluavat olla varmoja, mikä se oma ala on, sanoo linjasta vastaava opinto-ohjaaja ja linjan opettaja Enni Karjalainen. Lain mukaan korkeakoulujen on pitänyt vuodesta 2016 alkaen varata osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville.

Ensikertalaiskiintiön tavoitteena on parantaa niiden asemaa, jotka hakevat ensimmäistä opiskelupaikkaansa.

Marleena Liikkanen

Opistossa tehtyjen persoonallisuustestien avulla Jenni Ylisirniö on havainnut olevansa, avoin, joustava ja paineensietokykyinen. 
Opistossa tehtyjen persoonallisuustestien avulla Jenni Ylisirniö on havainnut olevansa, avoin, joustava ja paineensietokykyinen. 

— Kokeilun mahdollisuudet ovat vähentyneet, Karjalainen toteaa.

Alaa on vaikea valita, koska niin moni kiinnostaa

Kokeilun mahdollisuuksien vähentyessä opintopolkuja on tullut lisää.

— Polkuja on loputtomasti, huokaa alle parikymppinen Jenni Ylisirniö.

Ylisirniön sanat kiteyttävät monen nuoren ajatukset: korkeakoulualaa on vaikea valita, koska niin moni kiinnostaa.

Viime syksynä joensuulainen Ylisirniö pakkasi tavaransa, muutti Joutsenon opistolle ja aloitti välivuosilinjan kuuden muun nuoren kanssa. Hän oli hakenut korkeakouluun, mutta ei yhtään tosissaan.

— Lukiossa opinto-ohjaus ei ollut niin syväluotaavaa kuin pitäisi. Se jäi pintaraapaisuksi tyyliin: ”katsokaa itse netistä”. Opistossa olen huomannut, että media- ja matkailuala kiinnostavat vahvimmin.

Linjalla opiskelevat myös Kuhmosta kotoisin oleva Suvi Kinnunen ja parikkalalainen Roosa Peltonen. Kinnunen valmistui kuvataidelukiosta ja halusi lisää aikaa miettiä tulevaisuuttaan. Peltonen taas haki muttei päässyt korkeakouluun.

— Mietin, että haenko töihin välivuodeksi vai mitä teen. Ajattelin, että tästä olisi enemmän hyötyä, Peltonen sanoo.
Opetus ja asuminen opistolla maksavat kuutisensataa euroa kuukaudessa. Opinto- ja asumistuen jälkeen maksettavaa jää 175 euroa kuussa, mikä opiskelijoista tuntuu kohtuulliselta.

Puolet tulee kauempaa Suomesta

Joutsenon opiston rehtori ja apulaisrehtori alkoivat työstää välivuosilinjan ideaa vuonna 2016. Työskentelytapoja ovat ryhmäohjaus, henkilökohtainen ohjaus, harjoittelut työelämässä ja vierailukäynnit yrityksissä.
Opiskelijoista puolet on muuttanut Joutsenoon kauempaa Suomesta.

— Lukion päättäneet ovat suurin porukka, mutta joukossa on myös yksi ammattikoulun käynyt, yksi lukion keskeyttänyt ja yksi amiksen keskeyttänyt, opinto-ohjaaja Karjalainen kertoo.

Välivuosilinjan kurssitarjottimelta voi napsia valinnaisia, yhden tai kahden opintopisteen kursseja esimerkiksi kielistä, taideaineista ja ohjelmoinnista.
Jenni Ylisirniö aloitti — ja lopetti — kiinan opiskelun.

— Siinä oli liikaa työtä. Mutta hyvä, että kaikkea voi kokeilla.